Ζαμβέζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζαμβέζης
Zambezi River near Zambezi Town.jpg
Εκβολές Ινδικός Ωκεανός
Θέση Ανγκόλα, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε
Μήκος 2574 Χιλιόμετρο
Παραπόταμοι Kafue River, Luangwa River, Shire River, Cuando River, Manyame River, Luena River, Kabompo River, Luanginga River, Lungwebungu River και Mazowe River
Commons page Πολυμέσα
Το Δέλτα του ποταμού Ζαμβέζη.

Ο Ζαμβέζης είναι ποταμός της νότιας Αφρικής. Το μήκος του φτάνει τα 3.540 χλμ. και είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε μήκος στην Αφρική. Η μέση παροχή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000-22.000 κ. εκ./ δευτερολ. [1] Ένα σχετικά μικρό τμήμα του είναι πλωτό. Η Ζάμπια, την οποία διασχίζει κατά κύριο λόγο, έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό. Σε όλη τη διαδρομή του σχηματίζει καταρράκτες, με πιο γνωστούς αυτούς της Βικτόρια. Στη συμβολή των παραποτάμων του (Σανιάτι, Καφούε) βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Καρίμπα και ένα φράγμα ύψους άνω των 100 μ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, που έχει μήκος 280 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανακάλυψη του ποταμού συντελέστηκε το 1498 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Βάσκο ντα Γκάμα. Συστηματικά εξερευνήθηκε από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον.

Φυσική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα σύνορα της Ζάμπιας με την Ανγκόλα. Έπειτα διασχίζει τη Ζάμπια και ρέει νότια και ανατολικά, εκβάλλοντας στον Ινδικό ωκεανό στην περιοχή της Μοζαμβίκης. Σχηματίζει ένα μεγάλο δέλτα στις εκβολές του και αυτό αποτελείται από επτά μεγάλους βραχίονες και αρκετούς άλλους μικρότερους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συλλογικό έργο, Νέα Εγκυκλοπαιδεία, τόμος 9, σελ. 297.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, εκδ. Δομή, 2007, τ. 8, σελ. 509.