Παπαγάλος της Σενεγάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παπαγάλος της Σενεγάλης
στα Κανάρια νησιά, Ισπανία
στα Κανάρια νησιά, Ισπανία
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιτακίδες (Psittacidae)
Γένος: Ποικέφαλος (Poicephalus)
Είδος: P. senegalus
Διώνυμο
Poicephalus senegalus (Ποικέφαλος ο σενεγαλός)
Linnaeus, 1766
Υποείδη

P. s. senegalus
P. s. mesotypus
P. s. versteri

Παπαγάλος της Σενεγάλης

Ο παπαγάλος της Σενεγάλης ή παπαγάλος με κεφάλι νέγρου (επιστημονικό όνομα: Poicephalus senegalus - Ποικέφαλος ο σενεγαλός) είναι από τους πιο γνωστούς αφρικάνικους παπαγάλους μαζί με τον Γκρίζο και τον Αγαπόρνιθα. Αποτελεί ένα από τα 9 είδη του γένους Ποικέφαλος[1][2][3] (Poicephalus). Απαντάται σε μια μεγάλη έκταση από τη Σενεγάλη μέχρι τη Νιγηρία και το Βόρειο Καμερούν. Ζει από 30 μέχρι 50 χρόνια. Το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά τα οποία επωάζει για 24 με 26 ημέρες. Τα μικρά αποκτούν την ανεξαρτησία τους μετά από 11 εβδομάδες.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλος ένας Σενεγαλέζος

Οι παπαγάλοι της Σενεγάλης έχουν μήκος 23 εκατοστά ενώ το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 125 έως 155 γραμμάρια. Το χρώμα τους είναι πράσινο, εκτός από την κοιλιά που έχουν ένα V με κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, χρώμα ανάλογα με το υποείδος. Το κεφάλι τους είναι γκρί και το ράμφος τους μαύρο. Η ίριδα των ματιών είναι μαύρη στα νέα πουλιά, ανοίγει όμως σιγά σιγά μέχρι να γίνει ανοιχτό κίτρινο στα ενήλικα πουλιά.

Το αρσενικό με το θηλυκό δεν έχουν εξωτερικές διαφορές και η μόνη ακριβής μέθοδος για την εύρεση του φύλου είναι μέσω DNA. Συνήθως όμως τα θηλυκά έχουν λίγο πιο μικρό σώμα και κεφάλι, καθώς και το V στο στήθος είναι πιο μεγάλο.

Υποείδη Σενεγαλέζων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 3 διαφορετικά υποείδη Παπαγάλων της Σενεγάλης:

  • Poicephalus senegalus senegalus (Ποικέφαλος ο σενεγαλός ο σενεγαλός): Αποτελεί το συνηθέστερο είδος. Το στήθος είναι κίτρινο.
  • Poicephalus senegalus mesotypus (Ποικέφαλος ο σενεγαλός ο μεσότυπος) : Το στήθος είναι πορτοκαλί.
  • Poicephalus senegalus versteri (Ποικέφαλος ο σενεγαλός του Φέρστερ[4]) : Το στήθος είναι κόκκινο και ο χρωματισμός αυτός καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τα άλλα δύο είδη, όμως συνολικά το σώμα του είναι μικρότερο.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα φιστίκια αν και στους κατοικίδιους παπαγάλους δεν συνίσταται η χρήση τους ως τροφή μιας και είναι πιθανό να περιέχουν μύκητες στο κέλυφός τους. Παράλληλα τρώνε ότι και οι άλλοι παπαγάλοι, όπως φρεσκα φρούτα και λαχανικά καθως και σπόρια όπως ηλιόσπορους.

Αυγό Παπαγάλου της Σενεγάλης

Οι Παπαγάλοι της Σενεγάλης ως κατοικίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπαγάλος της Σενεγάλης τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης σαν κατοικίδιο, διότι εξημερώνεται αρκετά και εξελίσσεται σε αφοσιωμένο και αγαπητό σύντροφο που μπορεί να μάθει να λέει και κάποιες λέξεις.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των μεγάλων παπαγάλων αλλά έχει μικρότερο μέγεθος και είναι αρκετά ήσυχο πουλί, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για διαμερίσματα. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα δραστήριο πουλί και κάνει διάφορα ακροβατικά που διασκεδάζουν τον ιδιοκτήτη του.

Στην Ελλάδα εισάγεται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός άγριων πουλιών τα οποία αιχμαλωτίστηκαν σε μεγάλη ηλικία και είναι τελείως ακατάλληλα για κατοικίδια. Πρέπει να προτιμούνται πουλιά που έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία και ιδανικά να έχουν ταϊστεί από άνθρωπο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ποι-ητός». Greek Word Study Tool (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013. 
  2. «Ancient Greek Verbs: ποιέω- to do, make». Modern Greek Verbs (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013. 
  3. en:Poicephalus, Poicephalus, from the Ancient Greek, literally means made of head
  4. Named probably for the Dutch Verster van Wulverhorst