Συζήτηση:Αριστερός φασισμός/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αριστερός φασισμός[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διατήρηση, δείχθηκαν πηγές--Focal Point 14:17, 12 Ιουνίου 2021 (UTC) --Focal Point 14:17, 12 Ιουνίου 2021 (UTC) (διαγραφή)
Αριστερός φασισμός (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Διαγραφή Δεν βρήκα καμμία αξιόπιστη επιστημονική εργασία για τον Αριστερό φασισμό. Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ως φιλοσοφικός ή κοινωνιολογικός όρος, παρά μόνο ως τρόπος του λέγειν που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς για να εκφράσει ολοκληρωτικές (φασιστικές) ιδέες ή πρακτικές στην Αριστερά. Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη του φαινομένου, ούτε επιστημονικός ορισμός, ούτε φυσικά πολιτική θεωρία. Είναι λέξη του πεζοδρομίου, κάτι ανάλογο με τη λέξη φιλελέρα. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:21, 30 Μαΐου 2021 (UTC)

Διατήρηση το λήμμα πρέπει να μείνει και να επεκταθεί κι όλαςStella T98 (συζήτηση) 21:17, 30 Μαΐου 2021 (UTC)

έχε υπόψη σου ότι απόψεις χωρίς επιχειρηματολογία δεν παίρνονται υπόψη στην παραγωγή του αποτελέσματος της συζήτησης "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Αγαπητέ Χρήστης:Dr DJ Wood, τα μελέτησα τα εν λόγω λήμματα, και το αγγλικό και το γερμανικό. Δεν τεκμηριώνουν τίποτα, από όσα λένε με αξιόπιστες πηγές. Και δεν είπα ότι δεν χρησιμοποιείται ως λέξη, όμως δεν είναι επιστημονικός όρος. Δεν υπάρχει αριστερός ή δεξιός φασισμός: δεν έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και όπως σωστά επεσήμανε ένας χρήστης του οποίου την επεξεργασία αναίρεσες (και σωστά έκανες γιατί δεν είχε παραπομπές) Ενώ είναι δεδομένο πως κάποιος δε θα μπορούσε να είναι αριστερός και φασίστας ταυτόχρονα με τη συμβατική έννοια, ο χαρακτηρισμός καθιερώθηκε ως αντίδραση στην υπερχρήση του χαρακτηρισμού "φασίστα" στον αριστερό πολιτικό λόγο, εναντίων πολιτικών προσώπων που αν και ανήκουν στον χώρο της φιλελεύθερης ή συντηρητικής δεξιάς είναι μάλλον αμφίβολο πως υποστηρίζουν φασιστικές απόψεις. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως ως ένα συναισθηματικά φορτισμένο υποκατάστατο του "αυταρχικός" και κυρίως προς αριστερούς ελευθεριακής ιδεολογίας, με σκοπό να υπονοήσει τη φερόμενη υποκρισία τους σε μια σειρά θεμάτων όπως τη μη-ανοχή αντίθετων απόψεων στο δημόσιο λόγο.

Χρήστης:Stella T98, αν μου δώσεις αξιόπιστες πηγές που να λένε παραπάνω από δυο αράδες, ευχαρίστως να το επεκτείνω εγώ η ίδια. Περιμένω..."ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 01:28, 31 Μαΐου 2021 (UTC)

"ΔώραΣ.'' Με ποιο κριτήριο απορρίπτεις τις εκάστοτε πηγές?Αν θες ψάξε και στο Google Scholar.Έχει μπόλικεςStella T98 (συζήτηση) 16:14, 31 Μαΐου 2021 (UTC)

Διατήρηση Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία. Οποιοσδήποτε δεξιός η αριστερός μπορεί να είναι φασίστας. Υπάρχει ως όρος και γιαυτό προτείνω διατήρηση κι επέκταση.--2A02:587:8008:700:18B:6530:63AE:A85E 05:29, 31 Μαΐου 2021 (UTC)

ΣχόλιοΑπόψεις όπως αυτή είναι ενδεικτικές του πόσο βαθια αγνοεί αρκετός κόσμος τη φύση του φασισμού, ως κοινωνικού - πολιτικού φαινομένου.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dipa1965 (συζήτησησυνεισφορά) .
Σχόλιο συμφωνώ απολύτως - και η ύπαρξη ενός τέτοιου λήμματος επιτείνει τη σύγχυσηανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορά) .

