Πύργος (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πύργος των μαύρων
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι

Ο πύργος (Π, ♖♜) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Είναι λιγότερο ισχυρός από την βασίλισσα αλλά ισχυρότερος από τον ίππο ή τον αξιωματικό (η βασίλισσα και ο πύργος χαρακτηρίζονται και βαριά κομμάτια). Κάθε παρτίδα σκάκι ξεκινά με κάθε παίκτη να έχει δύο πύργους, τοποθετημένους στις γωνίες της σκακιέρας (στα τετράγωνα α1 και θ1 για τα λευκά και στα τετράγωνα α8 και θ8 για τα μαύρα).

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
Chessboard480.svg
α8
β8
γ8
δ8 μαύρο χι
ε8
ζ8
η8
θ8
α7
β7
γ7
δ7 μαύρο χι
ε7
ζ7
η7
θ7
α6
β6
γ6
δ6 μαύρο χι
ε6
ζ6
η6
θ6
α5
β5
γ5
δ5 μαύρο χι
ε5
ζ5
η5
θ5
α4 μαύρο χι
β4 μαύρο χι
γ4 μαύρο χι
δ4 μαύρος πύργος
ε4 μαύρο χι
ζ4 μαύρο χι
η4 μαύρο χι
θ4 μαύρο χι
α3
β3
γ3
δ3 μαύρο χι
ε3
ζ3
η3
θ3
α2
β2
γ2
δ2 μαύρο χι
ε2
ζ2
η2
θ2
α1
β1
γ1
δ1 μαύρο χι
ε1
ζ1
η1
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Οι κινήσεις του πύργου

Κινείται οριζόντια ή κάθετα όσα τετράγωνα θέλει όπως φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Όπως η βασίλισσα δεν μπορεί να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια (Αν π.χ. στο διάγραμμα βρισκόταν ένα κομμάτι στο τετράγωνο δ2, ο πύργος δεν θα μπορούσε να κινηθεί στο δ1). Επίσης δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Ακόμα ο πύργος συμμετέχει στο ροκέ.

Τακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβατική αξία του πύργου είναι 5 πιόνια. Η αξία του θεωρείται έτσι μεγαλύτερη από ένα ελαφρύ κομμάτι (ίππος ή αξιωματικός) αλλά λίγο μικρότερη από δύο ελαφριά κομμάτια μαζί. Η διαφορά της αξίας του πύργου από ένα ελαφρύ κομμάτι υπολογίζεται σε 2 πιόνια και γενικά λέγεται διαφορά (έκφραση: έχασε την διαφορά = έδωσε πύργο για ένα ελαφρύ κομμάτι).

Οι πύργοι γενικά προτιμάται να παρακολουθούν την μάχη από την πρώτη γραμμή (σαν εφεδρείες). Το ροκέ δεν έχει μόνο σκοπό την προστασία του βασιλιά αλλά να δώσει και μεγαλύτερη κινητικότητα και συνεργασία στους πύργους (γενικά στην πρώτη γραμμή καταβάλεται προσπάθεια να βρίσκονται μόνο οι πύργοι). Έτσι όχι μόνο είναι καλά προφυλαγμένοι αλλά μπορούν να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην μάχη με μεγάλη κινητικότητα απειλώντας όποια στήλη επιθυμεί ο παίκτης.

Πολύ συνηθισμένος στρατηγικός στόχος είναι η τοποθέτηση ενός πύργου σε μια ανοικτή στήλη (στήλη χωρίς πιόνια) ή έστω η τοποθέτηση σε μια ημιανοικτή στήλη (στήλη με ένα μόνο πιόνι). Έτσι ελέγχει όλη την στήλη. Αν μια στήλη είναι ιδιαιτέρως σημαντική ο παίκτης προσπαθεί να διπλώσει τους πύργους τοποθετώντας τους στην ίδια στήλη (συνήθως στην πρώτη και στην δεύτερη γραμμή). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την πίεση σε ένα ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου και ο ένας πύργος έχει την δυνατότητα να εισχωρήσει βαθιά στο εχθρικό στρατόπεδο (συνήθως στην 7η γραμμή, δηλαδή την 2η του αντιπάλου) προστατευόμενος από τον άλλο.

Οι πύργοι είναι εξαιρετικά σημαντικά κομμάτια στο φινάλε. Γενικά απειλούν και προστατεύουν καλύτερα τα πιόνια όταν τοποθετούνται πίσω από αυτά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το παιχνίδι παίζεται σχετικά με την προαγωγή των πιονιών σε βασίλισσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]