Παγκόσμια Τράπεζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμια Τράπεζα
Ίδρυση 1944
Τύπος Διεθνής Οικονομικός Οργανισμός
Νομική υπόσταση Συνθήκη
Έδρα Ουάσινγκτον, Π.Κ., Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Περιοχή δράσης Παγκόσμια
Μέλη 189 χώρες (IBRD)[1]
173 χώρες (IDA)
Πρόεδρος Τζιμ Γιονγκ Κιμ
Κύριο όργανο
Διοικητικό Συμβούλιο[2]
Μητρική οργάνωση Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας
Μήνυμα Εργαζόμαστε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια
Ιστότοπος worldbank.org

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες[3] για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ από την 1η Ιουλίου του 2012.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αποτελεί μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, Αντίθετα, η Παγκόσμια Τράπεζα συντίθεται από μια οικογένεια πέντε διεθνών οργανισμών, οι οποίοι εκτελούν μόχλευση δανείων προς τις φτωχές χώρες:[4][5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη διάσκεψη.[6] Η Τράπεζα ως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα.[7]. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τις τελευταίες δεκαετίες η Τράπεζα έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IBRD έχει σήμερα 189 κράτη μέλη ενώ ο IDA απαρτίζεται από 173 μέλη.[8] Κάθε μέλος της IBRD μπορεί να είναι και μέλος ταυτόχρονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).[9]

Ανάλυση Λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Η παγκόσμια τράπεζα, μια πολύπλευρη αναπτυσσόμενη οργάνωση, απασχολεί γύρω στις 10.000 καλά ειδικευμένα, εκπαιδευμένα και εμπιστευτικά μέλη. Μέσα στην τράπεζα, ένα ανώτερο πλαίσιο γύρω από 40 ανθρώπους δρα σαν πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο πεδίο. Αυτοί είναι οι διευθυντές των χωρών (Country Directors, CDs), που αντιπροσωπεύουν την τράπεζα στις πρωτεύουσες των χώρων και οι πελάτες άλλων χωρών στην Ουάσιγκτον. Αυτοί δουλεύουν απευθείας με την κυβέρνηση, σε διάφορες ομάδες και με πολίτες των χωρών - πελατών τους για να βεβαιωθούν ότι οι απαιτήσεις τους ακούγονται και έτσι να τις σεβαστούν αναλόγως από το κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Με αυτή την υπερβολική αντιπροσώπευση εξουσίας, και αυτονομίας, αυτοί είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να διαλέξουν, να πακετάρουν, να επιβλέψουν προγράμματα/σχέδια της τράπεζας της χώρας. Από έναν λογαριασμό, 95 % από των αποφάσεων που αφορούν προγράμματα της χώρας είναι φτιαγμένα από ένα πεδίο διευθυντών χωρών (CDs) και των ομάδων τους. Αυτοί παρέχουν έναν σύνδεσμο ανάμεσα από οργανισμούς των αρχηγείων και στο πεδίο και ανάμεσα από ομάδες της χώρας και τομείς δικτύων. Εφόσον αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή μετώπου, η συνεισφορά τους σπάνια τους αναγνωρίζεται και εκτιμάται εκτός από τις χώρες πελάτες τους και από αυτούς που δουλεύουν στην τράπεζα. Αυτοί σπάνια αναγνωρίζονται όταν η τράπεζα συζητείται και καθορίζεται από ακαδημαϊκούς και από το γενικό κοινό εφόσον πολλά στην βιβλιογραφία για την τράπεζα δεν δίνεται μεγάλη προσοχή για τις εσωτερικές διαδικασίες και εξελίξεις της τράπεζας και ο τρόπος το προσωπικό που του εντοπίζει, διαμορφώνει, επιλέγει και παραδίδει μέσω των προγραμμάτων της τράπεζας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Boards of Executive Directors - Member Countries. Web.worldbank.org. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2016.
  2. «Board of Directors». World Bank. Ανακτήθηκε στις 14 August 2011. 
  3. «About Us». World Bank. 14-10-2008. Ανακτήθηκε στις 09-11-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
  4. «About The World Bank (FAQs)». World Bank. April 2011. Ανακτήθηκε στις 14 August 2011. 
  5. http://www.ebeth.gr/pages/singlepage/id/8 ebeth.gr] Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας / Οργανισμοί - ΕΒΕΘ
  6. Goldman, Michael. Imperial Nature: The World Bank and Struggles for Social Justice in the Age of Globalization. New York: Yale University Press, 2005 pp. 52-54
  7. Goldman, Michael. Imperial Nature: The World Bank and Struggles for Social Justice in the Age of Globalization. New York: Yale University Press, 2005 pp. 56-60
  8. «Members». The World Bank Group. Ανακτήθηκε στις 06-02-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  9. «Member countries». The World Bank Group. Ανακτήθηκε στις 06-02-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα World Bank της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).