Διαγραφή το λήμμα δημιουργήθηκε απο φραγμένο χρήστη. Cinadon36 10:02, 1 Ιουνίου 2021 (UTC)

Λήμμα για τον αριστερό φασισμό με πηγή topotami.gr και μαριονέτες στην ψηφοφορία, οκ Gomoloko (συζήτηση) 01:39, 2 Ιουνίου 2021 (UTC)

Gomoloko Ποιοι είναι οι μαριονέτες?Όποιος λέει κάτι που δε σ αρέσει είναι μαριονέτα?Ό,τι να ναι όμως...Stella T98 (συζήτηση) 12:58, 2 Ιουνίου 2021 (UTC)

Διαγραφή Η σύγχυση (η οποία επιβεβαιώνει ίσως τις υποψίες περί πρωτότυπης έρευνας) ξεκινά ήδη από την εισαγωγή του λήμματος. Δεν είναι δυνατόν το λήμμα να αφορά σε όρο ο οποίος τσουβαλιάζει τον αριστερό λαϊκισμό της λατινικής Αμερικής μαζί με τον ριζοσπαστικό εθνικοσοσιαλισμό του Στράσερ. Ίσως να υπάρχουν πιο αξιόπιστες / ουδέτερες πηγές. Πάντως εδώ δεν έχουν παρατεθεί ακόμη. --Dipa1965 (συζήτηση) 17:47, 1 Ιουνίου 2021 (UTC)

Διαγραφή Με μια πρώτη ανάγνωση του τίτλου καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει φασισμός, που να είναι αριστερός, εφόσον ο φασισμός είναι μια ιδεολογία που θεωρείται ακροδεξιά (στην πιο ακραία της μορφή). Διαβάζοντας το λήμμα, συνειδητοποιεί κανείς ότι υπάρχουν χωρία που είναι ατεκμηρίωτα, περιπτώσεις στα οποία υπάρχει πρωτότυπη έρευνα και μη αξιόπιστες πηγές (ενδεικτικά, ο Seymour Martin Lipset είναι ακροδεξιών πεποιθήσεων, δεν κοιτάμε μόνο το επάγγελμα, αλλά και το πόσο ουδέτερος είναι κανείς). Το μοναδικό σημείο που είναι σωστό στο λήμμα είναι το: "Ο όρος δεν έχει καθολικά κατανοητή ή συμφωνημένη σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά για οποιαδήποτε αριστερή πολιτική θέση, ή όπου γίνονται αντιληπτές ασυνήθιστες (ή αντιφατικές) υβριδικές πολιτικές θέσεις." Ο όρος "αριστερός φασισμός" υπάρχει, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται από πολιτευτές της ακροδεξιάς ή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού χωρίς να υπάρχει κάποια τεκμηρίωση που να θεωρείται έγκυρη για τα δεδομένα της ΒΠ (οι περισσότεροι από αυτούς είτε αποκαλούν αριστερό φασισμό τον Κομμουνισμό, είτε θεωρούν ότι ο φασισμός είναι ιδεολογία της Αριστεράς / τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να είναι τεκμηριωμένο ή αποδεκτό στην ΒΠ). Όσο για τα ξενόγλωσσα αντίστοιχα λήμματα, ισχύουν τα ίδια ακριβώς, λανθασμένα υπάρχει το λήμμα και στις άλλες ΒΠ. Greek Rebel (συζήτηση) 13:39, 2 Ιουνίου 2021 (UTC)

Διατήρηση ΕΝΑ ΛΗΜΜΑ (ΈΣΤΩ ΜΕ ΛΑΘΗ, ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ) ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ WIKIPEDIA (ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, ΑΓΓΛΙΚΗ, ΙΣΠΑΝΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΚΗ, ΙΤΑΛΙΚΗ, ΠΟΛΩΝΙΚΗ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΚΗ), ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ *ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ* ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ; Δεν μου ακούγεται καλά αυτό;

Ο όρος «Αριστερός Φασισμός» υπάρχει και μια γρήγορη αναζήτηση θα πείσει. Βλ. Irving Louis Horowitz, https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02701340

