Οίκος της Τραστάμαρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οίκος της Τρασταμάρα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οίκος της Τραστάμαρα
Arms of the Crown of Castile (15th Century).svg
Θυρεός του Οίκου
Χώρα Στέμμα της Καστίλης, Στέμμα της Αραγονίας, Βασίλειο της Νάπολης
Προγονικός οίκος Castilian House of Burgundy (illegitimate)
Τίτλοι
Ιδρυτής Ερρίκος Β' της Καστίλης
Τελευταίος ηγεμόνας Ιωάννα της Καστίλης
Ίδρυση 1366
Διάλυση 1555
Εθνικότητα Καστίλη, Λεόν, Αραγονία, Καταλονία, Βουργουνδία

Ο Οίκος της Τραστάμαρα (ισπανικά: Casa de Trastámara) ήταν βασιλική δυναστεία της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία κατά τον 14ο και 15ο αιώνα κατέλαβε διάφορα βασιλικά στέμματα της Ευρώπης. Το όνομά της το οφείλει στην Κομητεία της Τραστάμαρα. Το 1369 ο Κόμης της Τραστάμαρα Ερρίκος κατέλαβε τον θρόνο της Καστίλλης ως Ερρίκος Β΄. Το 1412 ο νεώτερος γιος του Ιωάννη Α΄, Φερδινάνδος εξελέγη βασιλιάς της Αραγωνίας. Επίσης από το 1425 μέχρι το 1479 οι Τραστάμαρα κατείχαν το θρόνο της Ναβάρρας και από το 1442 μέχρι το 1501 κατείχαν το θρόνο της Νάπολης.

Η οικογένεια εξέλειπε με φυσικό τρόπο, όταν ο τελευταίος εκπρόσωπός της, Φερδινάνδος Β΄ της Αραγονίας, πέθανε χωρίς να αφήσει άρρενες απογόνους. Τους διαδέχτηκαν οι Αψβούργοι, οι οποίοι είχαν συνδεθεί μαζί τους με γάμο[1]. Η κόρη του Φερδινάνδου Ιωάννα ήταν η τελευταία Ισπανίδα Ηγεμόνας της Ισπανίας, οι μετέπειτα δυναστικοί οίκοι ήταν μη ισπανικής καταγωγής[2].

Οι Τραστάμαρα γενικά άφησαν καλές εντυπώσεις στις περιοχές που κυβέρνησαν. Ενίσχυσαν τη βασιλική εξουσία, την αστική οικονομία και την ανάπτυξη των αστικών κέντρων και έδωσαν σημαντική ώθηση στη οικονομική πρόοδο των εδαφών τους. Παράλληλα όμως χαρακτηρίζονται από την έντονη προσκόλλησή τους στον καθολικισμό και τις διώξεις κατά των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Ο Φερδινάνδος έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος διώκτης των Εβραίων μετά τον Χίτλερ.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. Η κόρη του Φερδινάνδου και της Ισαβέλας Ιωάννα είχε παντρευτεί τον Φίλιππο των Ωραίο. Τα παιδιά τους ήταν οι μοναδικοί επιζήσαντες γόνοι των Τρασταμάρα
  2. Οι Αψβούργοι ήταν γερμανικής καταγωγής και οι Βουρβόνοι γαλλικής