Συζήτηση χρήστη:ΔώραΣτρουμπούκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή η σελίδα ανήκει στην χρήστρια Dor-astra που πλέον απαντάει στο όνομα Χρήστης:ΔώραΣτρουμπούκη και υπογράφει με το όνομα "ΔώραΣ."

Οι προηγουμένες συζητήσεις μου βρίσκονται εδώ:
Συζήτηση χρήστη:ΔώραΣτρουμπούκη/Αρχείο 1

Διαγραφη ιστοριας Κυβερνησεων εθνικού Διχασμου[επεξεργασία κώδικα]

Ειδα πως διαγραψατε τις ιστορικές συσχετίσεις των κυβερνήσεων του Εθνικού Διχασμου, και συγκεκριμένα ποως ήταν κυβερνήσεις διορισμένες από το παλάτι/Αντάντ, καθώς και ιστορικές αναφορές & λινκς σε προηγούμενες εκλογές και κυβερνήσεις, που κατατοπίζουν τον αναγνωστη. Αναίρεσα μερικά στοιχεία, καλή τη πίστη, γιατί πιστεύω πως διαφορετικά θα κρύβουμε πως ο Εθνικος Διχασμος ηταν και σε πολιτειακό επίπεδο ανωμαλη περίοδος, πχ οι διορισμοί μη-ψηφισμένων & μη-υπηρεσιακών κυβερνησεων από τον βασιλιά, κυρίως όταν η βουλή τις καταψηφίζει, ηταν προβληματικές παρολο που το βενιζελικο συνταγμα του 1910, για λογους ομονοιας με το παλατι, δεν προέβλεψε ως παρατυπο κατι τετοιο (βλ. Νικολακοπουλος 2013[1]):

  • Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1917, η περιγραφή σας δεν συμπεριέλαβε την διαγραφή των ιστορικών στοιχείων για την Αρμοστεία, τον Εθνικό Διχαμός, και το πως ηταν επίσης διορισμένη η κυβερνηση. Την αναίρεσα και προσθεσα το "πηγες", αφού φαντάζομαι αυτό εννοούσατε. Αν θυμαμαι καλα το ελεγε ο Νικολακοπουλος, αλλα θα το ξανακοιτάξω και θα ενημερωσω το σημειο.
  • Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917‎: αναίρεση, δεν ειχε επεξηγηση γιατι. Συγκεκριμένα το οτι διοριστηκε από το βασιλια χωρίς να εχει ψηφιστεί ειναι σημαντικό στοιχείο, αφού ο Ζαιμής παραιτήθηκε οταν δεν πηρε ψηφοε εμπιστοσύνης (δεν ηταν υπηρεσιακή δηλαδή, σκοπός του Παλατιού ήταν να μην προβέι σε εκλογές).
  • Κυβερνηση Σκουλούδη: Επαναφορά στο "Κυβερνηση γεροντων" με πηγη Λοσταρίδη 2007 και λινκ σε Εθνικο Διχασμο στο ανοιγμα, να προσανατολίζει νωρίς τον αναγνωστη.
  • Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1915: τα ιδια με παραπανω, διορισμος σημαντικός, εθνικο διχασμός στην κορυφή.
  • Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Λάμπρου 1916: τα ιδια, αν και ο διορισμός ειναι λιγοτερο προβληματικός"ανωμαλος" εδω.
  • Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916: τα ιδια, διορισμός οχι τοσο προβληματικός, αλλα η συσχετιση με Εθνικό Διχασμό και Κωνσταντίνο/παλατι ειναι σηματνική στο ανοιγμα.

Ελπίζω να συγκέντρωσα τις αλλαγές/αναιρέσεις μου στο σωστό μέρος (λινκαρονται απο την περιγραφή τους τους). (Α, και καλοταξιδο το νεο σας όνομα :+1:) Sperxios (συζήτηση) 21:51, 23 Νοεμβρίου 2020 (UTC)

Σχόλιο Συμπληρώνω πως και οι σελιδες των κυβερνήσεων της βικιπαιδιας για την αλλη περιπτωση ανωμαλιας της χωρα μας, τα ιουλιανα, επαναλμβανουν πως αυτές διορίστηκαν απο το βασιλα (πχ Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη 1963, Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη 1963, οπου επαναλαμβανεται το "διορίστηκε από τον βασιλιά Παύλο", φανταζομαι για τους λογους που εξηγω πιο πανω. Σημειωνω πως δεν αναφερω ως "διορισμο" την πρωτη κυβερνηση Σκουλούδη του 1916 που προέκυψε απο τις Εκλογές του Δεκ '15, αφού αυτη ηταν συμφωνη με τη συνταγματική τάξη (ακόμη κι αν ηταν το κόμμα του Γούναρη που κέρδισε τις εκλογές). Τελος, γινεται αναγκαστικά απανάληψη της φράσης σε διαφορετικά λήμματα αφού δεν θα 'πρεπε να περιμενουμε πως ο αναγνωστης θα διαβασει πχ τον Εθνικο Διχασμό, ώστε να κατααβει πως ηταν περίοδος ανωμαλίας. . Sperxios (συζήτηση) 15:42, 24 Νοεμβρίου 2020 (UTC)

Σημειώσεις ενότητας[επεξεργασία κώδικα]

Εθνοσυνέλευση[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί περιγράφει, εκτός από κάποια νέα πρόσωπα, και κάποια γεγονότα που δεν αναφέρονται. Π.χ. ότι "παρουσιάστηκαν, αλλά δεν τους επέτρεψαν" κι άλλα τέτοια. Θα το ελέγξω. Αν όντως περιλαμβάνονται τα πρόσωπα πάνω, θα αφήσω μονο τα γεγονότα. Εκτός αν τά 'χεις προσθέσει κι αυτά. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 23:44, 28 Νοεμβρίου 2020 (UTC)