Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2006

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
← 2002 2006 2010 →

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2006 πραγματοποιήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου του 2006 στους 54 νομούς της χώρας και σε περισσότερους από 1.030 δήμους και κοινότητες της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τον τότε νέο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ένα ποσοστό της τάξης του 42% αρκούσε για την εκλογή ανώτατων αρχόντων από τον πρώτο γύρο.

Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομάρχης Αθηνών επανεκλέχθηκε ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ), υπερισχύοντας της Φωτεινής Πιπιλή (ΝΔ). Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) αναδείχθηκε δήμαρχος, επικρατώντας του Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ), ενώ στις εκλογές πήραν μέρος ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΝ) και ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Πειραιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομάρχης Πειραιά αναδείχθηκε και πάλι ο Γιάννης Μίχας (ΠΑΣΟΚ). Ο Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) κέρδισε το δήμο σε βάρος του Χρ. Αγραπίδη (ΝΔ).

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (ΝΔ) πρώτευσε αφήνοντας πίσω του την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Βούλα Πατουλίδου. Δήμαρχος για τρίτη συνεχόμενη φορά εκλέχθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (ΝΔ), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ). Το δήμο διεκδίκησαν ανεπιτυχώς και οι Γιάννης Μπουτάρης ("Οικολόγοι Πράσινοι"), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ).

Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε και πάλι, αυτή τη φορά του Αργ. Ντινόπουλου (ΝΔ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]