Αλφόνσος των Αστουριών (1453-1468)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αλφόνσος των Αστουριών
Cartuja de Miraflores (Burgos) - Tumba de Alfonso de Castilla - Detalle.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alfonso de Castilla (Ισπανικά)
Γέννηση15  Νοεμβρίου 1453[1]
Madrigal de las Altas Torres
Θάνατος5  Ιουλίου 1468[1]
Cardeñosa[2]
Τόπος ταφήςMiraflores Charterhouse
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Καστίλης
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Β΄ της Καστίλης και Ισαβέλα της Πορτογαλίας, Βασίλισσα της Καστίλης
ΑδέλφιαΕρρίκος Δ΄ της Καστίλης
Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Αστουρίας
Ελεονόρα, πριγκίπισσα της Αστουρίας
Isabella I of Spain
ΟικογένειαΟίκος της Τραστάμαρα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGrand Master of the Order of Santiago
Monarch of Castile and Leon
Θυρεός
Coat of Arms of the Prince of Asturias (c.1400-1468).svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλφόνσος, ισπαν. Alfonso (17 Νοεμβρίου 1453 - 5 Ιουλίου 1468) από τον Οίκο της Τραστάμαρα ήταν πρίγκιπας των Αστουριών, δηλ. διάδοχος της Καστίλης, κατά τη βασιλεία τού αδελφού του Ερρίκoυ Δ΄ της Καστίλης. Πολλοί ευγενείς σε εξέγερσή τους τον θεώρησαν ως βασιλιά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Ιωάννη Β΄ της Καστίλης και της δεύτερης συζύγου του Ισαβέλλας των Αβίς, κόρης τού Ιωάννη κοντόσταυλου της Πορτογαλίας. Αμφιθαλής αδελφή του ήταν η Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης. Ο Ιωάννης Β΄ είχε από τον πρώτο του γάμο γιο τον Ερρίκο Δ΄ της Καστίλης.

Το 1454 απεβίωσε ο πατέρας του και η Ισαβέλλα των Αβίς εξορίστηκε στο Αρεβάλο, ενώ τα δύο παιδιά της στη Σεγόβια. Περί το 1460 τα δύο αδέλφια μετακινήθηκαν στην Αυλή τού Ερρίκου Δ΄ στη Μαδρίτη και έλαβαν θέσεις στο ανάκτορο της συζύγου του Ιωάννας των Αβίς. Οι φήμες έλεγαν, ότι η βασίλισσα προσπάθησε -τουλάχιστον σε μία ευκαιρία- να δηλητηριάσει τον Αλφόνσο για να ανοίξει ο δρόμος για την κόρη της στη διαδοχή τού θρόνου.

Διάδοχος τού θρόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία τού 1460 οι ευγενείς δυσαρεστήθηκαν με τον Ερρίκο Δ΄· πίστευαν ότι η κόρη της Ιωάννας των Αβίς δεν ήταν τού Ερρίκου Δ΄, αλλά τού Βελτράν δε λα Κουέβα και την αποκαλούσαν Ιωάννα λα Βελτρανέχα. Η προπαγάνδα των εξεγερθέντων ευγενών μεγάλωσε τις φήμες· ο Βελτράν ήταν ταπεινής καταγωγής, που ο Ερρίκος Δ΄ τού έδωσε τεράστια δύναμη ως ευνοούμενό του και -όπως τον θεωρούν μερικοί- εραστή του. Αν η Ιωάννα ήταν νόθα, διάδοχος γινόταν ο Αλφόνσος και η Ισαβέλλα Α΄.

Η ομάδα των ευγενών που ήλεγχε τον Αλφόνσο, πίεσε το 1464 με την Αντιπροσώπευση στο Βούργος τον Ερρίκο Δ΄ να αποκηρύξει την Ιωάννα και να αναγνωρίσει τον Αλφόνσο ως διάδοχο. Έτσι ο τελευταίος έγινε πρίγκιπας των Αστουριών, τίτλο που πριν είχε η Ιωάννα λα Βελτρανέχα. Ο Ερρίκος Δ΄ συμφώνησε, με τον όρο ο Αλφόνσος να νυμφευτεί την Ιωάννα. Λίγο μετά όμως ο βασιλιάς ανακάλεσε την υπόσχεσή του και υποστήριξε την κόρη του. Τότε οι εναντίον του ευγενείς διεξήγαγαν μία εικονική εκθρόνισή του έξω από την πόλη Άβιλα και έστεψαν τον Αλφόνσο. Είναι η λεγόμενη φάρσα (κωμωδία) της Άβιλα.

Αναγορεύεται βασιλιάς από τους στασιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλφόνσος άρχισε να μοιράζει τίτλους, σαν να ήταν αδιαμφισβήτητος βασιλιάς και ξεκίνησε εμφύλια διαμάχη. Η πιο σημαντική σύγκρουση ήταν η 2η μάχη τού Ολμέδο το 1467, που κατέληξε σε ισοπαλία. Ωστόσο το 1468 ο Αλφόνσος απεβίωσε αιφνίδια σε ηλικία 15 ετών. Δεν γνωρίζουμε την αιτία, αλλά είναι πιθανό να απεβίωσε από ασθένεια: κατανάλωση ή πανώλη· φήμες έλεγαν, ότι δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τους εχθρούς του. Επιθυμία του ήταν να τον διαδεχθεί η αδελφή του Ισαβέλλα Α΄, που τη ρώτησαν αν ήθελε να γίνει αρχηγός των ανταρτών, αλλά αρνήθηκε.

Σύντομα έγινε συμβιβασμός στο Τόρος δε Γκισάνδο, όπου αυτή και οι οπαδοί της έλαβαν ό,τι επιθυμούσαν: η Ιωάννα λα Μπελτρανέχα εξαιρείτο της διαδοχής και η Ισαβέλλα Α΄ θα γινόταν η επόμενη βασίλισσα. Ο Ερρίκος Δ΄ συνέχιζε να αντιπράττει στην απόφαση αυτή όσο γινόταν, αλλά οι ενέργειές του ήταν ατελέσφορες και έτσι έμεινε σε ειρήνη με την ετεροθαλή αδελφή του. Ο βασιλιάς απεβίωσε το 1474 και τον διαδέχθηκε η Ισαβέλλα Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alfonso of Castile". Encyclopædia Britannica. 15 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 441.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfonso, Prince of Asturias (1453–1468) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).