Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πύλη:Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλώς ήλθατε στη Πύλη της Βικιπαίδειας, για την Αφρική. Εδώ μπορείτε να βρείτε λήμματα και κατηγορίες που σχετίζονται με την ήπειρο.

Η παρούσα πύλη αποτελεί τμήμα της Πύλης:Γεωγραφίας.Κύρια Σελίδα Χώρες της Αφρικής Τι μπορείτε να κάνετε


π • ε Πύλη Αφρική

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της Γης και το 20.4% της στεριάς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005) και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος. (περισσότερα για την Αφρική)


π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Η μελέτη της Αιγυπτιακής Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας αφορά την περίοδο από την Εποχή του Πλειστόκαινου μέχρι την εμφάνιση της Δυναστίας των Φαραώ.

Από την Εποχή του Πλειστόκαινου, περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Κοιλάδα του Νείλου κατοικήθηκε από διάφορους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Κατά την Ύστερη Παλαιολιθική Περίοδο, περίπου το 10.000 π.Χ., το υγρό κλίμα της Βόρειας Αφρικής άρχισε να γίνεται αυξανόμενα ζεστό και ξηρό, αναγκάζοντας τους ανθρώπινους πληθυσμούς της τότε μη ερημικής (ακόμη) Σαχάρας, να συγκεντρωθούν σταδιακά στην Κοιλάδα του Νείλου. Ο Νείλος ήταν η γραμμή της ζωής για την Αίγυπτο Περίπου πριν από 5.000 χρόνια, η υγρή περίοδος της Σαχάρας τελείωσε. Ο πληθυσμός της υποχώρησε νότια, προς το Σαχέλ, και ανατολικά, προς την Κοιλάδα του Νείλου. Αυτοί οι πληθυσμοί έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του Αιγυπτιακού κράτους καθώς έφεραν τα σπαρτά τους, τα πρόβατά τους, τις κατσίκες τους και τα βοοειδή τους στην Κοιλάδα του Νείλου... (περισσότερα)


π • ε Πρόσωπα της Αφρικής
H Λουίζα Ντιόγκο.

Η Λουίζα Ντιόγκο (Luísa Dias Diogo) είναι πολιτικός, η οποία χρημάτισε Πρωθυπουργός της Μοζαμβίκης από το Φεβρουάριο του 2004 ως τις 16 Ιανουαρίου του 2010. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας αυτής. Aνήκει στο κόμμα FRELIMO (Μέτωπο Απελευθέρωσης της Μοζαμβίκης), το οποίο κυβερνάει τη χώρα από την ανεξαρτησία, το 1975. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Γυναικών.

Γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1958. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μαπούτο , απέκτησε μπάτσελορ το 1983 και στη συνέχεια απέκτησε Μάστερ από το Τμήμα Αφρικανικών και Ανατολικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας της. Επίσης εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα... (περισσότερα)


π • ε Γνωρίζετε ότιπ • ε Σε αδελφικά εγχειρήματα

Άνδρας με παραδοσιακή τελετουργική μάσκα της φυλής Ντογκόν.
(Μάλι)

π • ε Κατηγορίες
π • ε Δείτε επίσης:

Κύρια Πύλη:

Γεωγραφία


Πύλες άλλων ηπείρων:

Αμερική Ασία
Ευρώπη Ωκεανία

Πύλες κρατών της Αφρικής:

Αίγυπτος
π • ε Σχετικά λήμματα
Περιοχές Ιστορία - Κινήματα - Πολιτικές Φυλές Γλώσσες
Έρημοι (πόλεις της Σαχάρας) Ποτάμια Λίμνες Όρη
Πανίδα Χλωρίδα