Μεσαία κύματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα Μεσαία κύματα είναι περιοχή των ραδιοκυμάτων με συχνότητα μεταξύ 300ΚHz και 3 ΜHz και μήκος κύματος αντίστοιχα, μεταξύ 100 μέτρων και 1000 μέτρων. Βρίσκονται μεταξύ των βραχέων και των μακρών κυμάτων. Ένα τμήμα της ζώνης των μεσαίων έχει παραχωρηθεί στην ραδιοφωνία. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει παραχωρηθεί η περιοχή συχνοτήτων από 504 και έως 1608 KHz, για εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος με διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ).

Υποδοχή των μεσαίων κυμάτων με φερρίτη

Ραδιοφωνικοί σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή τη στιγμή, νομίμως στην Ελλάδα εκπέμπουν μόνο κρατικοί σταθμοί, ενώ παράλληλα είναι δυνατή η λήψη δεκάδων ερασιτεχνών που χρησιμοποιούν τις συχνότητες που είναι ελεύθερες.

Οι κρατικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα μεσαία είναι από Αττική η NET, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και η Φιλία, από Θεσσαλονίκη η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και η ΕΡΤ3, ενώ από επαρχία εκπέμπουν οι περιφερειακοί σταθμοί Ζακύνθου, Κέρκυρας, Τρίπολης, Φλώρινας, Κομοτηνής, Ρόδου και Χανίων.[1] [2] Πέραν των κρατικών σταθμών, υπάρχει ο σταθμός 1431AM ο οποίος εκπέμπει στα 1431 kHz των μεσαίων κυμάτων και λειτουργεί από ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης στην Ελλάδα είναι δυνατή η λήψη ραδιοσταθμών από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ανάμεσα στους ελληνόφωνους σταθμούς που λαμβάνονται είναι οι κρατικοί του ΡΙΚ από την Κύπρο, η Φωνή της Ρωσίας και η Φωνή της Βουλγαρίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεσαία κύματα χρησιμοποιούν διαμόρφωση κατά πλάτος (ΑΜ), και στην περίπτωση της χώρας μας κανάλι εύρους 9 KHz. Λόγω του μικρού εύρους συχνοτήτων που είναι δυνατό να μεταφερθεί μέσα από ένα κανάλι 9 χιλιοκύκλων, ο ήχος έχει χαμηλή ποιότητα, σαφώς καλύτερη από αυτή του τηλεφώνου, σε κάθε περίπτωση πάντως καθόλου εφάμιλλη με αυτή των FM: Από την άποψη των συχνοτήτων δεν μεταφέρονται συχνότητες άνω των 10 kHz. Επίσης, λόγω της διαμόρφωσης κατά πλάτος, είναι δυνατή η λήψη ανεπιθύμητου ηλεκτρομαγνητικού θορύβου από άλλες συσκευές (όπως ηλεκτρικούς κινητήρες, οθόνες, λάμπες φθορίου, καλώδια υψηλής τάσης κλπ).

Είναι δυνατή η εκπομπή στερεοφωνικού ήχου μέσω των μεσαίων, με το πρωτόκολλο C-QUAM που εφαρμόζεται επισήμως στην Ωκεανία αλλά και πειραματικά από ερασιτέχνες στην Αττική[3] Παράλληλα, σε Ευρώπη και Αμερική έχει ξεκινήσει η χρήση της τεχνολογίας DRM που επιτρέπει ψηφιακή μετάδοση ήχου, με καλύτερη πιστότητα. Οι δύο παραπάνω τεχνολογίες απαιτούν χρήση ειδικού δέκτη.

Λόγω του μήκους κύματος της εκπομπής των μεσαίων, είναι δυνατή η αντανάκλαση του σήματος μία φορά στην ιονόσφαιρα, με αποτέλεσμα το σήμα να μπορεί να υπερπηδά εμπόδια όπως βουνά. Επίσης το σήμα διαδίδεται με το λεγόμενο "κύμα εδάφους" που διαφέρει από τα FM στον τρόπο που αντιμετωπίζει διάφορα φυσικά γεωγραφικά εμπόδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]