Αλφόνσος ΙΑ΄ της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλφόνσος ΙΑ'
Alfonso XI de Castilla y León.jpg
βασιλιάς της Καστίλης, Λεόν
Περίοδος 1313 - 1350
Προκάτοχος Φερδινάνδος Δ΄
Διάδοχος Πέτρος
Γέννηση 13 Αυγούστου 1311
Σαλαμάνκα
Θάνατος 26 Μαρτίου 1350 (38 ετών)
Γιβραλτάρ
Τόπος ταφής Ναός του Αγ. Ιππολύτου
Σύζυγος Κωνσταντία Ιβρέας-Βιλένα
Μαρία Πορτογαλίας
Επίγονοι Πέτρος
(νόθος) Ερρίκος Β'
(νόθος) Φαδρίκε-Αλφόνσος
(νόθος) Οθέλλος-Αλφόνσος
(νόθος) Σάντσο-Αλφόνσος
Οίκος Καστιλιανός Οίκος της Ιβρέα
Πατέρας Φερδινάνδος Δ'
Μητέρα Κωνσταντία Πορτογαλίας
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Υπογραφή FirmaAlfonsoXI.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλφόνσος ΙΑ΄ ο Αμείλικτος (Alfonso XI de Castilla, 13 Αυγούστου 1311 - 26 Μαρτίου 1350) από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέα ήταν βασιλιάς της Καστίλης, Λεόν, Γαλικίας από τον Οίκο της Ιβρέας. Ήταν υιός του Φερδινάνδου Δ' και της Κωνσταντίας Πορτογαλίας, κόρης του Διονυσίου βασιλιά της Πορτογαλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1312 απεβίωσε ο πατέρας του. Επειδή ο Αλφόνσος ΙΑ' ήταν ενός έτους, ορίσθηκε αντιβασιλεία αποτελούμενη από τη μητέρα του Κωνσταντία, το μεγάλο θείο του Ιωάννη, το θείο του Πέτρο και τη μάμμη του Μαρία Ιβρέας ντε Μολίνα. Αλλά το επόμενο έτος απεβίωσε η Κωνσταντία και το 1319, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εναντίον της Γρανάδας, απεβίωσε ο Ιωάννης και ο Πέτρος. Τότε ανέλαβε αντιβασιλιάς ο νεότερος θείος του Φίλιππος, ο εξάδελφος του πατέρα του Ιωάννης-Εμμανουήλ και ο εξάδελφός του Ιωάννης ντε Χάρο, οι οποίοι μοίρασαν τη χώρα κατά τις επιθυμίες τους.

Από τότε που ανέλαβε τη βασιλεία μόνος του, άρχισε να εργάζεται σκληρά για την ενίσχυση της βασιλικής εξουσίας, διαιρώντας τους εχθρούς του. Πρώτη πράξη του ήταν η ανενδοίαστη εκτέλεση του πιθανού αντιπάλου του Ιωάννη ντε Χάρο. Κατάφερε να επεκτείνει τα όρια του βασιλείου του ως το Γιβραλτάρ, μετά τη σημαντική νίκη του στη μάχη του Ρίο Σαλάδο κατά των Μαρινιδών το 1340 και την κατάκτηση του βασιλείου της Αλγέθιρας. Έπειτα από αυτό επικέντρωσε τις προσπάθειές του για την ανάκτηση της Γρανάδας από τους Μαυριτανούς.

Από τον άγριο τρόπο που κατέστειλε τις διαταραχές που προκλήθηκαν κατά την ανηλικότητά του, ονομάστηκε ο Εκδικητής και ο Αμείλικτος, ενώ μετά τη νίκη του κατά των Μαρινιδών, ονομάστηκε ο νικητής του Ρίο Σάλαδο. Μπορούσε να χρησιμοποιήσει αιματηρές μεθόδους, πάντως δεν έφθανε σε παράφρονες τιμωρίες, όπως ο υιός του Πέτρος. Μπορεί να σκότωνε για λόγους του κράτους, χωρίς δίκη. Παραμελούσε τη σύζυγό του φανερά και επιδόθηκε σε μια σκανδαλώδη ζωή με τη σχέση του με την Ελεονόρα ντε Γκουσμάν, που του έκανε 10 παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της 5ης πολιορκίας του Γιβραλτάρ απεβίωσε από πανώλη. Χάθηκε ένας που είχε μεγάλες ικανότητες και που κατανοούσε τους υπηκόους του πολύ καλά, ώστε να μην είναι περισσότερο απαιτητικός από αυτούς· με το θάνατό του αποσοβήθηκε η αναμενόμενη αναμέτρηση με τον υιό του Πέτρο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1325 την Κωνσταντία-Εμμανουέλα των Ιβρέα, κόρη τού Ιωάννη-Εμμανουήλ πρίγκιπα της Βιγιένα, ενός από τους αντιβασιλείς· αλλά ακύρωσε το γάμο δύο έτη μετά.

Το 1328 νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά, τη Μαρία από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας, κόρη του Αλφόνσου Δ΄ της Πορτογαλίας και είχαν τέκνα:

  • Πέτρος 1334-1369, βασιλιάς της Καστίλης & Λεόν.

Από την εκτός γάμου σχέση του με την Ελεονόρα δε Γουθμάν, κόρη του Πέδρο-Νούνιεθ δε Γουθμάν, είχε 10 τέκνα, με πιο σημαντικά τα εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ruiz, Teofilo F., "Towards a Symbolic History of Alfonso XI of Castile: Power, Ceremony and Triumph", The Emergence of León-Castile c.1065–1500: Essays Presented to J.F. O'Callaghan, (James J Todesca, ed.), Ashgate Publishing, Ltd., 2015, ISBN 9781472400444
  • Chapman, Charles Edward and Rafael Altamira, A history of Spain, The MacMillan Company, 1922.
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alphonso". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
  • Medieval Iberia: an encyclopedia, Ed. E. Michael Gerli and Samuel G. Armistead, Routledge, 2003/
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfonso XI of Castille της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).