Κρίση στη νοτιοανατολική Ουκρανία το 2014

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κρίση Ανατολικής Ουκρανίας 2014
Τμήμα της Ουκρανικής κρίσης
Ρωσική Άνοιξη χάρτης 2014.png
Χάρτης διαδηλώσεων και στρατιωτικών συγκρούσεων ανά περιοχή
ΤόποςΑνατολική Ουκρανία
Νότια Ουκρανία
Κριμαία
Αίτια
  • Αντίθεση στο κίνημα Euromaidan, στην ανατροπή του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην νέα κυβέρνηση του Αρσένι Γιάτσενιουκ[1][2]
  • Η προσπάθεια απαγόρευσης της Ρωσικής γλώσσας από επίσημη γλώσσα σε περιφερειακό επίπεδο στις νοτιοανατολικές περιοχές και η προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας[εκκρεμεί παραπομπή] του οποίο με νόμο της 24/07/2014 διαλύουν την κοινοβουλευτική ομάδα.[3][4][5]
Στόχοι
  • Δημοψηφίσματα για το καθεστώς της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Ανεξαρτησία των Ρωσόφωνων περιοχών από την Ουκρανία[6]
Μέθοδοι
ΈκβασηΣε εξέλιξη
Εμπλεκόμενες πλευρές

Φιλορώσοι αυτονομιστές

Ρωσική Ομοσπονδία

Απολογισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 Ρωσόφωνες ομάδες στην Ουκρανία οργανώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας απαιτώντας, μέσω μαζικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ουκρανικά σώματα ασφαλείας, την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία ή την ένωσή τους με τη Ρωσία. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθαιρέθηκε μέσα σε κλίμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ουκρανία βρίσκεται σε περίοδο ανισορροπίας από την στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 21 Νοεμβρίου 2013. Αυτήν την άρνηση ακολούθησε ένα κύμα διαδηλώσεων, το οποίο βρήκε υποστήριξη από τα κόμματα της Ουκρανικής αντιπολίτευσης και χώρες της δύσης, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Υπό την απειλή κατά της ζωής του ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Κίεβο, κάτι που είχε αποτέλεσμα η βουλή να τον κηρύξει έκπτωτο και να τοποθετήσει νέο πρόεδρο και νέα κυβέρνηση η οποία ήταν φιλοδυτική. Σε αυτή την κυβέρνηση λαμβάνει μέρος το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας. Η νέα κυβέρνηση υπέγραψε τη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ και προσπάθησε να λάβει μέτρα καταπίεσης των μειονοτήτων. Μερικά από αυτά ήταν η προσπάθεια απαγόρευσης της Ρωσικής γλώσσας από επίσημη γλώσσα σε περιφερειακό επίπεδο, και η προσπάθεια απαγόρευσης του Κουμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Οι κάτοικοι των ανατολικών νοτίων επαρχιών της Ουκρανίας, που είναι σε μεγάλο μέρος τους Ρωσόφωνες, αντέδρασαν στην επιβολή της νέας κυβέρνησης και στα μέτρα τα οποία αυτή προσπάθησε να επιβάλει. Έντονες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αυτές τις περιοχές για αλλαγή πολιτικής υπέρ της Ρωσίας. Οι αρχές της αυτόνομης τότε Κριμαίας, θα οργανώσουν δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία ή την παραμονή στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα θα είναι συντρηπτικό υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, κάτι που θα επικυρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Ρωσική Ομοσπονδία, και κάνοντας έτσι την Κριμαία μέρος της Ρωσικής επικράτειας.

Ρωσόφωνοι διαδηλωτές συνέχισαν τις διαδηλώσεις τους και ζητούσαν πλέον και αυτοί δημοψήφισμα για τον καθορισμό της τύχης της περιοχής τους. Ενώ οι συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας και με ομάδες του Δεξιού Τομέα συνεχίζονταν, Ρωσόφωνοι διαδηλωτές στα Ανατολικά και Νότια της χώρας άρχισαν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά και περιφερειακά δημόσια κτίρια, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Κιέβου με στρατιωτικά μέσα στις περιοχές αυτές, έχοντας τη στήριξη της Ε.Ε. και των Αμερικανών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]