Ραϋμόν Αρόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρόν Ραϋμόν
Φωτογραφία του 1966
Γέννηση1905
Θάνατος1983
ΕθνικότηταΓαλλική
Σχολή/παράδοσηΓαλλικός φιλελευθερισμός
Δυτική φιλοσοφία 20ού αι.
ΠεδίοΚοινωνιολογία
ΣπουδέςΝομικά
Επηρεάστηκε απόΤοκβίλ, Καντ,, Μαξ Βέμπερ
ΕπηρέασεΧένρυ Κίσινγκερ, Νίαλ Φέργκιουσον
Συνεισφορές
  • Το όπιο των διανοουμένων
  • 18 μαθήματα για τη βιομηχανική κοινωνία.

Ο Ραϋμόν Αρόν (Raymond Aron, 14 Μαρτίου 1905 - 17 Οκτωβρίου 1983) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και δημοσιολόγος που στις μεταπολεμικές κοινωνιολογικές του μελέτες ασχολήθηκε κυρίως με την ανάλυση της σύγχρονης τεχνοκρατικής κοινωνίας και άσκησε έντονη κριτική στον Μαρξισμό: «Το όπιο των διανοουμένων» (L' Opium des intellectuels), 1955.

Βιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εργάστηκε (1940-45) στο Λονδίνο ως αρχισυντάκτης του αντιστασιακού περιοδικού «La France Libre» και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ζαν Πωλ Σαρτρ στην έκδοση του περιοδικού «Les Temps Modernes», αλλά σύντομα διαφώνησε μαζί του και αποχώρησε,καθώς σε αντίθεση με τον Σαρτρ,υπήρξε υπέρμαχος των δεξιών αντιλήψεων, παρόλο που ο ίδιος δε θεώρησε ποτέ ότι ανήκει στη Δεξιά πτέρυγα. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου στάθηκε στο πλευρό της Αμερικής και εναντιώθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Με τον Σαρτρ διαφωνούσαν σε πολλά θέματα, όπως ο Κομμουνισμός, ο Μαοϊσμός, ο Μάης του '68 και άλλα. Ο Αρόν υπήρξε και αρθρογράφος της εφημερίδας «Le Figaro» από το 1947 διετέλεσε επίσης καθηγητής της κοινωνιολογίας στη Σορβόνη (1955-1968) και στο κολέγιο της Γαλλίας από το 1970.[1]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κοινωνιολόγος μελέτησε τη νεότερη γερμανική γερμανική κοινωνιολογική σκέψη στο έργο του: «Η σύγχρονη γερμανική κοινωνιολογία», 1935. Ως φιλόσοφος της ιστορίας αντιμετώπισε κριτικά τις μονιστικές αντιλήψεις, τόσο τις ιδεαλιστικές όσο και τις υλιστικές,[2] στα βιβλία του «Εισαγωγή στη φιλοσοφία της ιστορίας» (Introduction à la philosophie de l'histoire), «Η κριτική φιλοσοφία της ιστορίας και «Διαστάσεις της ιστορικής συνείδησης»»

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σαρτρ και Αρόν». 
  2. Παγκόσμιο Βιογραφικό λεξικό, εκδοτική Αθηνών, τόμ. 2, σ. 37, 1984

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η σύγχρονη γερμανική κοινωνιολογία, Εθνικό Κέντρο Ερευνών, 1974
  • Η εξέλιξη της κοινωνιολογικής σκέψης, εκδ, ΓΝΩΣΗ, 1984, ISBN 960-235-254-X