Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγκαντέζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγκαντέζ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αγκαντέζ
16°58′20″N 7°59′27″E
ΧώραΝίγηρας
Διοικητική υπαγωγήTchirozérine Department
Υψόμετρο520 μέτρα
Πληθυσμός110.497 (2012)
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο μιναρές στο Μεγάλο Τζαμί

Η Αγκαντέζ (Agadez) είναι μια πόλη στο κεντρικό τμήμα της Δημοκρατίας του Νίγηρος με πληθυσμό των 88.569 κατ. (2005). Η πόλη βρίσκεται στη Σαχάρα, στα όρη Αϊρ, μιας παραδοσιακά κατοικημένης από Τουαρέγκ περιοχής, και είναι γνωστή και ως το "μαργαριτάρι" του Νίγηρα. Το ιστορικό κέντρο της Αγκαντέζ ανακηρύχθηκε το 2013 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη είναι επίσης και η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Αγκαντέζ, με πληθυσμό 347.330 κατ. (2005).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ανακαλύφθηκε τον 14ο αιώνα και σύντομα έγινε η κυριότερη πόλη των Τουαρέγκ στη Σαχάρα συμπεριλαμβάνοντας μαζί της την πόλη "Ασσοντέ". Η πόλη δέχεται συχνά τα καραβάνια των Τουαρέγκ που καταφθάνουν από την Μπιλμά γεμάτα με στήλες άλατος από τα αλατωρυχεία της.

Το 1449 η πόλη έγινε σουλτανάτο όπου και αργότερα, το 1500 καταλήφθηκε από την Αυτοκρατορία Σονγκάι. Εκείνη την περίοδο, η πόλη είχε πληθυσμό που έφθανε τους 30.000 κατ. περίπου και ήταν ένα πέρασμα κλειδί για τα καραβάνια που όδευαν για τις πόλεις της Δυτικής Αφρικής, το Τιμποκτού στο Μάλι και την Κάνο στη Νιγηρία και στις πόλεις της Βόρειας Αφρικής όπως το Γκατ, την Γκανταμές και την Τρίπολη, όλες στη Λιβύη. Μετά όμως τη Μαροκινή εισβολή, ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας μόνο σε λιγότερους από 10.000 κατ.

Η πόλη καταλήφθηκε από τους Γάλλους γύρω στο 1900, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ισχυρή αντίσταση του Κάοκεν Αγκ Μοχάμεντ το 1916. Στη δεκαετία του 90', η πόλη έγινε κύριος πυρήνας της επανάστασης των Τουαρέγκ.

Άποψη της Αγκαντέζ από τον μιναρέ στο Μεγάλο Τζαμί

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Αγκαντέζ είναι ξακουστή για την αγορά της, και είναι το κέντρο της διακίνησης ουρανίου, το οποίο εξορύσσεται από τις γύρω περιοχές του Αϊρ. Στην πόλη υπάρχουν πολλά σημαντικά ιστορικά κτήρια συμπεριλαμβανομένων το Μεγάλο Τζαμί της Αγκαντέζ, σουδανικής αρχιτεκτονικής το οποίο αρχικά χτίστηκε το 1515 και ανακατασκευάστηκε με την ίδια πάντα αρχιτεκτονική το 1844, το Παλάτι Κάοκαν το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο και το Παλάτι του Σουλτάνου της Αγκαντέζ. Η πόλη είναι επίσης φημισμένη για το παζάρι καμηλών και για την κατασκευή ασημιού και την επεξεργασία δέρματος.

Αερομεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγκαντέζ διαθέτει ένα διεθνές αεροδρόμιο ονόματι Μανό Νταγιάκ, ονόματος ενός ηγέτη των Τουαρέγκ, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή.

Χαρακτηριστική οικία της Αγκαντέζ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]