Φωνήεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στη φωνητική, φωνήεντα ονομάζονται οι φθόγγοι οι οποίοι κατά τον σχηματισμό τους στη φωνητήρια οδό στερούνται οποιουδήποτε φραγμού ή επαρκούς στένωσης, ώστε να παραχθεί ακουστή τριβή.[1] Με άλλα λόγια, ο εξερχόμενος αέρας για τον σχηματισμό ενός φωνήεντος περνά πάνω από το κέντρο της γλώσσας με ομοιόμορφο τρόπο, χωρίς, πρακτικά, να βρίσκει αντίσταση πουθενά. Τα φωνήεντα αποτελούν τη μία από τις δύο κατηγορίες στην ταξινόμηση των φθόγγων· η άλλη κατηγορία είναι τα σύμφωνα.

Σε όλες τις γλώσσες τα φωνήεντα αποτελούν τον πυρήνα της συλλαβής καθώς μπορούν μόνα τους, ή σε συνδυασμό με σύμφωνο ή σύμφωνα, να σχηματίσουν μια συλλαβή, σε αντίθεση με τα σύμφωνα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν γλώσσες στις οποίες υφίστανται και συμφωνικές συλλαβές, δηλαδή συλλαβές στις οποίες δεν υπάρχει φωνήεν ως πυρήνας, αλλά τον ρόλο του φωνήεντος παίζει κάποιο σύμφωνο. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε στο συλλαβικό <l> της αγγλικής γλώσσας, όπως για παράδειγμα στις λέξεις table = "τραπέζι" και little = "μικρός, λίγο", όπου ο χωρισμός των συλλαβών φωνητικά (σημειώνεται με τελεία), είναι ['teɪ.bḷ][2] και ['lɪt.ḷ][3] και στο συλλαβικό <r> της σερβικής γλώσσας, όπως για παράδειγμα στις λέξεις vrt = "κήπος" και trg = "αγορά", όπου ο χωρισμός σε συλλαβές είναι ['v.ṛt] και ['t.ṛg] αντιστοίχως.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον κλάδο της αρθρωτικής φωνητικής, η ταξινόμηση των φθόγγων βασίζεται στις αρθρωτικές μεταβλητές, δηλαδή στις κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών, του ουρανίσκου και των φωνητικών πτυχών. Έτσι, ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού τους, τα φωνήεντα ταξινομούνται ως προς τη θέση της γλώσσας κατά τον κάθετο και τον οριζόντιο άξονα, ως προς το σχήμα το οποίο παίρνουν τα χείλη, ενώ ακόμη εξετάζεται ο τόπος σχηματισμού (στοματική ή ρινική κοιλότητα, λάρυγγας), η διάρκεια εκφοράς, η μεταβολή ποιότητας κατά την άρθρωση και η ποσότητα της μυϊκής τάσης η οποία χρειάζεται για την παραγωγή τους.

Τρίγωνο φωνηέντων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχέση των φωνηέντων μεταξύ τους μπορεί να παρασταθεί με το "τρίγωνο των φωνηέντων". Στο πάνω μέρος βρίσκονται τα φωνήεντα που προφέρονται με κλειστό το στόμα, στο κάτω μέρος αυτό που προφέρονται με ανοιχτό στόμα (π.χ. [a]) και ενδιάμεσα τα υπόλοιπα. Επίσης στα αριστερά βρίσκονται τα ουρανικά (προφέρονται με το μπροστινό μέρος του στόματος) και στα δεξιά του υπερωικά (προφέρονται με το πίσω μέρος του στόματος). Κάθε γλώσσα παρουσιάζει διαφορετική διάθεση και υπερκάλυψη των φωνηεντικών περιοχών.

Ελληνική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωνηεντικοί φθόγγοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό φωνηεντικό σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό άλλων γλωσσών όπως της ισπανικής. Οι φωνηεντικοί φθόγγοι της ελληνικής είναι πέντε: [a, e, i, o, u], όπως στη λέξη ατελείωτου. Υπάρχουν ακόμη τρεις δίφθογγοι: [aj, oj, ej], όπως στις λέξεις, Αϊ-Γιώργης/γάιδαρος, απόειδα/κορόιδο, κέικ.

Φωνηεντικά γράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέντε φωνήεντα της νέας ελληνικής

Τα φωνηεντικά γράμματα της ελληνικής γλώσσας είναι εφτά <α, ε, η, ι, ο, υ, ω>. Μαζί με πέντε δίψηφα <αι, ει, οι, ου, υι> αναπαριστούν τους πέντε φωνηεντικούς φθόγγους:[4]

  • α = [a][5]
  • αι, ε = [e]
  • ο, ω = [o]
  • ου = [u]
  • η, ι, υ, οι, ει, υι = [i]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ντέιβιντ Κρύσταλ, Λεξικό γλωσσολογίας και φωνητικής, μετ. Γιώργος Ξυδόπουλος (Πατάκης, 2008).
  2. Cambridge Learner's Dictionary (Cambridge University Press, 2008) [https://web.archive.org/web/20050320010121/http://dictionary.cambridge.org/define.asp?key=80929&dict=CALD Αρχειοθετήθηκε 2005-03-20 στο Wayback Machine. [1]] (ανάκτηση 5 Αυγούστου 2008).
  3. Cambridge Learner's Dictionary (Cambridge University Press, 2008) [https://web.archive.org/web/20080413223953/http://dictionary.cambridge.org/define.asp?key=46634&dict=CALD Αρχειοθετήθηκε 2008-04-13 στο Wayback Machine. [1]] (ανάκτηση 5 Αυγούστου 2008).
  4. Μποτίνης, Α. (2011): Φωνητική της ελληνικής. ISEL.
  5. Εναλλακτικά το φωνήεν συμβολίζεται με το [ɐ]. βλ. Arvaniti, Amalia (1999): "Illustrations of the IPA: Modern Greek". Journal of the International Phonetic Association. 29: 167–172.