Ιταλική Χερσόνησος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιταλική χερσόνησος
Italy topographic map-blank.svg
ΧώραΙταλία, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό
Γεωγραφική υπαγωγήΕυρώπη
Έκταση50.709 τετραγωνικό μίλι
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°0′0″N 14°0′0″E
Δορυφορική άποψη της Ιταλικής Χερσονήσου τον Μάρτιο του 2003

Η Ιταλική Χερσόνησος ή Χερσόνησος των Απεννίνων είναι μία από τις μεγαλύτερες χερσονήσους της Ευρωπαϊκής ηπείρου, εβρισκόμενη στο νότιο τμήμα της και εντός των εδαφών της Ιταλίας, όπως μαρτυρά και η ονομασία της. Είναι μια από τις τρεις μεγάλες χερσονήσους της νότιας Ευρώπης μαζί με τα Βαλκάνια και την Ιβηρική Χερσόνησο αλλά η μικρότερη εξ αυτών και βρίσκεται ανάμεσα των άλλων δύο.

Εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την πεδιάδα του Πάδου στις νότιες απολήξεις των Άλπεων στο βορρά μέχρι την κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο και έχει συνολική έκταση 131.337 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρέχεται εξ ολοκλήρου των τριών παράκτιων πλευρών τις από τη Μεσόγειο και συγκεκριμένα από τα εξής πελάγη της: Το Αδριατικό στα ανατολικά, το Ιόνιο στα νότια, το Τυρρηνικό στα δυτικά και το Λυγουρικό στα βορειοδυτικά.

Ενδότερα της χερσονήσου υψώνονται τα Απέννινα όρη με υψηλότερη κορυφή την Κόρνο Γκράντε (που στα ελληνικά σημαίνει Μεγαλο Κέρας) με υψόμετρο 2.912 μέτρα που είναι και το υψηλότερο σημείο της χερσονήσου. Τα Απέννινα εκτείνονται ως οροσειρά σε όλο το τμήμα της σχηματίζοντας τη «ραχοκοκαλιά» της χερσονήσου και σε αυτά οφείλεται η μια από τις δύο ονομασίες της.

Η χερσόνησος είναι πολύ γνωστή παγκοσμίως και για το ιδιαίτερο σχήμα της που θυμίζει μπότα.

Τα κράτη που περιλαμβάνονται στη χερσόνησο ή και αντιθέτως που την αποτελούν είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Italian Peninsula στο Wikimedia Commons