Κατάλογος τευχών του Αστερίξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή η σελίδα περιέχει μια λίστα με όλα τα τεύχη του Αστερίξ (σύνολο 36 επίσημα άλμπουμ). Επίσης, παρατίθενται και άλλα καλλιτεχνικά προϊόντα που βασίζονται στον κόσμο του Αστερίξ όπως εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά, ταινίες και άλλα.

Στον πίνακα που ακολουθεί, τα έτη έκδοσης και η σειρά των τόμων βασίζονται στην πρωτότυπη (γαλλική) έκδοση. Η σειρά έκδοσης για τις μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Γκοσινί και Ουντερζό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός τεύχους Έτος έκδοσης Ελληνικός τίτλος Γαλλικός τίτλος Τοποθεσία Πλοκή
1 1961 Αστερίξ ο Γαλάτης Astérix le Gaulois Το χωριό του Αστερίξ Οι Ρωμαίοι ανακαλύπτουν ότι το μυστικό της δύναμης των Γαλατών βρίσκεται στον μαγικό ζωμό του δρουίδη Πανοραμίξ. Αποφασίζουν να αιχμαλωτίσουν τον δρουίδη και να του εκμαιεύσουν τη συνταγή. Ο Αστερίξ καλείται να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να σώσει τον Πανοραμίξ.
2 1962 Το χρυσό δρεπάνι La Serpe d'or Ταξίδι στην Λουτέτια (Παρίσι) Το δρεπάνι του Πανοραμίξ σπάει και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ προσφέρονται να πάνε στη Λουτέτια για να του αγοράσουν καινούριο. Εκεί όμως υπάρχει μία μυστηριώδης έλλειψη δρεπανιών την οποία οι ήρωες μας πρέπει να ξεδιαλύνουν.
3 1963 Ο Αστερίξ και οι Γότθοι Astérix et les Goths Γερμανία Ο δρουίδης Πανοραμίξ αιχμαλωτίζεται από μια φυλή Γότθων και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ πρέπει να τον σώσουν.
4 1964 Ο Αστερίξ μονομάχος Astérix gladiateur Ρώμη Ο Καλίγκουλα Ανακατωσούριους, έπαρχος της Γαλατίας, πιάνει τον Κακοφονίξ και τον στέλνει ως δώρο στον Καίσαρα. Καθόλου εντυπωσιασμένος, ο Καίσαρας διατάζει να τον ρίξουν στα λιοντάρια στο Τσίρκους Μάξιμους. Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ κάνουν ωτοστόπ όλο τον δρόμο μέχρι τη Ρώμη, όπου πρέπει να γίνουν μονομάχοι για να τον σώσουν.
5 1965 Ο Γύρος της Γαλατίας Le Tour de Gaule d'Astérix Διάφορες Γαλλικές πόλεις Μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν το χωριό, οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να το απομονώσουν φτιάχνοντας έναν φράχτη. Για να τον αφαιρέσουν, ο Αστερίξ βάζει στοίχημα μαζί τους ότι αυτός και ο Οβελίξ θα κάνουν τον γύρο της Γαλλίας και θα επιστρέψουν στο χωριό με διάφορες Γαλατικές λιχουδιές χωρίς να τους σταματήσουν οι Ρωμαίοι. Η διαδρομή είναι αντίστοιχη αυτής του σύγχρονου ποδηλατικού αγώνα Γύρος της Γαλλίας. Επίσης, σε αυτή την περιπέτεια ο Οβελίξ αποκτά τον σκύλο του, τον Ιντεφίξ.
6 1965 Αστερίξ και Κλεοπάτρα Astérix et Cléopâtre Αίγυπτος Ο Καίσαρας αποκαλεί τους Αιγύπτιους κατώτερους των Ρωμαίων. Η Κλεοπάτρα, εξοργισμένη, στοιχηματίζει μαζί του ότι ο λαός της μπορεί να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές μνημείο σε χρόνο-ρεκόρ. Το θαύμα ανατίθεται στον Νουμερόμπις, έναν αδέξιο, δειλό αρχιτέκτονα ο οποίος ζητά τη βοήθεια του παλιού του φίλου Πανοραμίξ. Εν τω μεταξύ, ο έτερος αρχιτέκτονας-ανταγωνιστής και οι πράκτορες του Καίσαρα προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθειά του.
