Κυβέρνηση της Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κυβέρνηση της Ουκρανίας
Уряд України
Lesser Coat of Arms of Ukraine.svg
Εθνόσημο της Ουκρανίας
Πληροφορίες
Ίδρυση 1993
Χώρα Ουκρανία
Επικεφαλής Πρωθυπουργός
Διορίζεται από Πρόεδρος
Κύριο όργανο Συμβούλιο των Υπουργών
Λογοδοτεί σε Βερχόβνα Ράντα
Έδρα Κυβερνητικό Κτίριο, Κίεβο
Ιστοσελίδα kmu.gov.ua

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας (ουκρανικά: Уряд України) είναι το ανώτατο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουκρανία.[1] Αποτελείται από το Υπουργικό Συμβούλιο (Кабінет Міністрів України) το οποίο απαρτίζεται από Πρωθυπουργό, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, που διορίζονται από τον Πρωθυπουργό με απόφαση του Προέδρου της δημοκρατίας. Τα έργα και οι πράξεις της κυβέρνησης ελέγχονται από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, την Βερχόβνα Ράντα ή Ανώτατο Συμβούλιο της Ουκρανίας. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από το κοινοβούλιο με πρόταση του Προέδρου της δημοκρατίας. Έχει λιγότερες αρμοδιότητες από τον πρόεδρο της δημοκρατίας αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του προέδρου στον πρωθυπουργό.

Συμβούλιο των Υπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα του Συμβουλίου των Υπουργών

Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ουκρανίας (Кабінет Міністрів України) είναι ένα συλλογικό όργανο που αποτελείται από το προεδρείο του υπουργικού συμβουλίου που απαρτίζεται από πέντε υπουργεία που εκπροσωπούνται από τον αντίστοιχο υπουργό. Ορισμένα υπουργεία μπορούν να διευθύνονται από μέλη του προεδρείου του υπουργικού συμβουλίου (αντιπρόεδροι). Το προεδρείο του υπουργικού συμβουλίου αποτελείται από τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας που προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και επικουρείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο και άλλους αντιπροέδρους. Η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου διασφαλίζει τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Ο αριθμός των υπουργείων στο υπουργικό συμβούλιο έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα υπουργεία καταργούνται, συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται σε κρατικές επιτροπές ή υπηρεσίες. Το υπουργικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο έναντι του Προέδρου της Ουκρανίας, είναι υπό τον έλεγχο και λογοδοτεί στη Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό κοινοβούλιο). Αποτελείται από τον πρωθυπουργό, τον πρώτο αντιπρόεδρο, τρεις[2] αντιπροέδρους και άλλους υπουργούς, οι οποίοι είναι επικεφαλής των υπουργείων τους. Σε κάποιο χρονικό σημείο υπήρχε επίσης ένα ίδρυμα "κρατικών υπουργείων" που καταργήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις 25 Φεβρουαρίου 1992 με το Προεδρικό Διάταγμα (#98). Η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου υποστηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης.[3] Το διαρθρωτικό μέρος της γραμματείας είναι επίσης το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]