Ένωση Αθέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ένωση Αθέων (Ελλάδα))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το λογότυπο του σωματείου.

Η Ένωση Αθέων (Atheist Union of Greece) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο αφοσιωμένο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αθέων, τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους και την εκκοσμίκευση της πολιτείας.[1] Εδρεύει στην Αθήνα, έχοντας εκατοντάδες μέλη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρχές Λειτουργίας - Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση Αθέων ιδρύθηκε το 2008 από εθελοντές.[2] Είναι νομικά αναγνωρισμένο σωματείο, με δικαστικά εγκεκριμένο καταστατικό λειτουργίας.[3] Δεν υιοθετεί καμία πολιτική, κομματική, θρησκευτική ιδεολογία[1] και χρηματοδοτείται από τις εισφορές και δωρεές των μελών της. Διοικείται από αιρετή πενταμελή γραμματεία, και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την γενική συνέλευση των μελών της.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση Αθέων οργανώνει δράσεις ενημέρωσης του κοινού,[4][5] καταθέτει αιτιολογημένα αιτήματα στο ελληνικό κράτος σχετικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αθέων (απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών,[5] παύση καταγραφής θρησκεύματος από δημόσια έγγραφα,[5] πολιτική ορκωμοσία,[5] όπως απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το Σύνταγμα, αδειοδότηση αποτεφρωτηρίου[6][7]), εκδίδει δελτία τύπου προς ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας αθέων καθώς και συμμετέχει σε σχετικές διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[8]. Τέλος, ενημερώνει το κοινό για τα δικαιώματα του, διαθέτοντας ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένη νομική πληροφορία, για τα ζητήματα που άπτονται των στόχων της.

Τέλος, έχει ανθρωπιστική δράση διοργανώνοντας την μόνιμη εκστρατεία «Κάνε Καλό Χωρίς θεό!» η οποία περιλαμβάνει μαζικές αιμοδοσίες, καθώς συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και ιματισμού) και διανομής τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις[9].

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]