7 1966 Ο αγώνας των αρχηγών Le combat des chefs Το χωριό του Αστερίξ Οι Ρωμαίοι συνωμοτούν με ένα άλλο φιλικά διακείμενο προς αυτούς Γαλατικό χωριό με σκοπό τη διακήρυξη ενός τελετουργικού αγώνα μεταξύ των αρχηγών των δύο χωριών, στον οποίο ο νικητής τα παίρνει όλα . Ένα απ'τα μενίρ του Οβελίξ γίνεται η αιτία να χάσει την μνήμη του ο Πανοραμίξ με αποτέλεσμα οι Γαλάτες να μείνουν χωρίς μαγικό ζωμό. Ο αγώνας παρωδεί την επαγγελματική πυγμαχία.
8 1966 Ο Αστερίξ στους Βρετανούς Astérix chez les Bretons Βρετανία Ένα μικρό χωριό στην Βρετανία κρατάει ακόμα ενάντια στους Ρωμαίους εισβολείς. Όμως η κατάσταση χωρίς μαγικό ζωμό είναι δύσκολη, οπότε ο ξάδερφος του Αστερίξ, Ομορφοθώραξ, έρχεται στην Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια.
9 1966 Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί Astérix et les Normands Το χωριό του Αστερίξ Οι Νορμανδοί είναι ατρόμητοι σε τέτοιο βαθμό που να μην καταλαβαίνουν καν την έννοια του φόβου. Ταξιδεύουν στην Γαλατία όπου απαγάγουν τον φοβητσιάρη ανηψιό του αρχηγού Μαζεστίξ για να τους μάθει τον φόβο.
10 1967 Ο Αστερίξ λεγεωνάριος Astérix légionnaire Αφρική Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ κατατάσσονται στη Ρωμαϊκή Λεγεώνα (παρωδία της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων) με σκοπό να βρουν τον επιστρατευμένο αρραβωνιαστικό της Φραμπάλα, μιας χωριατοπούλας με την οποία ο Οβελίξ είναι πολύ τσιμπημένος. Μαζί με μια εκλεκτική ομάδα ξένων στέλνονται στην Βόρεια Αφρική για να πολεμήσουν τον προδότη Σκιπίωνα.
11 1968 Η ασπίδα της Αρβέρνης Le Bouclier arverne Πόλεις στη νότια Γαλλία: Ακουάε Κάλινταε (Βισύ), Ζεργκόβια, Νεμεσσός (Κλερμόν-Φεράν) Μετά από υπερβολικά τσιμπούσια ο αρχηγός Μαζεστίξ αναγκάζεται να επισκεφτεί μια λουτρόπολη στην Αρβέρνικη εξοχή για να θεραπεύσει το άρρωστο συκώτι του. Εν τω μεταξύ ο Καίσαρας διατάζει τους άνδρες του να ψάξουν την περιοχή για την ασπίδα του Βερσινζετορίξ που θεωρείται ως πατριωτικό σύμβολο από τους Γαλάτες.
12 1968 Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Astérix aux Jeux Olympiques Ελλάδα Για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, οι Γαλάτες καταγράφουν τους εαυτούς τους ως Ρωμαίους. Όταν οι επίσημοι ανακηρύσσουν τον μαγικό ζωμό ως μια μορφή παράνομου ντοπαρίσματος, ο Αστερίξ στρέφεται στις έμφυτές του ικανότητες για να τα καταφέρει.
13 1969 Ο Αστερίξ και η χύτρα Astérix et le chaudron Το χωριό του Αστερίξ Ο Ηθικελαστίξ, αρχηγός ενός γειτονικού χωριού, ζητάει από τον Μαζεστίξ να κρύψει τα λεφτά του χωριού του για να αποτρέψει τους Ρωμαίους απ'το να τα πάρουνε. Όταν τα λεφτά κλέβονται κάτω απ'τη μύτη του Αστερίξ, αυτός εξορίζεται ως ότου μπορέσει να ξεπληρώσει τα λεφτά και να αποκαταστήσει την τιμή του.
14 1969 Ο Αστερίξ στην Ισπανία Astérix en Hispanie Ισπανία Ο Πέπε, ένα νεαρό και κακομαθημένο παιδί, αιχμαλωτίζεται απ'τους Ρωμαίους. Προκύπτει ότι είναι απ'την Ισπανία και οι Ρωμαίοι τον κρατάνε όμηρο σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους Ισπανούς να παραδοθούν. Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ τον απελευθερώνουν και τον συνοδεύουν πίσω στην Ισπανία.
15 1970 Η διχόνοια La Zizanie Το χωριό του Αστερίξ Ένας ταραχοποιός οδηγείται μπροστά στον Καίσαρα στη Ρώμη. Ο λόγος είναι ότι ενώ επρόκειτο να εκτελεστεί στο Κολοσσαίο, κατάφερε με την πανουργία του να βάλει τα λιοντάρια να φάνε το ένα το άλλο. Ο Καίσαρας τον στέλνει στο γαλατικό χωριό με σκοπό να καταστρέψει την ομόνοια μεταξύ των Γαλατών.
