Βασιλιάς (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι


Ο Βασιλιάς (Ρ, ♔♚) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Η αιχμαλωσία του αντιπροσωπεύει τον σκοπό των παικτών. Αν ο βασιλιάς απειληθεί και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής σε μία κίνηση, τότε έχουμε ματ και η παρτίδα τελειώνει με νίκη του παίκτη που απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά. Κάθε παίκτης ξεκινά με έναν βασιλιά, ο λευκός στο ε1 και ο μαύρος στο ε8. Ο βασιλιάς δεν αιχμαλωτίζει βασιλιά και δεν αιχμαλωτίζεται από βασιλιά.

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
Chessboard480.svg
α8
β8
γ8
δ8
ε8
ζ8
η8 μαύρο χι
θ8 λευκός βασιλιάς
α7
β7
γ7
δ7
ε7
ζ7
η7 μαύρο χι
θ7 μαύρο χι
α6
β6
γ6
δ6
ε6
ζ6
η6
θ6
α5
β5
γ5 μαύρο χι
δ5 μαύρο χι
ε5 μαύρο χι
ζ5
η5
θ5
α4
β4
γ4 μαύρο χι
δ4 μαύρος βασιλιάς
ε4 μαύρο χι
ζ4
η4
θ4
α3
β3
γ3 μαύρο χι
δ3 μαύρο χι
ε3 μαύρο χι
ζ3
η3
θ3
α2
β2
γ2
δ2
ε2
ζ2
η2
θ2
α1
β1
γ1
δ1
ε1
ζ1
η1
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Κομμάτια βασιλιά.

Ο βασιλιάς κινείται κατά ένα τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος, αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί όμως σε τετράγωνο που απειλείται από αντίπαλο κομμάτι, καθώς δεν μπορεί να εκτεθεί από μόνος του σε σαχ. Επίσης, κανένα κομμάτι δεν επιτρέπεται να κινηθεί αφήνοντας εκτεθειμένο σε απειλή τον βασιλιά (απόλυτο κάρφωμα). Ο βασιλιάς μαζί με τον πύργο τέλος, συμμετέχει σε μια ειδική κίνηση, το ροκέ.

Όταν ένας παίκτης απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά συνηθίζεται να λέει σαχ (ή ρουά, ή βασιλιάς). Στους σύγχρονους κανόνες αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά οι μόνες επιτρεπόμενες κινήσεις είναι αυτές που φροντίζουν για την αντιμετώπιση του σαχ. Οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης είναι:

  • η μετακίνηση του βασιλιά σε ένα ασφαλές τετράγωνο
  • το κόψιμο του κομματιού που δίνει το σαχ
  • η παρεμβολή ενός τρίτου κομματιού ανάμεσα στο κομμάτι που δίνει το σαχ και τον βασιλιά

Στην περίπτωση σαχ, το ροκέ δεν επιτρέπεται. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα από τα τρία, τότε έχουμε ματ. Σημειώνουμε ότι αν δεν απειλείται δεν έχουμε ματ, αν δεν υπάρχει καμία νόμιμη κίνηση έχουμε την περίπτωση του πατ, όπου η παρτίδα λήγει ισόπαλη (κινήσεις που αφήνουν εκτεθειμένο τον βασιλιά δεν είναι νόμιμες).

Σημειώνεται ότι είναι αδύνατο να απειλήσει κάποιος βασιλιά με βασιλιά (ποτέ δεν στέκονται δίπλα δίπλα). Αν ένας παίκτης μείνει μόνο με τον βασιλιά του (γυμνός βασιλιάς) είναι αδύνατο να κερδίσει και μπορεί μόνο να προσπαθήσει για την ισοπαλία με πατ ή με τον κανόνα των 50 κινήσεων.

Αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς δεν έχει συμβατική αξία σε βαθμούς, για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν ανταλλάσσεται. Είναι όμως πολύ ισχυρό κομμάτι. Το γεγονός ότι πρέπει να υποχωρεί σε κάθε είδους απειλή, καθιστά αναγκαίο να μένει μακριά από τα γεγονότα, συνήθως με την προστασία του ροκέ, στη διάρκεια της παρτίδας. Στο φινάλε όμως, λαμβάνει ενεργό μέρος συνήθως για να βοηθήσει την προαγωγή των πιονιών σε βασίλισσες. Στην περιοχή που βρίσκεται είναι πολύ ισχυρός, αλλά καθυστερεί να διανύσει αποστάσεις στην σκακιέρα. Γενικά όμως θεωρείται ισχυρότερος του ίππου ή του αξιωματικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]