Ο Αστερίξ και η χύτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ο Αστερίξ και η χύτρα είναι το δέκατο τρίτο τεύχος του Αστερίξ, από τους Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σχέδιο). Εκδόθηκε αρχικά σε τμήματα στο γαλλικό περιοδικό "Πιλότ" στα τεύχη 469 έως 491 το έτος 1968.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηθικελαστίξ, συμφεροντολόγος αρχηγός γαλατικού χωριού ο οποίος κάνει συχνά εμπόριο με τους Ρωμαίους, καταφτάνει στο χωριό του Αστερίξ με την συνοδεία του ζητώντας από τον Μαζεστίξ να φυλάξει μια χύτρα γεμάτη χρήματα μέχρι να σταματήσουν οι Ρωμαίοι την είσπραξη των φόρων. Ο Ηθικελαστίξ ισχυρίζεται πως με το που έμαθε ότι οι Ρωμαίοι καταφθάνουν για τις εισπράξεις, πήρε την πρώτη χύτρα που βρήκε μπροστά του, έχυσε την κρεμμυδόσουπα που είχε μέσα και έβαλε σε αυτή όλα τα χρήματα του χωριού ( Ο Οβελίξ κατά την διάρκεια του τεύχους αναρωτιέται γιατί να χαραμίσει κανείς μια κρεμμυδόσουπα για να βάλει στην χύτρα της χρήματα ). Ο Μαζεστίξ παρά την δυσπιστία του στο πρόσωπο του Ηθικελαστίξ, αναθέτει στον Αστερίξ την φύλαξη της χύτρας. Παρά την ολονύχτια σκοπιά του Αστερίξ, η χύτρα κλέβεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως ορίζουν οι νόμοι των Γαλατών, ο Αστερίξ εξορίζεται από το χωριό μέχρι να εξιλεωθεί επιστρέφοντας τα χρήματα στον Ηθικελαστίξ. Ο Οβελίξ τον ακολουθεί οικειοθελώς.

Οι δύο φίλοι σε διάφορες προσπάθειές τους να αποκτήσουν χρήματα, εισβάλουν στο Ρωμαικό οχυρό Πετιμπόνουμ, επιτίθονται σε μια ταβέρνα των Πειρατών, επιδιώκουν να πουλήσουν αγριογούρουνα, μάχονται ως μονομάχοι σε μια τοπική αρένα, γίνονται μέλη ενός θιάσου, λαμβάνουν μέρος σε ιπποδρομίες και αποπειρώνται ληστέψουν μια Ρωμαϊκή τράπεζα.

Μη έχοντας καταφέρει να κερδίσουν χρήματα οι δύο τους αποφασίζουν να ληστέψουν τον Ρωμαίο φοροεισπράκτορα που γυρίζει εκείνη την περίοδο στα γαλατικά χωριά για την φορολογία. Αφού πετυχαίνουν το εγχείρημά τους, ο Αστερίξ μυρίζει τα νομίσματα τα οποία έχουν την μυρωδιά κρεμμυδόσουπας. Αμέσως καταλαβαίνει πως ο Ηθικελαστίξ ήταν εκείνος που έκλεψε αρχικά τα χρήματα ώστε να τα δώσει στους Ρωμαίους ξέροντας πως ο Αστερίξ θα έκανε τα πάντα για να του τα επιστρέψει.

Στο χωριό του Ηθικελαστίξ, ο Αστερίξ αφού ξεσκεπάζει το σχέδιο του ανήθικου αρχηγού, μάχεται ενάντιά του στην άκρη του γκρεμού όπου βρίσκεται το σπίτι του Ηθικελαστίξ. Η χύτρα με τα νομίσματα πέφτει από τον γκρεμό και ο Ηθικελαστίξ χάνει τα χρήματά του.

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ γυρνάνε στο χωριό τους όπου γιορτάζουν με τον γνωστό τσιμπούσι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Όταν ο Οβελίξ προτείνει να κερδίσουν χρήματα λέγοντας στους ανθρώπους τις περιπέτειές τους, ο Αστερίξ απορρίπτει την ιδέα ως ανίκανη να συγκεντρώσει χρήματα. Το αστείο είναι ότι, μέχρι εκείνο το τεύχος, η σειρά είχε κάνει τον Γκοσινί και τον Ουντερζό πλούσιους.
  • Οι δημιουργοί φαίνονται ως χαρακτήρες στο τεύχος με την μορφή θεατών στο θέατρο την ώρα της παράστασης του θιάσου όπου έχουν πιάσει δουλειά οι δύο ήρωες.
  • Η μάχη μεταξύ Αστερίξ και Ηθικελαστίξ στο τέλος του τεύχους είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο Αστερίξ φαίνεται να χρησιμοποιεί το ξίφος του.
  • Αυτή είναι η μοναδική ιστορία στην οποία οι πειρατές φαίνεται πως έχουν αίσιο τέλος αφού η χύτρα με τα νομίσματα του Ηθικελαστίξ πέφτει μέσα στο πλοίο τους.