Πύλη:Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλώς ήλθατε στη Πύλη της Βικιπαίδειας, για την Αφρική. Εδώ μπορείτε να βρείτε λήμματα και κατηγορίες που σχετίζονται με την ήπειρο.
Η παρούσα πύλη αποτελεί τμήμα της Πύλης:Γεωγραφίας.

Africa (orthographic projection).svg Κύρια Σελίδα ContinentAfrica.svg Χώρες της Αφρικής Evolution-tasks-old.png Τι μπορείτε να κάνετε


π • ε Πύλη Αφρική
Africa satellite orthographic.jpg

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της Γης και το 20.4% της στεριάς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005) και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος. (περισσότερα για την Αφρική)


π • ε Επιλεγμένο λήμμα
Κορυφές του Όρους Κένυα

Το Όρος Κένυα είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, μετά το Κιλιμάντζαρο. Όπως και το Κιλιμάντζαρο, έτσι και το Όρος Κένυα είναι εσβεσμένο ηφαίστειο. Οι υψηλότερες κορυφές του Κένυα είναι οι Batian (5.199 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), Nelion (5.188 μέτρα) και Lenana (4.985 μέτρα). Το Όρος Κένυα υψώνεται στο κέντρο της ομώνυμης χώρας, μόλις νότια του ισημερινού της Γης (γεωγραφικές συντεταγμένες 0° 9΄ νότιο πλάτος και 37° 18΄ ανατολικό μήκος), περίπου 150 χιλιόμετρα Β-ΒΑ της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Η περιοχή γύρω από το βουνό σε έκταση 620 km² προστατεύεται στο Εθνικό Πάρκο του Όρους Κένυα, που το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

(περισσότερα)


π • ε Πρόσωπα της Αφρικής
Ο Κόφι Ανάν

Ο Κόφι Ανάν (8 Απριλίου 1938 - ) ήταν ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1997 μέχρι το 2006.

Γεννήθηκε στο Κούμασι (Kumasi) της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).

Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι... (περισσότερα)


π • ε Γνωρίζετε ότι


  • ο βιομηχανικός σχεδιαστής Καρίμ Ρασίντ κατάγεται από την Αίγυπτο;
  • το Τράνσβααλ καταλήφθηκε από τους Βρετανούς το 1877, όμως μόλις το 1881 με τον «πόλεμο της ανεξαρτησίας των Μπόερς» ήταν και πάλι ανεξάρτητο;
  • τα δικαιώματά τους πάνω στη γη στην οποία ζούσαν για αιώνες οι Τούα, δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία κυβέρνηση, και δεν τους έχει δοθεί καμία αποζημίωση για την απώλειά τους;


π • ε Σε αδελφικά εγχειρήματα

Mokoro Polers waiting for hippos.jpg

Δύο κωπηλάτες βαρκών τύπου Μοκόρο, περιμένοντας την εμφάνιση ιπποποτάμων.
Δέλτα ποταμού Οκαβάνγκο, Μποτσουάνα.
π • ε Κατηγορίες
π • ε Δείτε επίσης:

Κύρια Πύλη:

P globe.svg Γεωγραφία


Πύλες άλλων ηπείρων:

Americas (orthographic projection).svg Αμερική Asia (orthographic projection).svg Ασία
Europe (orthographic projection).svg Ευρώπη Oceania (orthographic projection).svg Ωκεανία

Πύλες κρατών της Αφρικής:

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος
π • ε Σχετικά λήμματα
Περιοχές Ιστορία - Κινήματα - Πολιτικές Φυλές Γλώσσες
Έρημοι (πόλεις της Σαχάρας) Ποτάμια Λίμνες Όρη
Πανίδα Χλωρίδα