Διεθνής Αμνηστία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διεθνής Αμνηστία
AI logo 2008.svg
ΊδρυσηΙούλιος 1961
ΙδρυτήςΠήτερ Μπένενσον
(Peter Benenson)
ΤύποςΜη κερδοσκοπική οργάνωση
ΜΚΟ
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΥπηρεσίεςΠροστασία Ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΜέληΠάνω από 3 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές
Σημαντικά πρόσωπαΣαλίλ Σέττυ (Γενικός Γραμματέας)
Ιστότοποςwww.amnesty.org


Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) με διεθνές αρκτικόλεξο ΑΙ (προφέρεται Έι-Άι), είναι διεθνής μη κυβερνητική ανεξάρτητη οργάνωση που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και που έχει ως κύριο αντικείμενο την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί για όλους τους ανθρώπους της Γης, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο και ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, ιδεολογίας, θρησκευτικού δόγματος, χρώματος, φυλής, ηλικίας, φύλου, εκπαίδευσης κτλ.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε από τον Άγγλο νομομαθή Πήτερ Μπένενσον (Peter Benenson) τον Ιούλιο του 1961 στο Λονδίνο. Πολύ σύντομα συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονταν από την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 2.200.000 μέλη από 150 και πλέον χώρες, όταν το 1980 αριθμούσε 350.000 μέλη που συγκροτούσαν 2.680 ομάδες από 53 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσης εδρεύει στο Λονδίνο ενώ σε κάθε χώρα έχει συσταθεί από μια Επιτροπή που παρακολουθεί, καταγράφει, ενημερώνει και καταγγέλλει σχετικά τα κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα εκτός από τα μέλη της, κατά τις ατομικές εγγραφές τους ή από διάφορες δωρεές. Έμβλημα της Δ.Α. είναι: το «συρματόφρακτο αναμμένο κερί», και σύνθημα:"Προτιμότερο το φως ενός κεριού παρά η κατάρα του σκότους"

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, που υιοθετήθηκε κατά την 25η Διεθνή Γενική Συνέλευσή της που συνήλθε στο Ντακάρ τον Αύγουστο του 2001, όπου και προσδιορίστηκε ως όραμα όλοι οι άνθρωποι στη Γη ν' απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η διεξαγωγή έρευνας για την πρόληψη και καταστολή των παραβιάσεων αυτών που πλήττουν ιδιαίτερα τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης καθώς και την αποτροπή κάθε διάκρισης.

Όργανα της Δ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχα όργανα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι:

  1. Η Διεθνής Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται τουλάχιστον ανά διετία
  2. Η Διεθνής Εκτελεστική Επιτροπή και
  3. Η Διεθνής Γραμματεία, της οποίας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης

Ελληνική Επιτροπή Δ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η υφιστάμενη Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αμνηστίας ιδρύθηκε το 1976 και πρώτα της μέλη ήταν Έλληνες που φέρονταν να διώχθηκαν κατά τη περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974) και που συνεργάστηκαν την ίδια περίοδο με την Διεθνή Αμνηστία. Σήμερα τα μέλη της υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000 που συγκροτούνται σε ομάδες ιδίως στην Αθήνα, τη Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα", τ. 7ος, σ. 452

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]