Διεθνής Αμνηστία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Αμνηστία
ΊδρυσηΙούλιος 1961
ΙδρυτήςΠίτερ Μπένενσον
(Peter Benenson)
ΤύποςΜη κερδοσκοπική οργάνωση
ΜΚΟ
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΥπηρεσίεςΠροστασία Ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΜέληΠάνω από 3 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές
Σημαντικά πρόσωπαΣαλίλ Σέττυ (Γενικός Γραμματέας)
Ιστότοποςwww.amnesty.org

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) με διεθνές αρκτικόλεξο ΑΙ (προφέρεται Έι-Άι), είναι διεθνής μη κυβερνητική ανεξάρτητη οργάνωση που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και που έχει ως κύριο αντικείμενο την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί για όλους τους ανθρώπους της Γης, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο και ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, ιδεολογίας, θρησκευτικού δόγματος, χρώματος, φυλής, ηλικίας, φύλου, εκπαίδευσης κτλ.

Πανό της Διεθνούς Αμνηστίας σε πορεία στη Ρουέν

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε από τον Άγγλο νομομαθή Πίτερ Μπένενσον (Peter Benenson) τον Ιούλιο του 1961 στο Λονδίνο. Πολύ σύντομα συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονταν από την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 2.200.000 μέλη από 150 και πλέον χώρες, όταν το 1980 αριθμούσε 350.000 μέλη που συγκροτούσαν 2.680 ομάδες από 53 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσης εδρεύει στο Λονδίνο ενώ σε κάθε χώρα έχει συσταθεί από μια Επιτροπή που παρακολουθεί, καταγράφει, ενημερώνει και καταγγέλλει σχετικά τα κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα εκτός από τα μέλη της, κατά τις ατομικές εγγραφές τους ή από διάφορες δωρεές. Έμβλημα της Δ.Α. είναι: το «συρματόφρακτο αναμμένο κερί», και σύνθημα: "Προτιμότερο το φως ενός κεριού παρά η κατάρα του σκότους".

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, που υιοθετήθηκε κατά την 25η Διεθνή Γενική Συνέλευσή της που συνήλθε στο Ντακάρ τον Αύγουστο του 2001, όπου και προσδιορίστηκε ως όραμα όλοι οι άνθρωποι στη Γη ν' απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η διεξαγωγή έρευνας για την πρόληψη και καταστολή των παραβιάσεων αυτών που πλήττουν ιδιαίτερα τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης καθώς και την αποτροπή κάθε διάκρισης.

Όργανα της Δ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχα όργανα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι[1][2]:

  1. Η Παγκόσμια Συνέλευση, που συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος.
  2. Το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο και
  3. Η Διεθνής Γραμματεία, της οποίας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης.

'

Ελληνικό Τμήμα Δ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το υφιστάμενο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, ιδρύθηκε το 1976 ως Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αμνηστίας και πρώτα της μέλη ήταν Ελληνίδες και Έλληνες που φέρονταν να διώχθηκαν κατά τη περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974) και που συνεργάστηκαν την ίδια περίοδο με την Διεθνή Αμνηστία. Ιδρυτικά μέλη υπήρξαν οι:

Ακρίτα Σύλβα, Αλαβάνος Κωνσταντίνος, Μπέκετ Χάρη Μαρία (Maria Hary Becket), Γκρινιάτσος Γρηγόριος, Γλέζος Μανώλης, Δέδες Σωτήρης, Ζάννας Παύλος, Ιορδανίδης Γεώργιος, Καζολέας Κωνσταντίνος, Κονάρης Δημοσθένης, Κουρούκλη Ντίνα, Λουίζος Δάνος, Λουκάς Σπύρος, Μαγκάκης Γεώργιος-Αλέξανδρος, Μαλτσίδης Αργύρης, Νέστωρ Στέλιος, Νοταράς Γεράσιμος, Ξύδη Ντόροθυ, Ξύδης Αλέξανδρος, Πάγκαλος Περικλής, Παναγιωτόπουλος Τάσος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Πρωτοπαπάς Χαράλαμπος, Ρανζέ (Ranger) Ιωάννης, Ρωμαίος Γεώργιος, Σαββούρας Ιπποκράτης, Σταυροπούλου Βενετία, Τσουδερού Βιργινία, Φλέμινγκ Αμαλία.

Από τα πρώτα 120 μέλη του Τμήματος, τα 82 ήταν βουλευτές, σχεδόν από όλα τα  κόμματα.

Πρώτη πρόεδρος εξελέγη η Αμαλία Φλέμινγκ.[3]

Το 1981 ο  αντιπρόεδρος του Τμήματος Στέλιος Νέστωρ εκλέγεται μέλος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής.[3]

Το 2017 αναλαμβάνει Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης,[4] έως και τις αρχές του 2021.[5]

Σήμερα τα μέλη της υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000 που συγκροτούνται σε ομάδες ιδίως στην Αθήνα, τη Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις.

'

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα", τ. 7ος, σ. 452

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. «STRUCTURE AND PEOPLE». Amnesty International (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «Statute of Amnesty International: As amended by the 2019 Global Assembly Meeting in Johannesburg, South Africa, 2 - 4 August 2019» (PDF). Amnesty International (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Το Ελληνικό Τμήμα- Ιστορία και σημαντικές ημερομηνίες». www.amnesty.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Η Διεθνής Αμνηστία ορίζει νέο Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος». www.amnesty.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (11 Μαρτίου 2021). ««Τέλος» ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από τη Διεθνή Αμνηστία -Δεν επιστρέφει στην πολιτική | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.