Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ITU)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών
Ίδρυση17  Μαΐου 1865
ΈδραΓενεύη
Σημαντικά πρόσωπαHoulin Zhao
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (αγγλικά: International Telecommunication Union, γαλλικά: Union internationale des télécommunications) είναι ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ[1] για τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών (ICT). Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1865 για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διεθνών τηλεγραφικών δικτύων της εποχής. Σήμερα είναι υπεύθυνη για τo διαμερισμό του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις χώρες και την απονομή των δορυφορικών τροχιών, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την εγκατάσταση δορυφόρων στο διάστημα, εργάζεται για τη βελτίωση των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες στις αναπτυσσόμενες χώρες και δημιουργεί παγκόσμια τεχνικά πρότυπα για τον εξοπλισμό.

Παράλληλα, οργανώνει εκθέσεις και συνέδρια, όπως το ITU TELECOM WORLD, που προσελκύει εκπροσώπους από κυβερνήσεις και φορείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής για την έκθεση νέων προϊόντων και ανταλλαγή ιδεών.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών δραστηριοποιείται σε χώρους των τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η κυβερνοασφάλεια, το broadband Internet, ασύρματη τεχνολογία, αεροναυτική και θαλάσσια πλοήγηση, ραδιοαστρονομία, μετεωρολογία μέσω δορυφόρων και πολλά άλλα.

Αριθμεί 193 Κράτη - μέλη και περίπου 900 Εταιρείες, Πανεπιστήμια και διεθνείς και περιοχικούς οργανισμούς και εδρεύει στη Γενεύη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About ITU». ITU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]