Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λέσεκ Κοουακόφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέσεκ Κοουακόφσκι
Ο Κολακόφσκι το 1971.
Γέννηση23 Οκτωβρίου 1927
Ράντομ, Πολωνία
Θάνατος17 Ιουλίου 2009 (81 ετών)
Οξφόρδη, Αγγλία
ΣχολήΗπειρωτική φιλοσοφία
ΕπιδράσειςΚαντ, Χέγκελ, Μαρξ, Ένγκελς
ΕπηρέασεΜερκιόρ, Χίτσενς, Αλληλεγγύη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Προτομή του Λέζεκ Κολακόφσκι

Ο Λέζεκ Κοουακόφσκι (πολ. Leszek Kołakowski, 23 Οκτωβρίου 1927 - 17 Ιουλίου 2009) ήταν Πολωνός φιλόσοφος, συγγραφέας και αντιφρονών στα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Τα Μαρξιστικά χρόνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ράντομ. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο. Εντούτοις, μπόρεσε να σπουδάσει κάνοντας ιδιωτικά -παράνομα- μαθήματα. Μετά τη λήξη του πολέμου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ, ενώ το 1953 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Από το 1959 μέχρι το 1968 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Το 1947 ο Κοουακόφσκι εντάχθηκε στο Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας (ΕΕΚΠ). Μετά από το 1956 και την Αποσταλινοποίηση στράφηκε προς έναν Ανθρωπιστικό και αδογμάτιστο Μαρξισμό.[1] Με τις νέες του θέσεις ήρθε εκ των πραγμάτων σε σύγκρουση με το καθεστώς, το οποίο τον απέλυσε από την πανεπιστημιακή του θέση, ενώ το 1966 διαγράφηκε και από το ΕΕΚΠ.

Στη δεκαετία του '70 ο Κοουακόφσκι απομακρύνθηκε πλήρως από τον Μαρξισμό υποστηρίζοντας πως ο Σταλινισμός δεν ήταν διαστρέβλωση του Μαρξισμού, αλλά λογική κατάληξή του.[2] Την περίοδο αυτή ο Κοουακόφσκι θα εργαστεί σε διάφορα Πανεπιστήμια της Δύσης. Αργότερα θα γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς υποστηρικτές του Συνδικάτου Αλληλεγγύη. Απετέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς Πολωνούς διανοούμενους της σύγχρονης εποχής. Απεβίωσε το 2009 στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας.[3]

  1. Πρέντραγκ Βρανίτσκι: Ιστορία του Μαρξισμού, Τόμος Β΄, Εκδόσεις Οδυσσέας
  2. Polish philosopher and author Kolakowski dead at 81
  3. Απεβίωσε ο πολωνός φιλόσοφος Λέζεκ Κολακόφσκι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]