Λευκή Β΄ της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λευκή Β΄ της Ναβάρρας
Blanca II de Navarra.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 9  Ιουνίου 1424
Olite
Θάνατος 2  Δεκεμβρίου 1464
Orthez
Αιτία θανάτου Δηλητήριο
Τόπος ταφής Lescar Cathedral
Υπηκοότητα Βασίλειο της Ναβάρρας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης
Γονείς Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας και Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Αδέλφια Ελεονώρα της Ναβάρρας
Ιωάννα της Αραγωνίας
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα
Alfonso de Aragón y de Escobar
Martin of Aragon, Heir of Sicily
Οικογένεια Οίκος της Τραστάμαρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λευκή Β΄ της Ναβάρρας (Blanca de Trastámara y de Evreux, 9 Ιουνίου 1424 - 2 Δεκεμβρίου 1464) βασίλισσα της Ναβάρρας και πριγκίπισσα των Αστουριών με επιγαμία ήταν κόρη του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Λευκής Α΄ της Ναβάρρας. Το 1427 η ίδια, ο αδελφός της Κάρολος και η αδελφή της Ελεονώρα της Ναβάρρας ανακηρύχτηκαν νόμιμοι διάδοχοι του βασιλείου της Ναβάρρας. Η Λευκή ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου της Καστίλης στην συνθήκη ειρήνης που υπεγράφη ανάμεσα στην Ναβάρρα και στην Καστίλη (1436) με τον γάμο της με τον Ερρίκο Δ΄ της Καστίλης (1440) ο οποίος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1453 13 χρόνια μετά τον γάμο ο Ερρίκος ζήτησε διαζύγιο από την Λευκή, το διαζύγιο υπεγράφη από τον πάπα με την δικαιολογία ότι κάποιο είδος μαγείας εμπόδιζε τον Ερρίκο να ολοκληρώσει τον γάμο του, επιβεβαίωσε επιπλέον την παρθενιά της Λευκής. Η Λευκή επέστρεψε στην Ναβάρρα όπου παρέμεινε αιχμάλωτη της οικογένειας της, από το 1462 μπήκε στην συνοδεία της αδελφής της και παρέμεινε άτεκνη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Μετά τον θάνατο του αδελφού της (1461) πολλοί ευγενείς δυσαρεστημένοι από το αντί - Αραγωνικό κίνημα κήρυξαν την Λευκή βασίλισσα της Ναβάρρας παρά την άρνηση του πατέρα της που ήθελε διάδοχο τον ετεροθαλή αδελφό της Φερδινάνδο. Ο πατέρας της Ιωάννης Β΄ προσπάθησε να την παντρέψει με τον Κάρολο, δούκα του Μπέρρυ νεώτερο αδελφό του Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας αλλά εκείνη αρνήθηκε κάτι που εξόργισε τον πατέρα της. Το 1464 επέστρεψε στην Παμπλόνα προκειμένου να παραστεί στην αυλή της Ναβάρρας με την βοήθεια του επισκόπου Νικολά ντε Ετσαμπαρρί ο οποίος δολοφονήθηκε αμέσως μετά. [1] Πέθανε λίγους μήνες αργότερα δηλητηριασμένη, ο πατέρας της και η αδελφή της Ελεονώρα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον θάνατο της. Η διαδοχή της Ναβάρρας πέρασε στην αδελφή της Ελεονώρα της Ναβάρρας κόμισσα του Φουά η οποία είχε παντρευτεί τον σύμμαχο του πατέρα της Γκαστών Δ΄ του Φουά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Orpustan, Jean-Baptiste (2007), p. 3

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Orpustan, Jean-Baptiste (n.d.). La Basse-Navarre dans la guerre de Navarre (1512-1530), récit historique, d’après Navarra, 1512-1530… de Pedro Esarte Muniain (Pamiela, Pamplona-Iruña 2001).
Προκάτοχος:
Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα
Βασιλιάς της Ναβάρρας
Coat of Arms of the Kingdom of Navarre (Variant).svg
14611464
Διάδοχος:
Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Blanche II of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).