Σουδανόφωνοι νέγροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Περιοχή εξάπλωσης των μαύρων σουδανικών φυλών

Ονομάζονται σουδανόφωνες ή σουδανικές οι εθνότητες των μαύρων Αφρικανών που καταλαμβάνουν

Πήλινες οικίες της φυλής Μούσγκουμ στο βόρειο Καμερούν, σουδανικής αρχιτεκτονικής.

Γλωσσολογικά ανήκουν στη βόρεια Νιγηροκονγκολεζική οικογένεια (νότιες Νιγηρο-Κονγκολεζικές είναι οι γλώσσες Μπαντού), πιο σωστά Σουδανικές θα τις ονομάζαμε, μαύρες γλώσσες που μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και κάποιες σουδανικές φυλές με γλώσσες όμως της Αφρο-Ασιατικής οικογένειας, π.χ Χάουσα, Πελ. Σημαντικά παρακλάδια των σουδανικών εθνοτήτων, είναι κατά πρώτον οι Βολταϊκές φυλές, οι φυλές δηλαδή που κατοικούν στην Μπουρκίνα Φάσο, π.χ η φυλή Μόσι, και κατά δεύτερον οι λεγόμενοι παλαιο-σουδανικοί πληθυσμοί από τη Γουινέα μέχρι το Τσαντ.

Πάντως, κυρίως φυλετικά, ορίζονται περισσότερο ως σουδανικές (sudanic), οι φυλές Αζάντε, Μαγκμπέτου, Μπάντα, Λέντου, Λουγκμπάρα, Οκέμπου, Μάαντι και άλλες μικρότερες ομάδες, που καταλαμβάνουν τα εξής κράτη: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν (νοτιοδυτικό τμήμα), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (βόρειο τμήμα), Ουγκάντα (βορειοδυτικό τμήμα).

Σουδανόφωνες ομάδες μπορούν να οριστούν και οι φυλές του Νειλωτικού κλάδου του Σουδάν, της Κένυας, της Ουγκάντας και της βόρειας Τανζανίας.

Ο γενικός όρος σουδάν [που στα Αραβικά σημαίνει μαύρος], χρησιμοποιείται σήμερα στην περιγραφή:

  • κουλτούρας
  • πολιτισμού
  • αρχιτεκτονικής
  • γης (σουδανική σαβάνα)

Γενικά αυτές οι εθνότητες διαφέρουν σε πολλά απ' τους Μπαντού, ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν μικρές διαφορές χαρακτηριστικών προσώπου σε σχέση με τους τελευταίους, με διαφορετικό μέτωπο, μύτη, ζυγωματικά.

Παραδείγματα σουδανικών φυλών ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Νέος Παγκόσμιος Άτλας , τόμοι 7 και 8 ΑΦΡΙΚΗ, εκδόσεις Δομή, 1996