Πύλη:Ωκεανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την ήπειρο της Ωκεανίας.

Κύρια Σελίδα Κράτη και Εξαρτημένα Εδάφη Λήμματα Τι μπορείτε να κάνετε
π • ε Σχετικά με την Ωκεανία...
Η θέση της Ωκεανίας στον χάρτη

Με τον γεωγραφικό (και γεωπολιτικό) όρο Ωκεανία, νοείται η περιοχή που συνίσταται από την Αυστραλία και τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με τον τελευταίο να είναι ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών της.

Η Ωκεανία είναι το μικρότερο ηπειρωτικό σύμπλεγμα στη Γη, και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό μετά την Ανταρκτική. Στην περιοχή της Ωκεανίας υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη (μαζί με την Ινδονησία, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στην Ασία), και πολλά νησιά εξαρτημένα από χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η Ωκεανία παραδοσιακά είχε χωριστεί στις περιοχές Μικρονησία, Μελανησία και Πολυνησία (από τον Γάλλο εξερευνητή Dumont d'Urville το 1831), ενώ η μόνη ηπειρωτική χώρα είναι η Αυστραλία. Αυτή η διαίρεση δεν αναγνωρίζεται πλέον ως σωστή από τους περισσότερους γεωγράφους και επιστήμονες, οι οποίοι προτιμούν να χωρίζουν την Ωκεανία στις περιοχές Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, αλλα είναι ακόμη η πιο δημοφιλής. (περισσότερα για την Ωκεανία)


Επιλεγμένο λήμμα

Ένας μπλέ αστερίας (Linckia laevigata), από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Η Θάλασσα των Κοραλλίων (Coral Sea) βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας και περιλαμβάνει πολλά ακατοίκητα νησιά τα οποία ανήκουν στην Αυστραλία. Στη Θάλασσα αυτή υπάρχει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (great barrier reef) ο οποίος έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1981. Στην περιοχή διεξάγονται δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το σερφ και οι καταδύσεις.

Η Θάλασσα των Κοραλλίων οριοθετείται στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό και τα νησιά Βανουάτου, της Νέας Καληδονίας και των νήσων του Σολομώντα. Στο Βορρά από το αρχιπέλαγος Λουισιάντε και την Παπούα Νέα Γουινέα, δυτικά από το στενό Τόρες και βόρεια από το ακρωτήριο Υόρκη. Στα νότια συναντά τη Θάλασσα της Τασμανίας. Τα ανατολικά μέρη της θάλασσας είναι επιρρεπή σε σεισμούς που δημιουργούν Τσουνάμι.

Στις 4-8 Μαΐου του 1942 στη Θάλασσα των Κοραλλίων έγινε μια από τις πιο ιστορικές ναυμαχίες του Β΄παγκοσμίου πολέμου ανάμεσα στο Αμερικανικό και Ιαπωνικό ναυτικό. (περισσότερα)

Εικόνες της Ωκεανίας


Άνθρωποι της Ωκεανίας

H Έλεν Κλαρκ

Η Έλεν Ελίζαμπεθ Κλαρκ (Helen Elizabeth Clark) (γεν. 26 Φεβρουαρίου 1950) είναι πολιτικός της Νέας Ζηλανδίας. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 1999 ως το 2008. Κατά τη θητεία της Έλεν Κλαρκ ως πρωθυπουργού η Νέα Ζηλανδία γνώρισε οικονομική ανάπτυξη. Κατά τις εκλογές του 2005 η Νέα Ζηλανδία είχε την μικρότερη ανεργία από όλα τα βιομηχανικά κράτη.

Η Έλεν Κλαρκ ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερεις αδερφές της στην αγροτική οικογένειά της από το Γουαϊκάτο. Η Κλαρκ έλαβε την παιδεία της στο Δημοτικό Τε Πάχου, στο Σχολείο Epsom Girls' Grammar School στο Ώκλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και αποφοίτησε με μάστερ. Σπούδασε στο εξωτερικό το 1976. Έγινε λέκτορας Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ από το 1973 μέχρι την εκλογή της στο Κοινοβούλιο το 1981.

Υπηρέτησε ως μέλος στη διοίκηση της Νέας Ζηλανδίας του Εργατικού Κόμματος από το 1978 ως τον Σεπτέμβριο του 1988 και ξανά από τον Απρίλιο του 1989, ενώ εξελέγει στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Έγινε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης κατά τις κυβερνήσεις του Εθνικού Κόμματος των Τζιμ Μπόλτζερ και Τζέννυ Σίπλεϋ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ενώ το 1999 έγινε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και η πρώτη που είχε κερδίσει το αξίωμα σε εκλογές. (περισσότερα για την Ε. Κλαρκ)

Σχετικά θέματα

Περιοχές

Ωκεανία · Μελανησία · Μικρονησία · Πολυνησία · Αυστραλασία · Αυστραλία · Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Θάλασσες και Αρχιπελάγη της Ωκεανίας

Θάλασσα του Σολομώντα · Αρχιπέλαγος Λουισιάντε · Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ · Θάλασσα των Κοραλλίων · Θάλασσα της Τασμανίας · Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Τοπικές γλώσσες

Παπούα γλώσσες · Μοριορί γλώσσα · Μαορί γλώσσα · Χαβαϊκή γλώσσα · Ναουρού (γλώσσα) · Παλάου (γλώσσα) · Σαμόα (γλώσσα)

Πολιτικά της Ωκεανίας

Πολιτικά του Τουβαλού · Πολιτικά του Βανουάτου · Πολιτικά του Ναουρού · Πολιτικά του Παλάου · Πολιτικά των Σαμόα · Πολιτικά της Τόνγκα · Πολιτικά των Φίτζι · Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας

Αθλητισμός

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 · Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 · Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας · Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας