NOVA Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
NOVA Κύπρου
Το παλιό επίσημο λογότυπο της δορυφορικής πλατφόρμας NOVA Κύπρου (2010-2021)
ΕίδοςΣυνδρομητική τηλεόραση
ΤύποςΙδιωτική
ΚλάδοςΤηλεπικοινωνίες
Ίδρυση30 Ιουνίου 2004
ΈδραΈγκωμη Λευκωσίας
Περιοχή Κύπρος
Προϊόντα / ΥπηρεσίεςΑπευθείας δορυφορική μετάδοση
ΙδιοκτήτηςNOVA
Υπάλληλοι240
ΜητρικήUnited Group
ΣλόγκανΗ αρχή μιας νέας εποχής!
ΙστοσελίδαNOVA Κύπρου

Η NOVA Κύπρου (ή αλλιώς NOVA Cyprus) είναι κυπριακή ψηφιακή δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση που ανήκει στην NOVA, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 και είναι η πρώτη πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης που ξεκίνησε στην Κύπρο. Είναι μία από τις τρεις δορυφορικές πλατφόρμες, μαζί με τις Athina Sat και Cyta. Από το Νοέμβριο του 2007, η NOVA Κύπρου είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της PrimeTV, IPTV υπηρεσία της Primetel ενώ προσφέρει στον Κύπριο συνδρομητή μια σειρά από επιλογές από ειδήσεις, αθλητικά, ταινίες, παιδικά και ψυχαγωγία.

Από την 1η Ιουλίου 2011 οι εταιρίες LTV και Alfa απομακρύνονται οριστικά από την NOVA Κύπρου επειδή οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά τη διάλυση της κυπριακής Multichoice. Από τότε, η NOVA Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Forthnet (νυν NOVA) και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προστέθηκαν οι υπηρεσίες HD (Novacinema 1 και 2 HD, Novasports 1 και 2 HD, κ.λπ.) από τη NOVA Ελλάδας και κάποια άλλα κανάλια.

Διαφωνίες με την LTV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2006 αντίστοιχα, οι εταιρίες LTV και Alfa TV απομακρύνθηκαν από την NOVA Κύπρου, λόγω διαφωνίας με την εταιρεία Multichoice CY. Η NOVA Κύπρου, στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία με την αντίπαλο πάροχο, Athina Sat. Το 2008, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις και κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Από τις 3 Μαρτίου 2008, τόσο η LTV και η Alfa TV ήταν και πάλι διαθέσιμα μέσω της NOVA Κύπρου.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπηρεσία παλαιότερα ανήκε στην MultiChoice (Cyprus) Public Company Limited η οποία συστάθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1993 και τέθηκε σε διάλυση στις 29 Δεκεμβρίου 2014.[1] Στις 30 Ιουνίου 2004 συστάθηκε η θυγατρική της Forthnet Media Holdings Α.Ε. η οποία ανέλαβε εκ νέου την υπηρεσία από το 2011.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «MULTICHOICE (CYPRUS) PUBLIC COMPANY LIMITED». OpenCorporates.com. 
  2. «FORTHNET MEDIA A.E.». OpenCorporates.com. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα NOVA Cyprus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).