16 1970 Ο Αστερίξ στους Ελβετούς Astérix chez les Helvètes Ελβετία Ένας δηλητηριασμένος Ρωμαίος φοροεισπράκτορας ζητάει άσυλο στο χωριό. Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ στέλνονται στην Ελβετία για να βρουν ένα Έντελβαϊς που χρειάζεται για τη θεραπεία του.
17 1971 Η κατοικία των θεών Le Domaine des dieux Το χωριό του Αστερίξ Ο Καίσαρας προσπαθεί να αμβλύνει την αλληλεγγύη και να αποδυναμώσει τα τοπικά έθιμα στη Γαλατία με την δημιουργία ενός θερέτρου διακοπών κοντά στο Χωριό. Οι χωρικοί σαμποτάρουν τις προσπάθειες, στην αρχή με τη μαγική επαναφύτευση του δάσους αμέσως μετά το κόψιμο απ'τους Ρωμαίους καθώς και με τη δημιουργία ενός συνδικάτου των σκλάβων· έπειτα με το να είναι ενοχλητικοί γείτονες για τους Ρωμαίους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο θέρετρο.
18 1972 Οι δάφνες του Καίσαρα Les Lauriers de César Ρώμη Πέρα για πέρα ενοχλημένος από τον δυσάρεστο κουνιάδο του, ο Μαζεστίξ μέσα στη μέθη του υπερηφανεύεται ότι θα δημιουργήσει ένα πιάτο καρυκευμένο με το δάφνινο στεφάνι του Καίσαρα. Διατάσσει τους Αστερίξ κι Οβελίξ να ταξιδέψουν στη Ρώμη και να του το φέρουν.
19 1972 Ο μάντης Le Devin Το χωριό του Αστερίξ Εν τη απουσία του Πανοραμίξ, ένας απατεώνας μάντης βρίσκει καταφύγιο απ'τη βροχή στο χωριό, όπου και κερδίζει την εύνοια όλων προφητεύοντας στον καθένα το μέλλον που αυτός θέλει να ακούσει. Όταν τελικά τον διώχνουν, αυτός προσλαμβάνεται απ'τους Ρωμαίους και επιστρέφει στο χωριό για να τους πείσει να το εγκαταλείψουν προφητεύοντας μελλοντική καταστροφή.
20 1973 Ο Αστερίξ στην Κορσική Astérix en Corse Κορσική Ως μέρος των εορτασμών για την επέτειο της νίκης του Βερσινζετορίξ στη Μάχη της Ζεργκόβιας, οι Γαλάτες και οι φίλοι τους κάνουν επιδρομή σε ένα απ'τα γειτονικά Ρωμαϊκά οχυρά. Εκεί ανακαλύπτουν έναν πολύ στωικό και συγκροτημένο αιχμάλωτο, ο οποίος αποκαλύπτει ότι είναι ο Οκαταρινεταμπελατσιτσίξ, ένας αρχηγός σογιού από την Κορσική. Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ τον συνοδεύουν πίσω στην Κορσική για να ενώσουν τα σόγια που φιλονικούν μεταξύ τους εναντίον των Ρωμαίων.
21 1974 Το δώρο του Καίσαρα Le Cadeau de César Ρώμη Στο τέλος της καριέρας των λεγεωνάριων, τους παραχωρείται γη της Αυτοκρατορίας για να εγκατασταθούν. Ένας μονίμως μεθυσμένος στρατιώτης παίρνει ως κλήρο από το χέρι του Καίσαρα το χωριό, το οποίο και πουλάει αμέσως σε ένα πανδοχέα έναντι κρασιού. Ο πανδοχέας υπό την πίεση της κυρίαρχης γυναίκας του αποφασίζει να διεκδικήσει το χωριό που του "ανήκει". Όταν ανακαλύπτει ότι οι κάτοικοι έχουν άλλοι γνώμη, ξεκινάει μια εκστρατεία για να εκλεγεί αρχηγός η οποία οδηγεί στην εμφάνιση ανταγωνισμών απ'άκρη σ'άκρη στο χωριό. Τα πράγματα περιπλέκονται με την επιστροφή του στρατιώτη ο οποίος ζητάει την βοήθεια των τοπικών λεγεώνων για την ανάκτηση του χωριού με την αιτιολογία ότι δεν έλαβε αρκετό κρασί ως αντάλλαγμα.
