Νέος Κόσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Χάρτης τού Κόσμου από τον Ντιόγκου Ριμπέιρου (1529) καταγράφει την Αμερική ως MUNDUS NOVUS (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ). Ιχνηλατούνται πολλές από τις ακτές της Νότιας και Βόρειας Αμερικής.

Ο Νέος Κόσμος είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για το Δυτικό Ημισφαίριο, ειδικά για την Αμερική και μερικές φορές την Ωκεανία (Αυστραλία). Ο όρος προέρχεται από τα τέλη του 15ου αιώνα, όταν η Αμερική είχε πρόσφατα ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους εξερευνητές, επεκτείνοντας τον γεωγραφικό ορίζοντα των λαών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του του Μεσαίωνα, οι οποίοι πίστευαν ότι ο κόσμος αποτελείται από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική: συλλογικά τώρα αυτός αναφέρεται ως ο Παλαιός Κόσμος.

Προέλευση ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ισπανός λόγιος Peter Martyr d'Anghiera επινόησε τον όρο «Νέος Κόσμος»[1] (novi orbis) σε μια επιστολή του την 1η Νοεμβρίου 1492, η οποία απευθυνόταν στον Κολόμβο κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στην Αμερική.[2] Σε μεταγενέστερη επιστολή ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος αναφέρθηκε και πάλι στον «Νέο Κόσμο» (orbis novus).[3] Την άνοιξη του 1503 αναφέρεται ο όρος από τον Αμέριγκο Βεσπούτσι σε μία επιστολή του προς τον φίλο του Λορέντσο ντι Πιέρ Φραντσέσκο των Μεδίκων, η οποία δημοσιεύθηκε στη λατινική γλώσσα το 1503-04. Το 1516, o Martyr δημοσίευσε μια μελέτη της οποίας ο τίτλος ο τίτλος άρχισε Orbe De Novo («Περί του Νέου Κόσμου).

Το 1524 ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον Giovanni da Verrazzano σε μια επιγραφή του ταξιδιού του το εν λόγω έτος που έγινε κατά μήκος της ακτογραμμής του Ατλαντικού που είναι τώρα μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.[4]

Χρήση και Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι όροι «Παλαιός Κόσμος» και «Νέος Κόσμος» δίνουν κατά κύριο λόγο νόημα στο ιστορικό της πλαίσιο και με σκοπό να διακρίνουν μεγάλες ecozones του κόσμου. Κάποιος μπορεί να μιλήσει για τον «Νέο Κόσμο» σε ένα ιστορικό πλαίσιο, π.χ. όταν συζητάμε για τα ταξίδια του Christopher Longster, κατά την Ισπανική κατάκτηση του Γιουκατάν και άλλα γεγονότα στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου· επιπλέον, ο όρος «Νέος Κόσμος» χρησιμοποιείται μερικές φορές σε βιολογικό πλαίσιο, όταν κάποιος μιλάει για τον Παλιό Κόσμο (Παλαιοαρκτική Ζώνη, Αφροτροπική Ζώνη) και το Νέο Κόσμο (Νεαρκτική Ζώνη, Νεοτροπική).

Κριτική του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος έχει επικριθεί ως Ευρωκεντρικός, προστατευτικός και επίσης επειδή υιοθετεί έναν απολογητικό τόνο όσον αφορά την Αποικιοκρατία.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. de Madariaga, Salvador (1952) (στα Castilian). Vida del muy magnífico señor Don Cristóbal Colón (5th έκδοση). Mexico: Editorial Hermes. σελ. 363. «"nuevo mundo", [...] designación que Pedro Mártyr será el primero en usar» 
  2. O'Gorman, Edmundo (1961). The Invention of America, σελ. 84.
  3. Zerubavel, Eviatar (2003). Terra Cognita: The Mental Discovery of America, p. 72. Citing: Thachohn B. (1903). Christopher Columbus, vol. 1, p. 62.
  4. Verrazzano, Giovanni da (1524). "The Written Record of the Voyage of 1524 of Giovanni da Verrazzano as recorded in a letter to Francis I, King of France, July 8th, 1524". Citing: Wroth, Lawrence C., ed. (1970). The Voyages of Giovanni da Verrazzano, 1524-1528. Yale, pp. 133-143. Citing: a translation by Susan Tarrow of the Cellere Codex.
  5. James Loewen, (1970). Lies My Teacher Told Me. The New Press, pp. 65.