Ζαμβέζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαμβέζης
ΕκβολέςΙνδικός Ωκεανός
Χώρες ΛεκάνηςΑνγκόλα
ΧώραΑνγκόλα, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε
Μήκος2.574 χλμ
Μέση εκροή7.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιKafue River, Luangwa River, Shire River, Ποταμός Κουάντο, Manyame River, Luena River, Kabompo River, Luanginga River, Lungwebungu River, Gairezi River, Chongwe, Sapi river, Gwayi River, Sakeji River, Revúboé River και Luia river
Χάρτης
Το Δέλτα του ποταμού Ζαμβέζη.

Ο Ζαμβέζης είναι ποταμός της νότιας Αφρικής. Το μήκος του φτάνει τα 2,574 χλμ. και είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε μήκος στην Αφρική. Η μέση παροχή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000-22.000 κ. εκ./ δευτερολ. [1] Ένα σχετικά μικρό τμήμα του είναι πλωτό. Η Ζάμπια, την οποία διασχίζει κατά κύριο λόγο, έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό. Σε όλη τη διαδρομή του σχηματίζει καταρράκτες, με πιο γνωστούς αυτούς της Βικτόρια. Στη συμβολή των παραποτάμων του (Σανιάτι, Καφούε) βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Καρίμπα και ένα φράγμα ύψους άνω των 100 μ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, με μήκος 280 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανακάλυψη του ποταμού έγινε το 1498 από τον Βάσκο ντα Γκάμα. Συστηματικά εξερευνήθηκε από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον.

Φυσική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα σύνορα της Ζάμπιας με την Ανγκόλα. Έπειτα διασχίζει τη Ζάμπια και ρέει νότια και ανατολικά, εκβάλλοντας στον Ινδικό ωκεανό στην περιοχή της Μοζαμβίκης. Σχηματίζει ένα μεγάλο δέλτα στις εκβολές του και αυτό αποτελείται από επτά μεγάλους βραχίονες και αρκετούς άλλους μικρότερους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συλλογικό έργο: Νέα Εγκυκλοπαιδεία, τόμ. 9, σελ. 297

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, εκδ. Δομή, 2007, τ. 8, σελ. 509.