Νίγηρας (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νίγηρας ποταμός)
Νίγηρας ποταμός
ΠηγέςΓουινέα
ΕκβολέςΚόλπος της Γουινέας
Χώρες ΛεκάνηςΓουινέα
ΧώραΜπενίν, Γουινέα, Μάλι, Νίγηρας και Νιγηρία
Μήκος4.180 χλμ
Μέση εκροή8.630 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιSokoto River, Benue River, Bani River, Béli River, Gorouol, Sirba River, Tapoa River, Mékrou River, Dallol Bosso, Sankarani River, Milo River, Tinkisso River, Kaduna River, Sota River, Goroubi, Αλιμπόρι, Anambra River, Oli River, In-Ates και Gurara River
Χάρτης
Ο Νίγηρας Ποταμός στο Κουλικόρο.

Ο Νίγηρας είναι ο σημαντικότερος ποταμός της δυτικής Αφρικής, με μήκος περίπου στα 4.180 χιλιόμετρα. Η ροή του σχηματίζει ένα μεγάλο τόξο, που περνά από τα κράτη Γουινέα, Μάλι, Νίγηρα (κράτος που πήρε το όνομά του από τον ποταμό), από τα σύνορα του Μπενίν και τελικά από τη Νιγηρία, από όπου και χύνεται στον Κόλπο της Γουινέας (Ατλαντικός Ωκεανός) μετά από ένα εκτεταμένο ποτάμιο δέλτα. Ο Νίγηρας είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός ολόκληρης της Αφρικής (τον ξεπερνούν μόνο ο Νείλος και ο Κονγκό). Ο σημαντικότερος παραπόταμος του Νίγηρα είναι ο Μπενουέ.

Οι σημαντικότερες πόλεις κατά μήκος του Νίγηρα είναι το Σιγκουίρι (Γουινέα), το Μπαμακό, το Μόπτι, το Τιμπουκτού, το Σέγκου και το Γκάο (Μάλι), η Νιαμέ, το Λοκόα και το Ονίτσα (Νιγηρία).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reader, John: Africa, National Geographic Society, Ουάσινγκτον 2001, ISBN 0-620-25506-4
  • Welcomme, R.L.: «The Niger River System», στο The Ecology of River Systems των Davies, B.R., Walker, K.F., Springer 1986, σσ. 9–60, ISBN 90-6193-540-7.