22 1975 Το μεγάλο ταξίδι La Grande traversée Βόρεια Αμερική Η παρασκευή του μαγικού ζωμού απαιτεί φρέσκα ψάρια και ο Αλφαβητίξ δεν έχει καθόλου μιας και τα εισάγει από την Λουτέτια (Παρίσι) (παρόλο που ζει κοντά στη θάλασσα). Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ σαλπάρουν για να πιάσουν ψάρια, όμως χάνονται και καταλήγουν στην άλλη πλευρά του ωκεανού ανακαλύπτοντας έτσι τον Νέο Κόσμο όπου γρήγορα γίνονται θρύλοι στον ιθαγενή Αμερικανικό πληθυσμό (Ινδιάνοι). Όχι πολύ μετά, ένας Βίκινγκ εξερευνητής ανακαλύπτει την Αμερική και αιχμαλωτίζει τους πρώτους ιθαγενείς που βρίσκει (αυτοί τυχαίνει να είναι οι Αστερίξ και Οβελίξ) τους οποίους και φέρνει πίσω στην χώρα του. Ένα διαρκές αστείο σε αυτό το κόμικ είναι ότι καμία από τις φυλές δεν μπορεί να καταλάβει την άλλη· οι Βίκινγκ μιλάνε με Σκανδιναβικά φωνήεντα τα οποία οι Γαλάτες δεν μπορούν να αναπαράξουν, όμως τα σκυλιά και των δύο επικοινωνούν χωρίς δυσκολία.
23* 1976 Οι 12 άθλοι του Αστερίξ Les Douze Travaux d'Astérix διάφορες τοποθεσίες Για να αποδείξει στους επικριτές του ότι οι Γαλάτες είναι απλοί θνητοί, ο Ιούλιος Καίσαρας προκαλεί το χωριό να φέρει εις πέρας δώδεκα δοκιμασίες, παρόμοιες με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή, τις οποίες μόνο θεοί θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν. Οι όροι είναι ότι αν επιτύχουν, θα παραδεχτεί την ήττα του και θα τους αφήσει να γίνουν αφέντες της Ρώμης αν όμως αποτύχουν, θα γίνουν σκλάβοι του. Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ διαλέγονται για να εκπροσωπήσουν το χωριό. (Αυτό το κόμικ που εκδόθηκε το 1976 είναι μία μεταφορά στο χαρτί της αρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων Οι Δώδεκα Άθλοι του Αστερίξ. Η εικονογράφηση θεωρείται ότι είναι δουλειά του αδερφού του Ουντερζό, Μαρσέλ. Έχει εκτυπωθεί πολύ σπάνια και συνήθως αφήνεται έξω από την αναγνωρισμένη λίστα των τόμων του Αστερίξ.)
23 1976 Οβελίξ και Σία Obélix et Compagnie Το χωριό του Αστερίξ Ο Καίσαρας στέλνει έναν απ'τους συμβούλους του στο Γαλατικό χωριό σε μια προσπάθεια να τους κάνει πλούσιους, διεφθαρμένους και πλήρως εξαρτώμενους από τη Ρώμη. Αρχίζει με την προσφορά ολοένα αυξανόμενων μισθών για την κατασκευή μενίρ, πείθοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του χωριού να δουλέψει στην κατασκευή άχρηστων μενίρ και απασχολώντας τους υπόλοιπους στο κυνήγι για την τροφή των πρώτων. Το σχέδιο στραβώνει όταν το θησαυροφυλάκιο του Καίσαρα αποδεικνύεται ανεπαρκές για την χρηματοδότηση των μενίρ και ταυτόχρονα η εμπορική εκστρατεία για την πώλησή τους στην Ρώμη αποτυγχάνει λόγω ανταγωνισμού από Αιγυπτιακά μενίρ και από Ρωμαϊκά μενίρ φτιαγμένα από σκλάβους.
24 1979 Ο Αστερίξ στους Βέλγους Astérix chez les Belges Βέλγιο Όταν ο Μαζεστίξ μαθαίνει ότι ο Καίσαρας είπε πως οι Βέλγοι είναι οι γενναιότεροι όλων των Γαλατικών λαών, ξεκινάει για το Βέλγιο με σκοπό να δείξει στον κόσμο ότι στην πραγματικότητα σι Αρμορικανοί είναι οι καλύτεροι.
32 2003 Ο Αστερίξ και η επιστροφή των γαλατών Astérix et la Rentrée gauloise Οι περισσότερες ιστορίες εξελίσσονται στο χωριό του Αστερίξ Συλλογή πολλών σύντομων ιστοριών η οποία περιλαμβάνει πειραματισμό με διάφορετικά στυλ εικονογράφησης και εξιστόρησης. Κάποιες απ'τις ιστορίες έχουν γραφτεί από τον Γκοσινύ.
34 2009 Τα γενέθλια των Αστερίξ και Οβελίξ - Η χρυσή βίβλος L'Anniversaire d'Astérix et Obélix - Le Livre d'or Διάφορες τοποθεσίες Πολλές σύντομες ιστορίες εκ των οποίων κάποιες γραμμένες από τον Γκοσινύ.

