Ααβόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ααβόρα
Ααβόρα
Ααβόρα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Οικογένεια: Φοινικοειδή (Arecaceae)
Γένος: Ελαΐς (Elaeis)
Είδος: E. guineensis
Διώνυμο
Ελαΐς της Γουινέας (Elaeis guineensis)
Jacq.

Η ααβόρα (ελαιοφοίνικας) γνωστή και με την ονομασία Ελαΐς της Γουινέας είναι ψηλό φοινικόδεντρο της οικογένειας των Φοινικοειδών και της τάξης των Αρεκωδών. Καλλιεργείται στη δυτική Αφρική, στην Ινδονησία, στην κεντρική και νότια Αμερική και στις Η.Π.Α. για την παραγωγή λαδιού.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 25 μέτρα, τα κλαδιά του είναι κοντά και στην άκρη τους φύονται πολλά μικρά λουλούδια, που κατά την ωρίμανση τους σχηματίζουν μεγάλα τσαμπιά με καρπούς. Οι καρποί έχουν μήκος που φτάνει τα 4 εκατοστά και έχουν σχήμα ωοειδές.

Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι σαρκώδες και μετά από κατεργασία και μία διαδικασία ζυμώσεως δίνει το γνωστό φοινικέλαιο.

Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπαντικών, σαπουνιών, κεριών και στην επεξεργασία του λευκοσιδήρου.

Από τους σπόρους του φυτού, μετά από σύνθλιψη, παράγεται ένα διαφορετικό φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και μαργαρίνης. Το υπόλοιπο που απομένει από τη σύνθλιψη των σπόρων χρησιμοποιείται για τροφή των ζώων και για λίπασμα.

Με χάραγμα στη βάση του τσαμπιού βγαίνει ένας χυμός που μετά από ζύμωση δίνει ένα οινοπνευματώδες ποτό, γνωστό ως το "κρασί του φοίνικα".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]