Τζον Ρις-Ντέιβις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Ρις-Ντέιβις
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Rhys-Davies (Αγγλικά)
Γέννηση5  Μαΐου 1944[1][2][3]
Άμανφορντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας και Truro School
Ιδιότηταηθοποιός[4], ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός θεάτρου
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Ρις-Ντέιβις (αγγλικά: John Rhys-Davies, 5 Μαΐου 1944 - )[5] είναι Ουαλός ηθοποιός, ιδιαίτερα γνωστός για την συμμετοχή του στην τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, στον ρόλο του νάνου Γκίμλι, αλλά και στη σειρά ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς ως ο Σαλλάχ. Επίσης, έχει παίξει και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το The Untouchables και το Shōgun. Ωστόσο, έχει δώσει και τη φωνή του σε διάφορες ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων, όπως το Μπομπ Σφουγγαράκης και Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Ρις-Ντέιβις γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1944 στο Σαλίσπμερυ της Αγγλίας, από Ουαλούς γονείς και με την ενηλικίωσή του εγγράφηκε στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA). Μετά την αποφοίτησή του από την σχολή, συμμετείχε σε αρκετά έργα της Βρετανικής τηλεόρασης και το 1976 συμμετείχε στην σειρά του BBC Εγώ, ο Κλαύδιος, όπου είχε τον ρόλο ενός πραιτοριανού διοικητή. Λίγα χρόνια αργότερα (1980) θα παίξει στην βραβευμένη Αμερικάνικη σειρά Shōgun, όπου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, ενώ η ερμηνεία του θα του χαρίσει υποψηφιότητα για βραβείο Primetime Emmy Awards. Το 1981 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, έχοντας παρακολουθήσει την ερμηνεία του Τζον στο Shōgun αποφασίζει να τον προσλάβει για να συμμετέχει στην ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού, όπου θα έχει τον ρόλο του Σαλλάχ, φίλου και βοηθού του Ιντιάνα (Χάρισον Φορντ),[6] ρόλο που θα επαναλάβει και το 1989 στην τρίτη ταινία του franchise, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία, όπου θα συνεργαστεί και με τον Σον Κόνερι. Αρκετά χρόνια νωρίτερα (1984-1986), θα ενσαρκώσει τον ρόλο του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, στην αγγλική σειρά με τίτλο Robin of Sherwood και το 1987 θα παίξει στην ταινία του Τζέιμς Μποντ Με το δάχτυλο στην σκανδάλη, με συμπρωταγωνστές του Τίμοθυ Ντάλτον και Μάριαμ Ντάμπο. Το 1988 θα συνεργαστεί με τον Πιρς Μπρόσναν στην σειρά Noble House και το 1989 θα παίξει στις Μεγάλες Προσδοκίες (Αγγλική παραγωγή), με συμπρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς, Ζαν Σιμόνς και Ρέι ΜακΆναλι. Το 1993 και 1994 θα συμμετάσχει στην αμερικάνικης παραγωγής σειρά The Untouchables, ενώ από το 1995 και μέχρι το 2000 θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά επιστημονικής φαντασίας Sliders. Παράλληλα, το 1996 θα χαρίσει την φωνή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών (τρίτη ταινία του franchise), όπου θα έχει τον ρόλο του Κασίμ, πατέρα του Αλαντίν, ενώ το 2000 θα παίξει τον ρόλο του πλοιάρχου Charles Bartlett στο τηλεοπτικό έργο Britannic, όπου παρουσιάζεται η βύθιση του υπερωκεάνιου HMHS Βρεταννικός, που συνέβη ανοιχτά της Κέας.

Το επόμενο έτος (2001) θα γίνει ιδιαίτερα γνωστός, καθώς θα ενσαρκώσει τον ρόλο του νάνου Γκίμλι στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών,[7] γεγονός που θα του χαρίσει πολλά βραβεία,[8] ενώ θα έχει και δεύτερο ρόλο στην τριλογία, αυτόν του Δεντρογένη. Το 2003 θα συνεργαστεί με τους Τζάκι Τσαν, Λι Έβανς και Κλερ Φορλάνι στην ταινία δράσης Το μαγικό μενταγιόν και το ίδιο έτος θα ενσαρκώσει τον βασιλιά Πρίαμο στην μίνι σειρά Η ωραία Ελένη της Τροίας που βασίζεται στους προ-ομηρικούς μύθους για την Ελένη αλλά και στην Ιλιάδα του Ομήρου. Ένα χρόνο μετά (2004), θα παίξει τον ρόλο του Πόρθου στην ταινία Η γυναίκα σωματοφύλακας, όπου θα συμπρωταγωνιστήσει μαζί με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στην παραλλαγμένη μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Δουμά: Οι Τρεις Σωματοφύλακες. Το 2007, μαζί με τους Τζέισον Στέιθαμ, Ρον Πέρλμαν, Ρέι Λιότα και Μπαρτ Ρέυνολντς, θα παίξει στην ταινία φαντασίας/δράσης In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale και το 2010 θα συμμετάσχει σε ένα επεισόδιο της σειράς φαντασίας Ο θρύλος του Εκλεκτού. Το 2015 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χριστιανική ταινία Beyond the mask και την επόμενη χρονιά θα παίξει σε 7 επεισόδια στην αμερικάνικη σειρά φαντασίας The Shannara chronicles, ενώ το 2018 μαζί με τους Τζέισον Μομόα, Άμπερ Χερντ, Γουίλεμ Νταφόε και Νικόλ Κίντμαν θα παίξει στην ταινία δράσης Aquaman.[9][10] Το 2020 θα παίξει στην δραματική ταινία Shadowtown, όπου τα γυρίσματά της πραγματοποιήθηκαν στην Ισλανδία.