Ουντερζό μόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του Γκοσινύ, ο Ουντερζό συνέχισε τη σειρά μόνος του, γράφοντας τις δικές του ιστορίες με θέματα όπως ο φεμινισμός, οι εξωγήινοι και ταξίδια στην Ινδία και την Ατλαντίδα. Αυτά τα νεότερα βιβλία συχνά επικρίνονται για την απουσία του χιούμορ και του στυλ γραφής του Γκοσινύ και μάλιστα ορισμένοι θαυμαστές θεωρούν τη σειρά λήξασα με το Ο Αστερίξ στους Βέλγους. Παρ'όλ'αυτά, τα νούμερα των πωλήσεων δεν εμφανίζουν κάποια ένδειξη μειωμένης δημοτικότητας.

Αριθμός τεύχους Έτος έκδοσης Ελληνικός τίτλος Γαλλικός τίτλος Τοποθεσία Πλοκή
25 1980 Η μεγάλη τάφρος Le Grand Fossé Ένα φανταστικό γαλατικό χωριό Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ επισκέπτονται ένα χωριό χωρισμένο στα δύο από τους αντίζηλους αρχηγούς. Παρ'όλ'αυτά, ο γιος του ενός αρχηγού και η κόρη του άλλου είναι ερωτευμένοι και θα προσπαθήσουν μαζί με τους Αστερίξ και Οβελίξ να ξαναενώσουν το χωριό. Η διαχωριστική τάφρος παραπέμπει στον Τοίχο του Βερολίνου. Επίσης, υπάρχουν αναφορές στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα.[original research?]
26 1981 Η οδύσσεια του Αστερίξ L'Odyssée d'Astérix Μέση Ανατολή, Ιερουσαλήμ Ο Πανοραμίξ έχει ξεμείνει από πετρόλαδο και στέλνει τους Αστερίξ και Οβελίξ στην Μεσοποταμία προς αναζήτηση αυτού. Αυτοί συνοδεύονται από έναν Γαλλο-Ρωμαίο δρουίδη ονόματι Μηδενμηδενεξίξ ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας διπλός πράκτορας με σκοπό να χαλάσει την αποστολή τους. Το βιβλίο αποτίει φόρο τιμής στον Γκοσινύ ο οποίος ήταν εβραίος.
27 1983 Ο γιος του Αστερίξ Le Fils d'Astérix Το χωριό του Αστερίξ Ένα μωρό αγόρι εμφανίζεται μυστηριωδώς στο κατώφλι του Αστερίξ. Κανείς στο χωριό δεν ξέρει ποιανού είναι οπότε ο Αστερίξ αναγκάζεται να το υιοθετήσει. Εν τω μεταξύ, Ρωμαϊκές λεγεωνές με επικεφαλής τον Βρούτο κυνηγούν το μωρό γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για τον γιο του ίδιου του Καίσαρα, τον Καισαρίωνα.
28 1987 Ο Αστερίξ και η Χαλαλίμα Astérix chez Rahàzade Ινδία Ένας φακίρης από την μακρινή Ινδία ταξιδεύει στο χωριό του Αστερίξ και ζητάει απ'τον Κακοφονίξ να σώσει τη γη του από την ξηρασία, μιας και η φρικτή φωνή του μπορεί να φέρει τη βροχή. Ο Κακοφονίξ συνοδευόμενος από τους Αστερίξ και Οβελίξ πρέπει να ταξιδέψει ως την Ινδία πάνω σε ένα μαγικό χαλί για να σώσουν τη ζωή της πριγκήπισσας Χαλαλίμας η οποία πρόκειται να θυσιαστεί για να σταματήσει η ξηρασία.
