Εγκυκλοπαίδεια Σκακιστικών Ανοιγμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκυκλοπαίδεια Σκακιστικών Ανοιγμάτων
Συγγραφέαςδιάφοροι συγγραφείς
ΤίτλοςEncyclopaedia of Chess Openings
enciklopedija šahovskih otvaranja
энциклопедия шахматных дебютов
enzyklopädie der schacheröffnungen
encyclopédie des ouvertures d’échecs
enciclopedia de aperturas de ajedrez
enciclopedia delle aperture negli scacchi
encyklopedi över schacköppningar
国际象棋开局全书
موسوعة افتتاحيات الشطرنج
ΓλώσσαΣερβικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1974
Ο Αλεξάνταρ Ματάνοβιτς, κύριος συντάκτης της εγκυκλοπαίδειας

Η Εγκυκλοπαίδεια Σκακιστικών Ανοιγμάτων (διεθνώς: Encyclopaedia of Chess Openings ή ECO) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που αφορά τις πρώτες κινήσεις στο σκάκι. Παρουσιάζεται ως μια πεντάτομη συλλογή βιβλίων (πλέον και σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων) που περιγράφει τα σκακιστικά ανοίγματα. Οι κινήσεις πάρθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες παιχνίδια μεταξύ των μαιτρ, για την ανάλυση στο Chess Informant που δημοσιεύθηκε από το 1966, έκτοτε καταρτίζεται από αξιόλογους σκακιστές. Ο κύριος συντάκτης της είναι ο Αλεξάνταρ Ματάνοβιτς. Τόσο η εγκυκλοπαίδεια όσο και η Chess Informant δημοσιεύονται από την σερβική εταιρεία Chess Informant (σερβικά: Šahovski Informator, σκακιστικός πληροφοριοδότης). Τα ανοίγματα που περιέχει η εγκυκλοπαίδεια παρέχονται τυπικά σε έναν θεωρητικό πίνακα, ο οποίος παρουσιάζει συνοπτικά τις καλύτερες συνέχειες των ανοιγμάτων.

Τα βιβλία περιέχουν μόνο ένα μικρό κείμενο, το οποίο είναι γραμμένο σε οκτώ γλώσσες. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων αποτελείται από διαγράμματα των θέσεων και σκακιστικές κινήσεις σε διεθνή αλγεβρική σημειογραφία, με ειδικά σύμβολα για σχόλια σχετικά με τις κινήσεις.

Αντί για τα παραδοσιακά ονόματα των ανοιγμάτων, η εγκυκλοπαίδεια έχει αναπτύξει ένα μοναδικό σύστημα κωδικοποίησης που έχει υιοθετηθεί και από άλλες σκακιστικές εκδόσεις. Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες, «Α» έως «Ε», καθεμία από τις οποίες διαιρείται σε εκατό υποκατηγορίες αριθμημένες από 00 έως 99.

Ο κωδικός ECO είναι σήμα κατατεθέν της Chess Informant.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ECO – Encyclopedia of Chess Openings». Chess Informant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Matanović, Aleksandar; Molorović, Milivoje; Božić, Aleksandar (1971). Classification of Chess Openings. Chess Informant. 
  • Lev Abramov· Vladimir Bagirov· Mikhail Botvinnik· Srdan Cvetkovic· Filip Miroslav· και άλλοι. (1984). Encyclopedia of Chess Openings, volume B (2η έκδοση). Belgrade: Chess Informant. ISBN 0-7134-3716-2. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]