Αριστερός φασισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο αριστερός φασισμός είναι κοινωνιολογικός και φιλοσοφικός όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει είτε ανθρώπους της αριστεράς, που θεωρείται πως έχουν φασιστικές συμπεριφορές ή άνθρωπους εντός του φασιστικού κινήματος οι οποίοι θεωρούνται πως έχουν σοσιαλίζουσες πεποιθήσεις, όπως π.χ. ο Ότο Στράσερ.[1] Ο Στάσσερ έκφράζε μια αριστερίζουσα ή σοσιαλίζουσα συμπεριφορά, που ωστόσο δεν θα μπορούσε να ονομαστεί «σοσιαλισμός», καθόσον ήταν περισσότερο ένας αντισημιτικός εθνικισμός με ζωτικά επαναστατικά και αντικαπιταλιστικά στοιχεία.[2]

Ο φασισμός θεωρήθηκε ιστορικά ως ακροδεξιά ιδεολογία, αλλά αναμένονται ιδεολογικές ομοιότητες με την ακροαριστερά σύμφωνα με τη Θεωρία του Πετάλου, οι οποίες μπορεί να είναι η τάση προς τον ολοκληρωτισμό ή/και η χρήση πολιτικής τρομοκρατίας. [εκκρεμεί παραπομπή] Ο όρος "αριστερός φασισμός" όπως και ο αναρχισμός και ο αριστερός εξτρεμισμός συνδέεται συχνά με το χάος, τη βία, την εσωτερική τρομοκρατία και τη διαφθορά σε πολιτικά πρόσωπα από τις αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της αριστεράς τον χαρακτηρίζουν ως απειλή για την εγχώρια ασφάλεια.[3] Ο όρος δεν έχει καθολικά κατανοητή ή συμφωνημένη σημασία[4] και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά για οποιαδήποτε αριστερή πολιτική θέση, ή όπου γίνονται αντιληπτές ασυνήθιστες (ή αντιφατικές) υβριδικές πολιτικές θέσεις.

Ο όρος έχει τις ρίζες του στην κριτική του Βλαντίμιρ Λένιν περί του κινδύνου της αντι-Μαρξιστικής ακρο-Αριστεράς, προτού θεμελιωθεί ως θέση από τους κοινωνιολόγους Γιούργκεν Χάμπερμας και Έρβινγκ Λούις Χόροβιτς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. (Γερμανικά) Moreau, Patrick (1985). Nationalsozialismus von links: die „Kampfgemeinschaft Revolutionärer Nationalsozialisten” und die „Schwarze Front” Otto Straßers, 1930-1935. (σειρά: Studien zur Zeitgeschichte Herausgegeben του Institut für Zeitgeschichte, αρ. 28). Στουτγάρδη: Deutsche Verlags-Anstalt. ISBN 9783421061980. 
  2. Köhler 1985.
  3. Gerhard Strauß, Ulrike Haß, Gisela Harras: Brisante Wörter von Agitation bis Zeitgeist. Ein Lexikon zum öffentlichen Sprachgebrauch. Walter de Gruyter, 1989, ISBN 3-11-012078-X, S. 66.
  4. Blog: Heart in a Heartless World, http://heartinaheartlessworld.blog/2017/10/11/left-fascism/