Περίμενα από τους βικιπαιδιστές να γράφουνε: α) Να το βελτιώσουμε το λήμμα, έχει πολλά λάθη… – β) Να κάνουμε μία μετάφραση του Γερμανικού λήμματος που φαίνεται να είναι πιο πλήρες και με πιο πολλές πηγές... Παρακαλώ λίγη αντικειμενικότητα! Dr DJ Wood (συζήτηση) 09:38, 11 Ιούνιος 2021 (UTC)

Το γεγονός ότι υπάρχει σε άλλες γλώσσες δεν αποτελεί επιχείρημα γιατί πολύ απλά μπορεί να έχουν λάθος (αναφέρεται και παραπάνω). Ο Irving Louis Horowitz αν δείτε καλύτερα κάνει κριτική στην χρήση του όρου. Θέλετε να δημιουργήσουμε ένα λήμμα με όνομα "αριστερός φασισμός" στο οποίο ουσιαστικά να λέμε ότι χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς και ότι οι άλλοι κριτικάρουν τον όρο και λένε ότι δεν υπάρχει; Τι νόημα έχει αυτό; Που δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στα λεγόμενά μας; Η προώθηση πολιτικών απόψεων (και ειδικά ακραίων, όπως η λογική των δύο άκρων στην προκειμένη περίπτωση) είναι μη αποδεκτή στην ΒΠ. Greek Rebel (συζήτηση) 13:42, 11 Ιουνίου 2021 (UTC)
Χρήστης:Dr DJ Wood Το γερμανικό λήμμα δεν είναι πιο πλήρες απλώς αναφέρεται με λεπτομέρειες στην διένεξη που υπήρχε μεταξύ Χορκχάιμερ και αριστερών φοιτητών, στη Γερμανία του 1960. Κατά τα άλλα, το να μην μπορείς να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ όρου επιστημονικά καθιερωμένου και όρου της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται ως προσβολή, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο. Εξ' ου και άλλα ξενόγλωσσα λήμματα. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 16:58, 11 Ιουνίου 2021 (UTC)

Το λήμμα είναι εγκυκλοπαιδικο, όμως ειναι δημιουργία μαριονέττας (και αρα πρέπει να διαγραφει) ενω συνιστα και Π.Ε. (άλλος λόγος για διαγραφή). Αλλά ειναι εγκυκλοπαιδικό. @Greek Rebel:, το ότι κάποιος κάνει κριτική σε ενα όρο, είναι στοιχείο εγκυκλοπαιδικότητας. Επίσης, κανένα άρθρο δεν αποτελεί προώθηση για κάποιο θέμα, αν γράφεται ουδέτερα. Cinadon36 18:10, 11 Ιουνίου 2021 (UTC)

Cinadon, το διόρθωσα το λήμμα, όπως είναι τώρα ουδέτερα είναι γραμμένο. Μπορεί να θεωρηθεί αυτό το λήμμα εγκυκλοπαιδικό; Το αγγλικό λήμμα είναι εγκυκλοπαιδικό όπως είναι γραμμένο; Μπορεί να είναι ουδέτερο, όπως και το ελληνικό πλέον, αλλά είναι ανούσια και τα δύο... Όσο για το γερμανικό, είχε γίνει έλεγχος από την "ΔώραΣ.'' και είπε ότι τίποτα δεν τεκμηριώνεται και εκεί με ΑΠ και τώρα πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος ασχολείται με μια διαμάχη πάνω στον όρο που έγινε στην Γερμανία, κάτι που δεν νομίζω ότι αφορά κανέναν. Greek Rebel (συζήτηση) 20:00, 11 Ιουνίου 2021 (UTC)
Χρήστης:Cinadon36 αν ισχύει αυτό που λες, οι διαχειριστές δεν θα έπρεπε να το δουν και να πράξουν ανάλογα; Το λήμμα είχε φτιαχτεί από μαριονέττα, αλλά ήταν πριν την φραγή της και ίσως αυτό να σημαίνει ότι δεν διαγράφεται... Εν τω μεταξύ όλο μας λέτε ότι είναι εγκυκλοπαιδικό και είναι εγκυκλοπαιδικό αλλά μια δευτερογενή επιστημονική πηγή (μια εργασία, μια μελέτη του φαινομένου) δεν φέρνει κανένας. Πως στηρίζεται δηλαδή την εγκυκλοπαιδικότητα του λήμματος; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 00:56, 12 Ιουνίου 2021 (UTC)