Κοινότητα Κρατών της Ανατολικής Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κοινότητα των Κρατών της Ανατολικής Αφρικής (East African Community ή σύντομα EAC) είναι υπερεθνικός οργανισμός στόχο τη δημιουργία ενός κράτους με την ονομασία Ομοσπονδία της Ανατολικής Αφρικής κάτω από ενιαία κυβέρνηση. Αυτό το έθνος θα κάλυπτε την περιοχή απο τις σημερινές χώρες Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Μπουρούντι και Ρουάντα.

Η αρχική ίδρυση της Κοινότητας έγινε το 1967, διαλύθηκε όμως δέκα χρόνια αργότερα. Στις 7 Ιουλίου 2000 τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη με την οποία επανιδρύθηκε η Κοινότητα, η οποία είχε υπογραφεί έναν χρόνο νωρίτερα (1999). Η τελωνειακή ένωση των χωρών τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2005, αφου είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2004.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής (EAC) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει ένα ενιαίο νόμισμα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού πρέπει να αποφασίσει για την τοποθεσία του Νομισματικού Ινστιτούτου της Ανατολικής Αφρικής και τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την έκδοση του ενιαίου νομίσματος.[1]

Η Τανζανία είναι η μόνη χώρα, η οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία (80%) αντιτίθεται στη δημιουργία της Ομοσπονδίας. Η Κοινότητα των Χωρών της Ανατολικής Αφρικής αποτελεί στυλοβάτη της Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, όταν επανιδρύθηκε επίσημα η Κοινότητα, ιδρυτικά μέλη έγιναν η Τανζανία, η Κένυα και η Ουγκάντα. Το 2007 ακολούθησαν η Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Οι χώρες που είναι μέλη της Κοινότητας είναι γενικά πλουσιότερες σε παραγωγικά αγαθά από τις όμορες Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό και Σουδάν, οι οποίες ταλανίζονται από εμφύλιες συγκρούσεις. Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη μιλούν μία γλώσσα, τη Σουαχίλι. Ανάμεσα στα σχέδια της κοινότητας ήταν η εισαγωγή κοινού νομίσματος πριν το 2015 (Σελίνι της Ανατολικής Αφρικής). Η Κοινότητα έχει ήδη Δικαστήριο, Κοινοβούλιο και ενιαίο Διαβατήριο (από την 1η Απριλίου του 1999).

Την 1η Ιουλίου 2010 εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κένυας Μουάι Κιμπάκι και η Κοινή Αγορά των κρατών του οργανισμού.[2] Με βάση αυτήν, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών στις χώρες που συμμετέχουν.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.agenceecofin.com/actualites/1701-104526-la-communaute-dafrique-de-lest-prevoit-lemission-dune-monnaie-unique-d-ici-quatre-ans
  2. EA Market Protocol officially launched Αρχειοθετήθηκε 2010-07-02 στο Wayback Machine., Kenyan Broadcasting Corporation, 1-7-2010.
  3. Καθημερινή Αρχειοθετήθηκε 2012-02-02 στο Wayback Machine., Ξεκινά η Κοινή Αγορά Κρατών της Ανατολικής Αφρικής, 1-7-2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]