Πύλη:Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλώς ήλθατε στη Πύλη της Βικιπαίδειας, για την Αφρική. Εδώ μπορείτε να βρείτε λήμματα και κατηγορίες που σχετίζονται με την ήπειρο.

Η παρούσα πύλη αποτελεί τμήμα της Πύλης:Γεωγραφίας.Africa (orthographic projection).svg Κύρια Σελίδα ContinentAfrica.svg Χώρες της Αφρικής Evolution-tasks-old.png Τι μπορείτε να κάνετε


π • ε Πύλη Αφρική
Africa satellite orthographic.jpg

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της Γης και το 20.4% της στεριάς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005) και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος. (περισσότερα για την Αφρική)


π • ε Επιλεγμένο λήμμα
Σομαλοί πειρατές που φέρουν τυφέκια ΑΚ-47, εκτοξευτήρες ρουκετών RPG-7, και μικρότερα όπλα

H πειρατεία στη Σομαλία υπήρξε απειλή στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα από την αρχή ακόμη του Σομαλικού εμφυλίου πολέμου. Από το 2005, πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή. Η πειρατεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της ναυσιπλοΐας (λόγω της ανάγκης πρόσθετης ασφάλειας των διακινουμένων φορτίων, εμπορευμάτων) καθώς και την παρεμπόδιση διακίνησης των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 90% των φορτίων του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης διακινούνται μέσω της θάλασσας, και έτσι τα πλοία αυτά έχουν ανάγκη στρατιωτικής συνοδείας.

Τον Αύγουστο του 2008, η συσταθείσα Συνασπισμένη Δύναμη Κρούσης 150(CTF 150), μια διεθνής ναυτική δύναμη, ανέλαβε τον ρόλο διαφύλαξης μιας θαλάσσιας οδού δια μέσου του Κόλπου του Άντεν. Η έξαρση της παρατηρούμενης εκεί πειρατείας ανησύχησε επίσης την Ινδία, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών οδών της περνούν από τον Κόλπο του Άντεν. Το Ινδικό Ναυτικό ανέλαβε δράση στέλνοντας ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή, στις 23 Οκτωβρίου 2008. Το Σεπτέμβρη του 2008, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει και η ίδια σύντομα στην μάχη κατά της πειρατείας.

Στις 7 Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνέταξε την Οδηγία 1838 καλώντας τα κράτη των οποίων εμπορικά σκάφη διέρχονται από την περιοχή να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές δυνάμεις για να περιορίσουν τα κρούσματα πειρατείας... (περισσότερα)


π • ε Πρόσωπα της Αφρικής

Ο Σερ Ντάουντα Τζαγουάρα (Sir Dawda (Kairaba) Jawara) είναι πολιτικός από την Γκάμπια, που υπήρξε πρώτος πρόεδρος της χώρας, από το 1970 ως την ανατροπή του σε πραξικόπημα το 1994. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη το 1966. Από το 1962 ως το 1970 ήταν πρωθυπουργός.

Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1924 στο Μπαρατζάλι, του νησιού Μακ Κάρθι, στην Γκάμπια. Το 1955 παντρεύτηκε και βαπτίστηκε Χριστιανός, αποκτώντας το όνομα Ντέιβιντ (Κουέσι). Έπειτα όμως από μία δεκαετία επέστρεψε στο μουσουλμανικό δόγμα και υιοθέτησε ξανά το αρχικό του όνομα. Έγινε μέλος του Λαϊκού Κόμματος του Προτεκτοράτου το 1959 και το μετονόμασε σε Προοδευτικό Κόμμα του Λαού (PPP) , αναλαμβάνοντας την ηγεσία του. Στις εκλογές του 1960 εξελέγη βουλευτής και διορίστηκε Υπουργός Παιδείας. Το 1961 παραιτήθηκε από το αξίωμά του όταν η Βρετανία επέλεξε έναν αντίπαλό του ηγέτη της Γκάμπια να υπηρετήσει στο αξίωμα του προσωρινού πρωθυπουργού... (περισσότερα)


π • ε Γνωρίζετε ότιπ • ε Σε αδελφικά εγχειρήματα

Augrabies-Platysaurus broadleyi-002.jpg

Αρσενική σαύρα του είδους Platysaurus broadleyi.
Έρημος Καλαχάρι, εθνικό πάρκο Augrabies, Νότια Αφρική
π • ε Κατηγορίες
π • ε Δείτε επίσης:

Κύρια Πύλη:

P globe.svg Γεωγραφία


Πύλες άλλων ηπείρων:

Americas (orthographic projection).svg Αμερική Asia (orthographic projection).svg Ασία
Europe (orthographic projection).svg Ευρώπη Oceania (orthographic projection).svg Ωκεανία

Πύλες κρατών της Αφρικής:

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος
π • ε Σχετικά λήμματα
Περιοχές Ιστορία - Κινήματα - Πολιτικές Φυλές Γλώσσες
Έρημοι (πόλεις της Σαχάρας) Ποτάμια Λίμνες Όρη
Πανίδα Χλωρίδα