Ροδρίγο του Αραγόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροδρίγο
Ο θυρεός των Τραστάμαρα-Νάπολης
δούκας του Μπισέλε
Περίοδος1500 - 1512
ΠροκάτοχοςΑλφόνσος του Αραγόν
Γέννηση1 Νοεμβρίου 1499
Ρώμη, Παπικό κράτος
ΘάνατοςΑύγουστος 1512 (ετών 13)
Μπάρι, Βασίλειο της Νάπολης
ΟίκοςΟίκος της Τραστάμαρα-Νάπολης
ΠατέραςΑλφόνσος του Αραγόν
ΜητέραΛουκρητία Βοργία
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ροδρίγο ο Μικρός, ισπαν. Rodrigo (1 Νοεμβρίου 1499 -Αύγουστος 1512) από τον Οίκο της Τραστάμαρα-Νάπολης ήταν δούκας τού Μπισέλε (Bisceglie) και της Σερμονέτα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο τού Αλφόνσου δούκα τού Μπισέλε & πρίγκιπα τού Σαλέρνο και της Λουκρητίας Βοργία, κόρης τού πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄.

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Βαπτίστηκε 10 ημέρες μετά με το όνομα που είχε ο Αλέξανδρος ΣΤ΄ πριν γίνει πάπας· παρόντες ήταν πολλοί καρδινάλιοι, πρέσβεις και αρχιερείς από όλη την Ιταλία. Ανάδοχός του ήταν ο Φραγκίσκος Βοργία αρχιεπίσκοπος της Κοζέντσα, ενώ ο καρδινάλιος Καράφα της Νάπολης επιτέλεσε την ακολουθία στο παρεκκλήσιο τού Αγ. Σίξτου (capella Sixtina).

Η Λουκρητία Βοργία, μητέρα τού Ροδρίγο.

Όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του Αλφόνσος το 1500 σε ηλικία 19 ετών, η Λουκρητία εξαναγκάστηκε να αφήσει τον γιο της, με σκοπό να παντρευτεί τον Αλφόνσο των Έστε δούκα της Φερράρας. Εμπιστεύθηκε τον Ροδρίγο στον Φραγκίσκο Βοργία· η Λουκρητία άφησε τη Ρώμη το 1502 και δεν τον ξαναείδε ποτέ. Ο Ροδρίγο στη Ρώμη κληρονόμησε από τον πατέρα του το δουκάτο τού Μπισέλε και όλες τις ιδιοκτησίες του. Από τον πάπα έλαβε τον τίτλο τού δούκα της Σερμονέτα και μετάλλια κόπηκαν με το όνομα και τους τίτλους του. Όταν ο Αλέξανδρος ΣΤ΄ απεβίωσε το 1503, οι εχθροί τού πάπα κλείδωσαν τον Ροδρίγο στο καστέλ Σαντ' Άντζελο, μαζί με τους υπόλοιπους της οικογένειας των Βοργία. Τότε η Λουκρητία κανόνισε την απόλυση των παιδιών της με αλληλογραφία και συμμαχίες, και ζήτησε ο Ροδρίγο να ανατραφεί από την οικογένεια τού πατέρα τού Αλφόνσου.

Ο Ροδρίγο έζησε με την αμφιθαλή αδελφή τού πατέρα του Σάντσα ως το τέλος της το 1506. Έπειτα μεγάλωσε με την ετεροθαλή αδελφή τού πατέρα του, την Ισαβέλλα δούκισσα τού Μπάρι. Η Λουκρητία προσπάθησε πολλές φορές να έχει για λίγο τον Ροδρίγο στη Φερράρα, αλλά τα σχέδιά της ματαιωνόταν. Τού έτελνε δώρα και επιστολές και όταν αυτός έγινε 9 ετών, τού έστειλε έναν εκπαιδευτή από το Πανεπιστήμιο της Φερράρα. Το 1506 η Λουκρητία κανόνισε μία συνάντηση στη βασιλική της Σάντα Κάζα στο Λορέτο, αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ. Το 1512 ο Ροδρίγο, 12 ετών, ασθένησε στο Μπάρι και απεβίωσε. Έπειτα από αυτό, επετράπη στη Λουκρητία να πάει στο Μπισέλε με σκοπό να εκκκαθαρίσει την περιουσία, έτσι αφέθηκε από την Αυλή. H Λουκρητία παρακολούθησε την επικήδεια τελετή και έπειτα επέστρεψε στη μονή τού Σαν Μπερναντίνο, όπου έμεινε θλιμμένη για ένα μήνα. Μόνο το 1518, ένα έτος πριν το τέλος της, έλαβε την περιουσία τού Ροδρίγο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Φερδινάνδος Α΄ της Νάπολης
 
 
 
 
 
 
 
4. Αλφόνσος Β΄ της Νάπολης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Ισαβέλλα του Κλερμόν
 
 
 
 
 
 
 
2. Αλφόνσος της Αραγωνίας (1481-1500)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10.
 
 
 
 
 
 
 
5. Τρότζια Γκατσέλα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11.
 
 
 
 
 
 
 
1. Ροδρίγο του Αραγόν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Χοφρέ Γιανσόλ ι Εσκριβά
 
 
 
 
 
 
 
6. πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Ισαβέλ δε Βόρχα
 
 
 
 
 
 
 
3. Λουκρητία Βοργία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14.
 
 
 
 
 
 
 
7. Βανότσα ντεϊ Κατανέι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15.
 
 
 
 
 
 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]