Βασιλιάς (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Βασιλιάς (Ρ, ♔♚) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Η αιχμαλωσία του αντιπροσωπεύει τον σκοπό των παικτών. Αν ο βασιλιάς απειληθεί και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής σε μία κίνηση, τότε έχουμε ματ και η παρτίδα τελειώνει με νίκη του παίκτη που απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά. Κάθε παίκτης ξεκινά με έναν βασιλιά, ο λευκός στο ε1 και ο μαύρος στο ε8. Ο βασιλιάς δεν αιχμαλωτίζει βασιλιά και δεν αιχμαλωτίζεται από βασιλιά.

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
α8
β8
γ8
δ8
ε8
ζ8
η8 μαύρο χι
θ8 λευκός βασιλιάς
α7
β7
γ7
δ7
ε7
ζ7
η7 μαύρο χι
θ7 μαύρο χι
α6
β6
γ6
δ6
ε6
ζ6
η6
θ6
α5
β5
γ5 μαύρο χι
δ5 μαύρο χι
ε5 μαύρο χι
ζ5
η5
θ5
α4
β4
γ4 μαύρο χι
δ4 μαύρος βασιλιάς
ε4 μαύρο χι
ζ4
η4
θ4
α3
β3
γ3 μαύρο χι
δ3 μαύρο χι
ε3 μαύρο χι
ζ3
η3
θ3
α2
β2
γ2
δ2
ε2
ζ2
η2
θ2
α1
β1
γ1
δ1
ε1
ζ1
η1
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Κομμάτια βασιλιά.

Ο βασιλιάς κινείται κατά ένα τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος, αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί όμως σε τετράγωνο που απειλείται από αντίπαλο κομμάτι, καθώς δεν μπορεί να εκτεθεί από μόνος του σε σαχ. Επίσης, κανένα κομμάτι δεν επιτρέπεται να κινηθεί αφήνοντας εκτεθειμένο σε απειλή τον βασιλιά (απόλυτο κάρφωμα). Ο βασιλιάς μαζί με τον πύργο τέλος, συμμετέχει σε μια ειδική κίνηση, το ροκέ.

Όταν ένας παίκτης απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά συνηθίζεται να λέει σαχ (ή ρουά, ή βασιλιάς). Στους σύγχρονους κανόνες αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά οι μόνες επιτρεπόμενες κινήσεις είναι αυτές που φροντίζουν για την αντιμετώπιση του σαχ. Οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης είναι:

  • η μετακίνηση του βασιλιά σε ένα ασφαλές τετράγωνο
  • το κόψιμο του κομματιού που δίνει το σαχ
  • η παρεμβολή ενός τρίτου κομματιού ανάμεσα στο κομμάτι που δίνει το σαχ και τον βασιλιά

Στην περίπτωση σαχ, το ροκέ δεν επιτρέπεται. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα από τα τρία, τότε έχουμε ματ. Σημειώνουμε ότι αν δεν απειλείται δεν έχουμε ματ, αν δεν υπάρχει καμία νόμιμη κίνηση έχουμε την περίπτωση του πατ, όπου η παρτίδα λήγει ισόπαλη (κινήσεις που αφήνουν εκτεθειμένο τον βασιλιά δεν είναι νόμιμες).

Σημειώνεται ότι είναι αδύνατο να απειλήσει κάποιος βασιλιά με βασιλιά (ποτέ δεν στέκονται δίπλα δίπλα). Αν ένας παίκτης μείνει μόνο με τον βασιλιά του (γυμνός βασιλιάς) είναι αδύνατο να κερδίσει και μπορεί μόνο να προσπαθήσει για την ισοπαλία με πατ ή με τον κανόνα των 50 κινήσεων.

Αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς δεν έχει συμβατική αξία σε βαθμούς, για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν ανταλλάσσεται. Είναι όμως πολύ ισχυρό κομμάτι. Το γεγονός ότι πρέπει να υποχωρεί σε κάθε είδους απειλή, καθιστά αναγκαίο να μένει μακριά από τα γεγονότα, συνήθως με την προστασία του ροκέ, στη διάρκεια της παρτίδας. Στο φινάλε όμως, λαμβάνει ενεργό μέρος συνήθως για να βοηθήσει την προαγωγή των πιονιών σε βασίλισσες. Στην περιοχή που βρίσκεται είναι πολύ ισχυρός, αλλά καθυστερεί να διανύσει αποστάσεις στην σκακιέρα. Γενικά όμως θεωρείται ισχυρότερος του ίππου ή του αξιωματικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]