Αστερίξ (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστερίξ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Astérix (Γαλλικά)
Ύψος1,19 m Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής[1]
μονομάχος
Οικογένεια
ΓονείςΑστρονομίξ και d:Q3401301
ΣυγγενείςAnticlimax (πρωτοξάδερφος)[2][3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αστερίξ (γαλλικά: Astérix‎‎) είναι φανταστικός χαρακτήρας και ο ήρωας της γαλλικής σειράς κόμικς Αστερίξ.[4]

Στη σειρά απεικονίζεται ως μικροσκοπικός αλλά ατρόμητος Γαλάτης πολεμιστής που ζει την εποχή των Γαλατικών Πολέμων του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Αστερίξ δημιουργήθηκε το 1959 από τον συγγραφέα Ρενέ Γκοσινί και τον εικονογράφο Αλμπέρ Ουντερζό. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει τριάντα πέντε βιβλία της σειράς, με τον Ουντερζό να αναλαμβάνει και τα συγγραφικά καθήκοντα μετά τον θάνατο του Γκοσινί το 1977. Ο Αστερίξ έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και μη και λειτουργεί ως η μασκότ του θεματικού πάρκου Parc Astérix. Πριν από αυτό, ήταν επίσης η μασκότ του περιοδικού Pilote.

Περιγραφή χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστερίξ είναι ένας μικροσκοπικός αλλά ατρόμητος και πονηρός πολεμιστής, πάντα πρόθυμος για νέες περιπέτειες. Ζει γύρω στο 50 π.Χ. σε ένα φανταστικό χωριό στη βορειοδυτική Αρμορική (περιοχή της αρχαίας Γαλατίας που αντιστοιχεί κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη Βρετάνη). Αυτό το χωριό είναι το μόνο τμήμα της Γαλατίας που δεν έχει ακόμη κατακτηθεί από τον Ιούλιο Καίσαρα και τις ρωμαϊκές λεγεώνες του. Οι κάτοικοι του χωριού αποκτούν υπεράνθρωπη δύναμη πίνοντας ένα μαγικό φίλτρο που φτιάχνει ο δρυΐδης, Πανοραμίξ (γαλλικά: Panoramix‎‎). Το χωριό περιβάλλεται, από τη μια πλευρά, από τη θάλασσα και από την άλλη από τέσσερα άτυχα ρωμαϊκά στρατόπεδα, που παρακολουθούν στενά τους Γαλάτες. Αυτά τα στρατόπεδα είναι το Κομπέντιουμ, το Ακουάριουμ, το Λάβδανουμ και το Τότορουμ.

Οι γονείς του Αστερίξ είναι πρώην χωρικοί που τώρα ζουν στην πόλη Κοντάτουμ (σημερινή Ρεν), ενώ ο ίδιος έχει και ξαδέρφια στη Βρετανία. Έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με τον αδέξιο, υπερφυσικού μεγέθους, αλλά εξαιρετικά δυνατό και καλόκαρδο καλύτερο φίλο του, τον Οβελίξ. Ο Αστερίξ είναι ένας από τους πιο έξυπνους και λογικούς κατοίκους του χωριού και γι' αυτό συνήθως επιλέγεται για κάθε επικίνδυνη, σημαντική ή εξωτική αποστολή. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους, δεν προκαλεί ούτε συμμετέχει σε καβγάδες χωρίς λόγο, αν και απολαμβάνει μια καλή μάχη όταν υπάρχει λόγος. Σπάνια καταφεύγει στα όπλα, προτιμώντας να βασίζεται στην εξυπνάδα του και, όταν είναι απαραίτητο, στις γροθιές του (ενισχυμένος με το μαγικό φίλτρο) – αν και κουβαλά πάντα μαζί του το σπαθί του, στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται ότι το χρησιμοποιεί περιστασιακά. Το επάγγελμά του δεν γίνεται ποτέ γνωστό, αν και συχνά παρουσιάζεται να πηγαίνει σε αποστολές, εξερευνήσεις ή για κυνήγι. Στο τεύχος Ο Αστερίξ και η χύτρα, ωστόσο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ούτε αυτός ούτε ο Οβελίξ έχουν δουλέψει ποτέ για να «κερδίσουν» χρήματα. Ο Αστερίξ τις περισσότερες φορές περιγράφεται ως πολεμιστής, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπέτειες που αναλαμβάνει κάποια στιγμή απαιτούν την εμπλοκή του σε μάχες.

Αν και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο αντικείμενο του πόθου για τον Αστερίξ, φαίνεται προφανές ότι ο Αστερίξ είναι πιο αυάλωτος από τον καλύτερό του φίλο, Οβελίξ, στη γοητεία των γυναικών. Ο Αστερίξ φαίνεται «ερωτευμένος» όταν λαμβάνει ένα φιλί από την Πανάκεια προς το τέλος του τεύχους Ο Αστερίξ λεγεωνάριος. Φαίνεται επίσης να επηρεάζεται από ένα φιλί από τη Λατραβιάτα, την πρωταγωνίστρια στο τεύχος Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα, αν και στη συνέχεια φαίνεται ότι η επίδραση της Λατραβιάτα στον Αστερίξ μπορεί να είναι βαθύτερη, καθώς τη σκέφτεται επιστρέφοντας στο χωριό του. Ενώ πολλοί μπορεί να συμφωνήσουν ότι τόσο ο Αστερίξ όσο και ο Οβελίξ μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα για την ίδια γυναίκα, την Πανάκεια (κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο ο Αστερίξ συχνά την κοιτάζει, την εμπιστεύεται, την υπακούει και μάλιστα φτάνει στο σημείο να τη φιλήσει υπνωτισμένος) μπορεί απλώς να είναι μια ενστικτώδης πράξη που αποδίδεται σε μοναξιά, καθώς τόσο ο Αστερίξ όσο και ο Οβελίξ δεν πλησιάζουν συχνά γυναίκες. Στην ταινία Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα, ερωτεύεται την υπηρέτρια της Κλεοπάτρας Γιεμεάκη (το φιλί της οποίας αποδεικνύεται ότι έχει έντονη επίδραση στον Αστερίξ, κάνοντάς τον ικανό για υπεράνθρωπα κατορθώματα χωρίς τη χρήση του μαγικού φίλτρου), αλλά αυτό δεν βασίζεται στα πρωτότυπα κόμικς.

