Σαφαρίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σαφαρίδες
سلسله صفاریان

Χάρτης
Πρωτεύουσα Ζαράντζ
Γλώσσες Περσικά
Πολίτευμα
Εμίρης
Μοναρχία
Γιακούμπ ιμπν Λαΐθ ας-Σαφφάρ, Χαλάφ Α΄
Θρησκεία Ισλαμισμός (Σουνίτες)

Οι Σαφαρίδες (861-1003 μ.Χ., περσικά: سلسله صفاریان) ήταν μουσουλμανική δυναστεία από το Σιστάν, που κυβέρνησε τμήματα του ανατολικού Ιράν καθώς και την περιοχή του Χορασάν, Αφγανιστάν και Βαλουχιστάν, από το 861 έως το 1003 μ.Χ. Η δυναστεία, περσικής καταγωγής, ιδρύθηκε από τον Γιακούμπ ιμπν Λαΐθ ας-Σαφφάρ, γεννημένο στο Σιστάν, τοπικό αγιάρο (τάξη πολεμιστών), ο οποίος εργάστηκε ως χαλκουργός πριν να γίνει πολέμαρχος. Αρχικώς πήρε τον έλεγχο της περιοχής Σιστάν και ξεκίνησε την κατάκτηση της περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως Αφγανιστάν, στο όνομα του Ισλάμ.

Οι Σαφαρίδες χρησιμοποίησαν την πρωτεύουσα Ζαράντς, η οποία είναι πόλη στο σημερινό Αφγανιστάν, ως βάση για μια επιθετική επέκταση ανατολικά και δυτικά. Πρώτα εισέβαλαν στις βουδιστικές και ινδουιστικές περιοχές που βρίσκονται νότια του Ινδοκούς στο Αφγανιστάν και μετά ανέτρεψαν την περσική δυναστεία των Ταχιριδών, προσαρτώντας το Χορασάν το 873. Κατά το χρόνο θανάτου του Γιακούμπ ας-Σαφφάρ, είχαν κατακτήσει την κοιλάδα της Καμπούλ, τη Σινδική, το Τοχαριστάν, τη Μακρανία, την Καρμανία, τη Φαρς, η Χορασάν και είχαν μάλιστα φτάσει ώς τις πύλες της Βαγδάτης, όπου και ηττήθηκαν από τους Αββασίδες.

Η Αυτοκρατορία των Σαφαριδών δεν κράτησε πολύ μετά το θάνατο του Γιακούμπ ας-Σαφφάρ. Ο αδελφός και διάδοχός του, Αμρ ιμπν Λαΐθ, ηττήθηκε σε μάχη στη Μπαλχ από τους Σαμανίδες του Ισμαήλ το 900. Ο Αμρ ιμπν Λαΐθ αναγκάστηκε τότε να παραδώσει τις περισσότερες περιοχές του στους νέους αφέντες. Οι Σαφαρίδες περιορίστηκαν στην καρδιά του Σιστάν, με το ρόλο τους να μειώνεται σε αυτόν των υποτελών των Σαμανιδών και των διαδόχων τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα