Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αχαγκάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 23°17′19.00″N 5°32′3.01″E / 23.2886111°N 5.5341694°E / 23.2886111; 5.5341694

Αχαγκάρ
Χάρτης
Ύψος2.908 μέτρα και 2.021 μέτρα
ΧώρεςΑλγερία
Πιθανώς μια Olea laperrinei είναι το δέντρο που στέκεται όρθιο σ' αυτό το τραχύ τοπίο του Αχαγκάρ.

Τα Αχαγκάρ ή Χογκάρ (Ahaggar/Hoggar), είναι συγκρότημα βουνών και υψιπέδων ηφαιστειακής προέλευσης στη κεντρική Σαχάρα στα νότια εδάφη της Αλγερίας. Αυτό το υψίπεδο έχει γενικά ένα μέσο όρο υψομέτρου περί τα 900 μ. με υψηλότερες κορυφές τους να είναι το Ταχάτ με 3.003 μ., το Ασσεκρέμ, το οποίο είναι αρκετά διάσημο, και άλλες πάμπολλες ηφαιστειακές κορυφές, συμπεριλαμβανομένου και του "Χογκάρ-Τασσίλι ν' Ατζέρ".

Το κλίμα της περιοχής παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακραίων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, καθώς οι μέγιστες καλοκαιρινές σκαρφαλώνουν συχνά στους 50οC αλλά τον χειμώνα είναι συχνό το φαινόμενο των ελάχιστων ημερησίων θερμοκρασιών να πέφτουν στους 0οC ή ακόμη και σε "αρνητικές" μονάδες, ελάχιστα όμως κάτω από το μηδέν, παρόλο που το Αχαγκάρ βρίσκεται στην μέση μιας θερμής ερήμου σαν τη Σαχάρα, και μάλιστα στον Τροπικό του Καρκίνου.

Η βλάστηση στα βουνά, είναι η πιο αντιπροσωπευτική ξηροφυλλική με αυτής των περιοχών της δυτικής Αφρικής, με διάφορα είδη ακανθωδών θάμνων, λίγα είδη ακακίας και τέλος με ένα φυτικό "άρωμα μεσογείου", καθώς στην περιοχή φύονται ένα είδος ελιάς (Olea laperrinei), ενδημικό του Αχαγκάρ και του Αϊρ στο Νίγηρα και ένα είδος κυπαρισσιού (Tassili Cypress), ενδημικό μόνο της περιοχής του "Χογκάρ-Τασσίλι ν' Ατζερ" και του Ακακούς της Λιβύης.

Βραχογραφίες στο Τασσίλι ν' Ατζέρ

Λόγω των πιο ευνοϊκών συνθηκών με την ύπαρξη κάποιων παραπάνω βροχοπτώσεων σε σχέση με τις γύρω κατάξηρες ερημικές περιοχές, την ύπαρξη νερού και την αραιή έστω βλάστηση όπως προαναφέραμε και παραπάνω, και με πληθώρα οάσεων, η κατοίκιση είναι εμφανής με την ύπαρξη της πόλης της Ταμανρασσέτ στο υψίπεδο, η οποία είναι κτισμένη μέσα σε μια ερημική κοιλάδα (ουάντι), και με την κυριαρχία των Τουαρέγκ Κελ Ατζέρ εκεί.

Η ύπαρξη ανατολικότερα του "Χογκάρ-Τασσίλι ν' Ατζέρ", αναρίθμητων βραχογραφιών ξακουστή περιοχή, του "Εθνικού Πάρκου του Αχαγκάρ" και γενικότερα τα επιβλητικά βραχώδη ηφαιστειακά ερημικά τοπία σε όλο το Αχαγκάρ, κατέστησε την περιοχή να έχει γίνει μια από τις πιο τουριστικές της Αλγερίας αλλά και γενικότερα της Σαχάρας.

Η θέση του Αχαγκάρ και του Εθνικού Πάρκου του Αχαγκάρ στην Αλγερία.