Μπιλμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 18°41′N 12°55′E / 18.683°N 12.917°E / 18.683; 12.917

Μπιλμά
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπίλμα
18°41′12″N 12°55′9″E
Διοικητική υπαγωγήBilma Department
Πληθυσμός2.500
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η όαση της Μπιλμά

Η Μπιλμά (Bilma) είναι ένας μεγάλος οικισμός-όαση στα βορειοανατολικά του Νίγηρα με πληθυσμό γύρω στους 2.500 κατοίκους.[1]. Βρίσκεται προστατευμένη από τις ερημικές θίνες κάτω από τα βράχια Κάουαρ και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός κατά μήκος αυτών των ομώνυμων γκρεμών. Είναι φημισμένη για τους κήπους της, για τα ορυχεία άλατος, την καλλιέργεια της χουρμαδιάς, και ως ο προορισμός από τους τελευταίους πια Σαχαριανούς δρόμους για τα καραβάνια (ο δρόμος Αζαλάι, από το Αγκαντέζ).

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός αποτελείται περισσότερο από Κανούρι, μαζί με μικρότερες ομάδες από Τούμπου, Τουαρέγκ, και Χάουσα, οι τελευταίοι μάλιστα υπενθυμίζουν τον ρόλο τους στην Μπιλμά ως το κλειδί τερματισμού στο υπερ-Σαχαριανό εμπόριο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φημισμένα αλατωρυχεία της Μπιλμά

Η γεωγραφική απομόνωση του οικισμού, έκανε την Μπιλμά ως τον προορισμό για τους πολιτικούς κρατουμένους υπό το απολυταρχικό καθεστώς του Σεϊνί Κουντσέ, όπου και χτίστηκαν φυλακές από την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί μεταφέρθηκαν εκεί στην δεκαετία του '80, όπως ο Σανούσι Ταμπάρι Ντζάκου, σήμερα πρόεδρος της Νιγηρικής Ομάδας Αυτοδιαχείρισης, πολιτική ομάδα του Νίγηρα.

Το 1989, η πτήση UTA 772 προσέκρουσε στην έρημο δίπλα στον οικισμό έπειτα από έκρηξη βόμβας μέσα στο αεροσκάφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. National Geographic Channel. Impossible Journeys: The Traders. 27 Ιουλίου 2008.