29 1991 Ρόδο και ξίφος La Rose et le Glaive Το χωριό του Αστερίξ Μια φεμινιστική σάτιρα στην οποία μια θηλυκή βάρδος ονόματι Μαεστρία αντικαταστεί τον Κακοφονίξ ως δασκάλα στο σχολείο και "απελευθερώνει" τις γυναίκες του χωριού, οδηγώντας τους άντρες να φύγουν και να ζήσουν στο δάσος. Ο Καίσαρας στέλνει κρυφά μια εκατονταρχία θηλυκών λεγεωνάριων για να κατακτήσουν το χωριό, γιατί έχει ακούσει ότι οι Γαλάτες δεν πρόκειται να χτυπήσουν γυναίκες. Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν την απειλή.
30 1996 Η γαλέρα του Οβελίξ La Galère d'Obélix Ατλαντίδα Έχοντας μείνει μόνος του στην καλύβα του Πανοραμίξ, ο Οβελίξ πίνει μια ολόκληρη χύτρα μαγικού ζωμού. Αρχικά πετρώνει, έπειτα μεταμορφώνεται σε μικρό αγόρι. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα σκλάβων που έχουν απελευθερωθεί απ'τα Ρωμαϊκά δεσμά κουμαντάρει ένα πλοίο. Μαζί με τον Αστερίξ και Οβελίξ θα ταξιδέψουν στην Ατλαντίδα για να κάνουν τον Οβελίξ ξανά μεγάλο.
31 2001 Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα Astérix et Latraviata Το χωριό του Αστερίξ Μια Ρωμαία ηθοποιός παριστάνει την Φραμπάλα με σκοπό να κλέψει ένα φανταχτερό σπαθί/θηκάρι και ένα κράνος που ανήκαν στον Πομπηίο, ένα Ρωμαίο αξιωματούχο. Τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν στο γαλατικό χωριό όταν τα έλαβαν ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ απ'τους γονείς τους ως δώρα γενεθλίων.
33 2005 Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους Le ciel lui tombe sur la tête Το χωριό του Αστερίξ Δύο ανταγωνιστικά εξωγήινα διαστημόπλοια εμφανίζονται πάνω απ'το γαλατικό χωριό. Οι εξωγήινοι θέλουν να μάθουν το μυστικό του μεγάλου όπλου των Γαλατών που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Οι εξωγήινοι είναι βασισμένοι στους χαρακτήρες του Ουώλτ Ντίσνεϋ και στους υπερήρωες της Μάρβελ Κόμικς από τη μία και στο Ιαπωνικό μάνγκα στυλ με φουτουριστικά ρομπότ και εντομοειδή όντα από την άλλη. Το άλμπουμ περιγράφηκε από τον Ουντερζό ως φόρος τιμής στον Γουόλτ Ντίσνευ που τον ενέπνευσε να γίνει καλλιτέχνης. Οι κριτικές ήταν ανάμικτες με αρκετούς θαυμαστές να επικρίνουν τη χρήση επιστημονικής φαντασίας στη σκηνοθεσία καθώς και τις προφανείς αναφορές στη κυβέρνηση Μπους. Παρά τις κακές κριτικές, το άλμπουμ σύμφωνα με διάφορες αναφορές έκανε καλές πωλήσεις.[1]

