Ανορθόδοξο σκάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξαγωνικό σκάκι είναι μια από τις 2.000 και πλέον παραλλαγές που έχουν δημοσιευθεί.

Το ανορθόδοξο σκάκι (ή οι σκακιστικές παραλλαγές) είναι παιχνίδια που σχετίζονται, προέρχονται, ή εμπνέονται από το ορθόδοξο ή συμβατικό σκάκι.[1] Η διαφορά τους με το σκάκι μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Διαφορετικοί κανόνες για το πάρσιμο, την κίνηση, τον σκοπό του παιχνιδιού, κ.λπ.
  • Επιπλέον ή λιγότεροι πεσσοί, είτε αντικατάσταση κάποιων πεσσών από το ορθόδοξο σκάκι (τα κομμάτια αυτά είναι γνωστά ως ανορθόδοξοι πεσσοί).
  • Διαφορετικές σκακιέρες (μικρότερες ή μεγαλύτερες ή περισσότερες, σκακιέρες χωρίς τετράγωνο σχήμα συνολικά ή όχι, όπως η εξαγωνική).

Ο αριθμός των πιθανών παραλλαγών σκάκι είναι σχεδόν απεριόριστες. Ο David B. Pritchard, συγγραφέας του βιβλίου The Encyclopedia of Chess Variants, περιορίζοντας τον αριθμό στις παραλλαγές που έχουν δημοσιευθεί, εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 και στην πραγματικότητα οι περισσότερες εξ αυτών έχουν λησμονηθεί.[2]

Παλαιά παιχνίδια τύπου σκάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά από τα διεθνή παιχνίδια τύπου σκάκι που είναι παλαιότερα από το Δυτικό σκάκι, όπως το Σιάνγκτσι και το Σόγκι, συνήθως ονομάζονται παραλλαγές του σκακιού στον Δυτικό Κόσμο. Έχουν κάποιες ομοιότητες με το σκάκι και προέρχονται από ένα παιχνίδι που είναι κοινός τους πρόγονος.

Σκακιστικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικά για τα σκακιστικά προβλήματα, οι παραλλαγές σκακιού ονομάζονται σκάκι φαντασίας (fantasy chess) ή ετεροδόξο σκάκι (heterodox chess) ή μυθικό σκάκι (fairy chess). Ορισμένες παραλλαγές σκακιού χρησιμοποιούνται μόνο για σύνθεση προβλημάτων και όχι για να παίζονται παρτίδες, όπως για παράδειγμα το Σκάκι μαντράζι.

Κατάλογος παραλλαγών σκακιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές παραλλαγές του παιχνιδιού είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pritchard, David B. (1994). The Encyclopedia of Chess Variants. Games & Puzzles Publications. σελ. vii. ISBN 0-9524142-0-1. 
  2. Pritchard, David B. (2000). Popular Chess Variants. Batsford Chess Books. σελ. 8. ISBN 0-7134-8578-7.