Εκτός από το κινηματογραφικό του έργο, ο Τζον Ρις-Ντέιβις έχει δανείσει την φωνή του σε πλήθος σειρών κινουμένων σχεδίων, όπως: Μπομπ Σφουγγαράκης, Fantastic Four, Τομ και Τζέρι, Gargoyles, Batman, Γουίνι το Αρκουδάκι, Scooby-Doo, Γάτος σπιρουνάτος, Η φρουρά των λιονταριών και Wizards: Tales of Arcadia. Επίσης, έχει το δικό του κανάλι στο YouTube όπου ανεβάζει θέματα εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου.[11]

Είναι παντρεμένος με την Lisa Manning και συζούν στην Νήσο του Μαν.

Πολιτικές και Θρησκευτικές πεποιθήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Ρις-Ντέιβις δηλώνει σκεπτικιστής, ωστόσο θεωρεί την Χριστιανική θρησκεία ως την θρησκεία που επηρέασε αλλά και βελτίωσε περισσότερο από όλες τις άλλες, τις ζωές των ανθρώπων.[12][13]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, οι απόψεις του θεωρούνται συντηρητικές, ενώ πολλές φορές έχει μιλήσει εναντίον των Μουσουλμανικών πληθυσμών. Χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του το 2004 ανέφερε:

Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω δημογραφικής καταστροφής, ωστόσο κανένας δεν θίγει το θέμα για να μην προσβληθούν τα πιστεύω ορισμένων ανθρώπων. Και εν μέρη αυτό είναι σωστό, ωστόσο υπάρχει ένα απτό πρόβλημα πολιτισμικών διαφορών. Μέχρι το 2020 το 50% του πληθυσμού της Ολλανδίας, κάτω των 18 ετών, θα αποτελείτε από Μουσουλμάνους."[14]

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι υποστηρικτής της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές φορές υποστήριξε την θέση του προσκεκλημένος σε τηλεοπτικά πάνελ.[15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 128957638. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουλίου 2015.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6kp8xtz. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. filmportal.de. 52524e29fc20417e9d51f25d945ba9ad. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Ρουμανικά) CineMagia. 4027. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  5. «Hollywood actor John Rhys-Davies: 'I'm very proud of being a Welshman'». Wales Online. 23 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2015. 
  6. www.express.co.uk. «Indiana Jones 5: John Rhys-Davies too ‘un-PC’ for sequel, star worries for Sallah survival». https://www.express.co.uk/entertainment/films/1200790/Indiana-Jones-5-Sallah-John-Rhys-Davies-political-correctness-Harrison-Ford. 
  7. ottawacitizen.com. «John Rhys-Davis on his fondness for Gimli, and his fans». https://ottawacitizen.com/entertainment/local-arts/john-rhys-davis-on-his-fondness-for-gimli-and-his-fans. 
  8. www.imdb.com. «John Rhys-Davies - Awards». https://www.imdb.com/name/nm0722636/awards?ref_=nm_awd. 
  9. heroichollywood.com. «‘Lord of The Rings’ Actor Voiced In ‘Aquaman’». https://heroichollywood.com/lord-of-the-rings-aquaman-spoiler/. 
  10. www.ishow.gr. «Τζον Ρις-Ντέιβις Βιογραφικό». https://www.ishow.gr/person/124824/tzon-ris-nteibis. 
  11. www.youtube.com. «John Rhys-Davies». https://www.youtube.com/channel/UCh9bzqohrkYDmuO2txRDhTA. 
  12. Jeannie Law (4 Φεβρουαρίου 2020). «Hollywood actor John Rhys-Davies says Christianity's not irrelevant, has made the world better». Christian Post. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020. 
  13. Lori Arnold (13 Φεβρουαρίου 2020). «Lord of the Rings Star Says the World Owes Christianity 'the Greatest Debt of Thanks'». ChristianHeadlines.com. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020. 
  14. Ballinger, Lucy (18 January 2004). «Welsh star in race row». Wales on Sunday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 May 2013. https://web.archive.org/web/20130521003641/http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/welsh-star-in-race-row-2453957. Ανακτήθηκε στις 27 May 2009. 
  15. www.manxradio.com. «John Rhys-Davies condemns politicians over Brexit». https://www.manxradio.com/news/isle-of-man-news/john-rhys-davies-condemns-politicians-over-brexit/. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]