Φερί και Κονράντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απόσυρση του Ουντερζό το 2011, τη δημιουργία νέων άλμπουμ ανέλαβαν οι Ζαν-Υβ Φερί (σενάριο) και Ντιντιέ Κονράντ (σχέδιο).

Αριθμός τεύχους Έτος έκδοσης Ελληνικός τίτλος Γαλλικός τίτλος Τοποθεσία Πλοκή
35 2013 Ο Αστερίξ στους Πίκτους Asterix chez le Picts Σκωτία Η ιστορία ξεκινά από το μικρό γαλατικό χωριό όπου ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ψάχνουν στην παραλία για στρείδια και συναντούν έναν μυώδη, κοκκινομάλλη Πίκτη, με κιτρινοπράσινο κιλτ και τατουάζ, που θυμίζει έντονα τον Ινδιάνο Ούμπα-Πα, έναν άλλο ήρωα των Γκοσινί και Ουντερζό.

Ο νέος τους φίλος, ο Μακ Όλοχ, πεθαίνει από έρωτα για την ωραία Καμομίλα που την απήγαγε ο απαίσιος, προδότης Μακ Άβεθ -καρικατούρα του ηθοποιού Βενσάν Κασέλ. Οι δυο φίλοι θα τον ακολουθήσουν στη Σκωτία όπου θα μάθουν ότι το μαγικό φίλτρο των Πικτών είναι το ουίσκι, θα συναντήσουν το τέρας του Λοχ Νες, θα ενώσουν τις φυλές και θα αντιμετωπίσουν και θα εκδιώξουν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους.

36 2015 Ο πάπυρος του Καίσαρα Le Papyrus de César Το χωριό του Αστερίξ Ο Ιούλιος Καίσαρας γράφει τα απομνημονεύματά του από την εκστρατεία κατά των Γαλατών, αλλά ο εκδότης του Μπόνους Προμότιους τον συμβουλεύει να αποσιωπήσει τις ήττες του από το ανυπόταχτο γαλατικό χωριό. Ωστόσο, ένα κλεμμένο αντίγραφο του «χαμένου» κεφαλαίου πέφτει στα χέρια του δημοσιογράφου Διπλοπολεμίξ. Αποφασισμένος να δημοσιεύσει την αλήθεια, βρίσκει καταφύγιο στο χωριό του Αστερίξ και των συντρόφων του. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά και από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.[2]
37 2018 Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός Astérix et la Transitalique Ιταλία Μία αδυσώπητη και μέχρι τελικής πτώσεως αρματοδρομία, που διασχίζει ολόκληρη την Ιταλία. Παράξενοι ηνίοχοι, πανέμορφα τοπία, εδέσματα που γαργαλάνε τις αισθήσεις και πάνω απ’ όλα, διασκεδαστικές κόντρες των αγαπημένων μας Γαλατών με όλες τις φυλές του τότε γνωστού κόσμου.
38 2020 Η κόρη του Βερσινζετορίξ La Fille de Vercingétorix Βόρειος Ατλαντικός Ο Βερσινζετορίξ έχει μία κόρη, την ύπαρξη της οποίας δεν πρέπει επ'ουδενί να μάθουν οι Ρωμαίοι, γιατί έχουν σκοπό να την απαγάγουν και να την μεγαλώσουν σαν Ρωμαία για να χαθεί η γενιά του γενναίου Γαλάτη αρχηγού.
39 2021 Ο Αστερίξ και ο Γρύπας Astérix et la Griffon

Δομή των τευχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κείμενο σε κάθε άλμπουμ καταλαμβάνει τυπικά 48 σελίδες· εξαίρεση αποτελούν τα Ο Αστερίξ και οι Γότθοι (43 σελίδες), Οι 12 άθλοι του Αστερίξ (27 σελίδες) και Ο Αστερίξ και η επιστροφή των Γαλατών (το τελευταίο είναι συλλογή σύντομων ιστοριών).[3]

Επιπλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μια σειρά από εικονογραφημένες ιστορίες έκαναν την εμφάνισή τους, οι οποίες είχαν μεν κάποιο καινούριο υλικό, αλλά ήταν κυρίως βασισμένες σε προϋπάρχοντα άλμπουμ. Αυτές οι ιστορίες ήταν 26σέλιδες με μικρότερη διάταξη βιβλίου απ'ότι τα κανονικά άλμπουμ και με μεγαλύτερη γραμματοσειρά. Στόχευαν σε ένα νεαρότερο κοινό και δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό· η μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες υπήρξε ασυνεπής.