Η φτερωτή περικεφαλαία του Αστερίξ

Η ηλικία του Αστερίξ είναι «απροσδιόριστη». Στη συλλογή των περιπετειών Ο Αστερίξ και η επιστροφή των Γαλατών, μια ιστορία για τη γέννησή του ονομάζεται "Το 35 π.Χ." με τη σημείωση "Πριν από τον Καίσαρα", που αναφέρεται στην εποχή που άρχισε η βασιλεία του Καίσαρα, τον Οκτώβριο του 49 π.Χ. Επίσης, στη σελίδα 24 του Τα γενέθλια των Αστερίξ και Οβελίξ: Η χρυσή βίβλος, εμφανίζεται το διαβατήριο του Αστερίξ, στο οποίο η χρονολογία της γέννησής του αναγράφεται ως LXXXV (85) π.Χ. Από αυτό, η ηλικία του Αστερίξ μπορεί να τοποθετηθεί περίπου στα 35 έτη.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του Αστερίξ είναι η φτερωτή περικεφαλαία του, με τα φτερά της να πέφτουν συχνά σε θέσεις που ταιριάζουν με τις εκφράσεις του ήρωα. Μοιάζει πολύ με τη φτερωτή περικεφαλαία που εμφανίζεται στα πακέτα των τσιγάρων Gauloises.

Απεικονίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστερίξ ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Γκι Πιερόλ σε ένα ραδιοφωνικό έργο που προβλήθηκε το 1960. Το 1967, ο Ροζέ Καρέλ ανέλαβε τη φωνή του Αστερίξ στην ταινία κινουμένων σχεδίων Αστερίξ ο Γαλάτης, παρέχοντας τη φωνή του χαρακτήρα και σε όλες τις επόμενες ταινίες κινουμένων σχεδίων καθώς και σε βιντεοπαιχνίδια μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας, τον ρόλο του Γαλάτη πολεμιστή ερμήνευσε ο Αργύρης Παυλίδης.[5] Στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 2018 Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού πρωταγωνίστησε ο ηθοποιός της σειράς Αστερίξ ταινιών ζωντανής δράσης, Κριστιάν Κλαβιέ, ως η φωνή του Αστερίξ, και σε επόμενες εμφανίσεις τη φωνή του Αστερίξ έχει ερμηνεύσει ο Ζαν-Κλοντ Ντοντά.

Σε ελληνικές μεταγλωττίσεις, εκτός από τον Παυλίδη, στον Αστερίξ έχουν χαρίσει τη φωνή τους οι Σπύρος Μηλιώνης, Γιώργος Βασιλείου, Τάσος Παπαδόπουλος, Σωτήρης Δούβρης, Λάζαρος Ανδριώτης, Γιάννης Υφαντής και Πάρις Παρασκευάδης.[6]

Στις ταινίες της σειράς που γυρίστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τον Αστερίξ έπαιξαν οι Κριστιάν Κλαβιέ (Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα και Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα), Κλοβίς Κορνιγιάκ (Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες), Εντουάρ Μπερ (Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία) και Γκιγιόμ Κανέ (Αστερίξ και Οβελίξ στο δρόμο για την Κίνα).

Αναφορές σε άλλα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστερίξ αναφέρεται στο κόμικς Τεντέν, στην ιστορία Ο Τεντέν και οι Πικάρος, όπου ένας από τους συμμετέχοντες στο καρναβάλι φοράει στολή Αστερίξ. Το αντίστροφο συμβαίνει στο τεύχος Ο Αστερίξ λεγεωνάριος, όπου ένας από τους Βέλγους στρατιώτες έχει το χαρακτηριστικό τσουλούφι του Τεντέν, και στο τεύχος Ο Αστερίξ στους Βέλγους, όπου δύο χαρακτήρες Τόμσον και Τόμσον από το κόμις Τεντέν εμφανίζονται ως γκεστ.

Η σειρά αναφέρεται επίσης στο The Cartoon History of the Universe Volume 2 του Λάρι Γκόνικ. Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και ο Μαζεστίξ εμφανίζονται σε διάφορα σημεία που απεικονίζουν την ιστορική εισβολή των Γαλατών στη Ρώμη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.comedix.de/lexikon/db/asterix.php.
  2. Ρενέ Γκοσινί, Αλμπέρ Ουντερζό: «Astérix chez les Bretons» (Γαλλικά) 9  Νοεμβρίου 2012. ISBN-13 978-1-906587-30-7.
  3. «Astérix chez les Bretons» (Γαλλικά) 3  Δεκεμβρίου 1986.
  4. «The characters - Asterix - The official website». asterix.com (στα Αγγλικά). 14 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  5. «Αστερίξ ο Γαλάτης (Astérix le Gaulois)». Greek Dub DB. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2023. 
  6. «Αστερίξ». Greek Dub DB. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2023.