Η γαλέρα του Οβελίξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η γαλέρα του Οβελίξ
ΣυγγραφέαςΑλμπέρ Ουντερζό
ΤίτλοςLa Galère d'Obélix
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1996[1]
ΣειράΑστερίξ
ΧαρακτήρεςΑστερίξ
ΤόποςΑτλαντίδα
LC ClassOL22331324M
ΠροηγούμενοAsterix and the Secret Weapon
Επόμενοo asterix i latraqviata

Η γαλέρα του Οβελίξ είναι ο 30ός τόμος της σειράς Αστερίξ και γράφτηκε από τους Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό. Εκδόθηκε το 1996.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναύαρχος Σύμφωνους χάνει τη γαλέρα του Καίσαρα, αφού την έκλεψαν κάποιοι στασιαστές. Τώρα πρέπει να τη φέρει πίσω, για να μην καταλήξει στην αρένα και τον φάνε τα λιοντάρια. Από την άλλη ο Αστερίξ και ο Οβελίξ έχουν τσακωθεί. Όταν ξαφνικά έρχονται οι Ρωμαίοι, όλοι οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται για να πιουν το μαγικό ζωμό του Πανοραμίξ. Αλλά ο Οβελίξ δεν πίνει μαγικό ζωμό, γιατί όταν ήταν μικρός είχε πέσει μέσα στη χύτρα με τον μαγικό ζωμό και τώρα η δυνάμεις είναι μόνιμες σε αυτόν. Έτσι θυμώνει και φεύγει. Όταν πια τελειώνει η μάχη, ο Οβελίξ έχει εξαφανιστεί. Τον ψάχνουν και ξαφνικά τον βρίσκουν να είναι πέτρα και να έχει πιει την δεύτερη χύτρα με μαγικό ζωμό που είχε ετοιμάσει ο Πανοραμίξ. Προσπαθούν να τον κάνουν να ξαναγίνει κανονικός άνθρωπος αλλά μάταια, δεν τα καταφέρνουν. Ξαφνικά ο Οβελίξ ξαναγίνεται κανονικός, μόνο που τώρα είναι μωρό! Επειδή τότε νομίζει ο Οβελίξ ότι δεν του δίνουν σημασία πάει να φύγει από το χωριό, αλλά τον αρπάζουν οι Ρωμαίοι και τον βάζουνε σε μία άλλη γαλέρα, που χρησιμοποιείται για να βρούνε τη γαλέρα του Καίσαρα. Ο Αστερίξ τότε προσπαθεί μαζί με τον Πανοραμίξ και με τους στασιαστές που είχαν έρθει νωρίτερα και έχουνε τη γαλέρα του Καίσαρα, να σώσουν τον Οβελίξ. Πρέπει να πάνε λοιπόν με την συγκεκριμένη γαλέρα να τον σώσουν μιας και είναι στην θάλασσα. Ο Πανοραμίξ ετοιμάζει πολλά βαρέλια με μαγικό ζωμό και βάζει και λίγο στο μπουκαλάκι που κουβαλάει μαζί του ο Αστερίξ. Στον δρόμο καταστρέφουν το πλοίο των πειρατών, βρίσκουν τη γαλέρα των Ρωμαίων και τον σώζουν. Μετά οι Γαλάτες δίνουν στους πειρατές τη γαλέρα του Ιουλίου Καίσαρα μαζί με όσους είναι πάνω σε αυτήν, για να τους αποζημιώσουν που κατέστρεψαν το πλοίο τους και οι Γαλάτες παίρνουν τη γαλέρα που είχαν αρχικά η Ρωμαίοι. Ο ναύαρχος Σύμφωνους επειδή διψάει, ζητάει λίγο νερό από τους πειρατές, αυτοί του δίνουν, πίνει λίγο νερό, που είναι μαγικός ζωμός και όταν καταλαβαίνει ότι έχει απεριόριστη δύναμη, διώχνει από τη γαλέρα τους πειρατές, πίνει κι άλλο μαγικό ζωμό, τόσο που γίνεται πέτρα. Οι Γαλάτες από την άλλη πηγαίνουν στην Ατλαντίδα όπου ξέρουν το μυστικό της νιότης, που ίσως και βοηθήσει τον Οβελίξ να ξαναγίνει πάλι μεγάλος. Θεωρούν πως αφού ξέρουν το μυστικό της νιότης, θα ξέρουν και το μυστικό για να μεγαλώνεις. Μετά αντιλαμβάνονται ότι έχουν ξεχάσει τον μαγικό ζωμό στην γαλέρα του Καίσαρα. Πηγαίνουν στην Ατλαντίδα και παντού βλέπουνε μωρά, που όμως δεν ξέρουν το μυστικό στο να μεγαλώνει κάποιος. Όμως οι στασιαστές μένουν εκεί και ξαναγίνονται μωρά. Καθώς οι Γαλάτες πηγαίνανε πίσω στο χωριό, βλέπουνε μπροστά τους, Ρωμαίους με τη γαλέρα του Καίσαρα. Αρχίζουνε μάχη και ο Αστερίξ τραυματίζεται. Από τον θυμό του ο Οβελίξ ξαναγίνεται μεγάλος, βοηθάει τον φίλο του, καταστρέφουν τη γαλέρα του Καίσαρα και έπειτα γυρίζουν στο χωριό. Οι Γαλάτες γιορτάζουν τη νίκη τους με ένα πολύ ωραίο τσιμπούσι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Όταν ο Οβελίξ έγινε πέτρα, η πέτρα η οποία έγινε ήταν μενίρ, την οποία και παραδίδει στο χωριό.
  • Ένας από τους στασιαστές ήταν Έλληνας ο οποίος ονομαζόταν Σπαρτάκις.
  • Όταν ο ναύαρχος Σύμφωνους έγινε μενίρ, ο Καίσαρας τον έβαλε στην αρένα ως μνημείο. Όταν η βασίλισσα Κλεοπάτρα τον ρώτησε γιατί το έκανα αυτό, αφού ο ναύαρχος ήταν υπεύθυνος για την απώλεια της γαλέρας του, αυτός της απάντησε ότι τα λιοντάρια μισούν τα μενίρ αλλά ίσως κάποτε να μην τα μισούν. Τότε η Κλεοπάτρα τον κοροϊδεύει με ένα χαρακτηριστικό τρόπο, τον οποίο δεν χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]