 1. 1984 – Les Pirates (Οι Πειρατές)
 2. 1985 – L'illustrissime Belcantus (Ο επιφανής Μπελκάντους)
 3. 1985 – L'abominable Horrifix (Ο απαίσιος Χορριφίξ)
 4. 1985 – Jéricocorix (Ο Τζερυκοκορίξ)
 5. 1986 – La Course de chars (Η μεγάλη αρματοδρομία)
 6. 1986 – Le Feu de pommes (Η φωτιά από μήλα)
 7. 1986 – Marmaille et pagaille (Παλιόπαιδα και χάος)
 8. 1986 – L'Eau du ciel (Το νερό του ουρανού)

Το 1989 εκδόθηκε η τελευταία εικονογραφημένη ιστορία. Ήταν του Γκοσινύ (απ'το 1965) αλλά με νέα, πρωτότυπη τέχνη από τον Ουντερζό. Είχε 32 σελίδες και η διάταξη του βιβλίου ήταν μεγαλύτερη, σαν αυτή των κανονικών άλμπουμ. Ήταν η μόνη που εκδόθηκε στα Αγγλικά:

Επίσης, το 1989–90 οι πρώτες οχτώ εικονογραφημένες ιστορίες επανατυπώθηκαν σε κάποιες χώρες ως τέσσερα βιβλία, το καθένα περιέχοντας δύο απ'τις αρχικές ιστορίες.

 • 1999 – Le livre d'Astérix le Gaulois

Το 2007, οι Εκδόσεις Αλμπέρ Ρένέ εξέδωσαν το Asterix et ses Amis (Ο Αστερίξ και οι φίλοι του), μια συλλογή από σύντομες ιστορίες γραμμένες και ζωγραφισμένες από διάφορους καρτουνίστες (εκτός του Ουντερζό), ο καθένας με το δικό του διακεκριμένο στυλ. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Ουντερζό για τα 80α του γενέθλια και περιέχει μία εισαγωγή από την κόρη του Συλβί.

Μεταφορές στην οθόνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες του Αστερίξ οι οποίες δεν ακολουθούν στενά κάποιο συγκεκριμένο τεύχος έχουν μεταφερθεί με την σειρά τους σε κόμικ με δομή ανάλογη των πρωτότυπων τευχών, αλλά με σκηνές από τα φιλμς και συνοδευτικό πεζό κείμενο. Οι θαυμαστές της σειράς δεν θεωρούν ότι τα τελευταία ανήκουν πραγματικά στην "κανονική" μυθολογία του Αστερίξ.

 1. 1976 – Οι 12 άθλοι του Αστερίξ (Les Douze Travaux d'Astérix)
 2. 1985 – Αστερίξ εναντίον Καίσαρα (Astérix et la surprise de César)
 3. 1989 – Η Μεγάλη Μάχη (Astérix et le coup du menhir) – from Asterix and the Big Fight
 4. 1994 – Αστερίξ και οι Ινδιάνοι (Astérix et les Indiens)
 5. 2006 – Ο Αστερίξ και οι Βίκιγκς (Astérix et les Vikings)
 6. 2014 – Η Κατοικία των Θεών (Astérix – Le Domaine des Dieux) (3D)
 7. 2018 – Αστερίξ: Το Μυστικό του Μαγικού Ζωμού (Le secret de la potion magique) (3D)

Έχουν κυκλοφορήσει σε βίντεο και DVD από τις ακόλουθες εταιρίες στις αντίστοιχες χώρες:

 • Flag of Canada.svg – Cinema Plus Video
 • Flag of the United Kingdom.svg – Palace Video
 • Flag of Germany.svg – Select Video
 • Flag of Spain.svg – Internacional Video Sistemas

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Asterix NZ – Take a look Inside – Asterix 33 "Asterix and the Falling Sky"». Asterix.co.nz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2011. 
 2. Κουκουλάς, Γιάννης. «Ο Αστερίξ υπέρ της διαφάνειας». Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2017. 
 3. Asterix.co.nz Αρχειοθετήθηκε 2008-09-17 στο Wayback Machine. – “…the 44 pages of the normal Asterix comics.”

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]