Θρησκευτικός πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο θρησκευτικός πόλεμος ή ιερός πόλεμος (λατινικά: bellum sacrum) είναι ένας πόλεμος που προκαλείται ή δικαιολογείται κυρίως από τις διαφορές στη θρησκεία. Στη σύγχρονη εποχή, οι συζητήσεις είναι κοινές σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι θρησκευτικές, οικονομικές ή εθνοτικές πτυχές μιας σύγκρουσης κυριαρχούν σε έναν δεδομένο πόλεμο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η ίδια η έννοια της «θρησκείας» είναι μια σύγχρονη εφεύρεση, ο όρος «θρησκευτικός πόλεμος» δεν ισχύει για τους περισσότερους πολέμους στην ιστορία.[1] Σύμφωνα με την Encyclopedia of War, από όλες τις γνωστές / καταγεγραμμένες ιστορικές συγκρούσεις, μόνο το 7% είχε ως βασική αιτία τη θρησκεία και το ποσοστό αυτό ήταν 4% σχετικό με το Ισλάμ. Σε πολλές συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τα θρησκευτικά επιχειρήματα είναι εμφανώς παρόντα αλλά χαρακτηρίζονται ποικιλοτρόπως ως φονταμενταλισμός ή θρησκευτικός εξτρεμισμός, ανάλογα με τις συμπάθειες του παρατηρητή. Ωστόσο, οι μελέτες σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εθνοτικές εχθρότητες οδηγούν σε πολλές από τις συγκρούσεις.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cavanaugh, William T. (2009). The Myth of Religious Violence : Secular Ideology and the Roots of Modern Conflict. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-538504-5. 
  2. Omar, Irfan· Duffey, Michael (επιμ.). «Introduction». Peacemaking and the Challenge of Violence in World Religions. Wiley-Blackwell. σελ. 1. ISBN 9781118953426. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]