Ίππος (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίππος των λευκών
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι

Ο ίππος (Ι, ♘♞), που συχνά λέγεται και άλογο ή ιππότης, είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Λιγότερο ισχυρός από τον πύργο, αλλά ανάλογης ισχύος με τον αξιωματικό (ο ίππος και ο αξιωματικός χαρακτηρίζονται και ελαφριά κομμάτια). Κάθε παρτίδα σκακιού ξεκινά με τους παίκτες να έχουν δύο ίππους δίπλα στους πύργους τους (στα τετράγωνα β1 και η1 για τα λευκά και στα τετράγωνα β8 και η8 για τα μαύρα).

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
Chessboard480.svg
α8
β8
γ8
δ8
ε8
ζ8
η8
θ8
α7
β7
γ7
δ7
ε7
ζ7
η7
θ7
α6
β6
γ6 μαύρο χι
δ6
ε6 μαύρο χι
ζ6
η6
θ6
α5
β5 μαύρο χι
γ5
δ5
ε5
ζ5 μαύρο χι
η5
θ5
α4
β4
γ4
δ4 μαύρος ίππος
ε4
ζ4
η4
θ4
α3
β3 μαύρο χι
γ3
δ3
ε3
ζ3 μαύρο χι
η3
θ3
α2
β2
γ2 μαύρο χι
δ2
ε2 μαύρο χι
ζ2
η2
θ2
α1
β1
γ1
δ1
ε1
ζ1
η1
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Οι κινήσεις του ίππου

Η κίνησή του μοιάζει με κεφαλαίο Γ και φαίνεται στο διάγραμμα δεξιά. Αντίθετα με τα υπόλοιπα κομμάτια όμως, δεν εμποδίζεται από άλλα κομμάτια που βρίσκονται στον δρόμο του και μπορεί να υπερπηδάει πάνω από αυτά. Όπως όλα τα κομμάτια, δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο όπου βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος, αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από τη σκακιέρα.

Τακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβατική αξία του ίππου είναι 3 πιόνια. Θεωρείται έτσι πιο αδύνατος από τον πύργο, αλλά συχνά ανταλλάσσεται με τον αξιωματικό σαν ίσης αξίας κομμάτι.

Ο ίππος είναι ιδιαιτέρως ισχυρότερος όταν είναι τοποθετημένος κοντά στο κέντρο. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι κοντά στο κέντρο της σκακιέρας ελέγχει 8 τετράγωνα, ενώ στην άκρη μόνο 4 και στην γωνία της σκακιέρας μόνο 2. Αυτό μειώνει την ισχύ του, αλλά και τον παγιδεύει ευκολότερα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αντίθετα με τα άλλα κομμάτια, για να διανύσει αποστάσεις στη σκακιέρα χρειάζεται αρκετές κινήσεις. Ένας ίππος στο κέντρο μπορεί γρήγορα να βρεθεί σε όποια περιοχή της σκακιέρας χρειάζεται, αλλά ένας ίππος στην άκρη είναι ανίσχυρος να βοηθήσει την μάχη που γίνεται στην άλλη άκρη της σκακιέρας.

Ο παράξενος χαρακτήρας της κίνησης του ίππου, τού δίνει το πλεονέκτημα να απειλεί τα άλλα κομμάτια, ακόμα και την βασίλισσα, χωρίς να απειλείται από αυτά. Έχοντας την δυνατότητα να απειλεί έτσι οκτώ διαφορετικές θέσεις χωρίς να εμποδίζεται από την ύπαρξη κομματιών ή πιονιών στα διπλανά του τετράγωνα, είναι ιδανικός για παιχνίδι τακτικής, ιδιαιτέρως για διπλά χτυπήματα (διπλές απειλές) - στη σκακιστική γλώσσα η κίνηση αυτή ονομάζεται συχνά πιρούνι. Ο ίππος θεωρείται ισχυρότερος στην αρχή του παιχνιδιού όπου αυτού του είδους το τακτικό παιχνίδι είναι πιο πρόσφορο. Μάλιστα συνήθως είναι το πρώτο κομμάτι που αναπτύσσεται στο άνοιγμα (κυρίως οι αποκαλούμενες κλειστές Ινδικές άμυνες). Καθώς αδειάζει η σκακιέρα, μειώνονται οι δυνατότητες τακτικών απειλών, αλλά και χάνει την αξία της η δυνατότητα να υπερπηδά κομμάτια και πιόνια. Αν και γενικά μειονεκτεί του αξιωματικού στο φινάλε, διατηρεί το πλεονέκτημα να έχει πρόσβαση σε όλα τα τετράγωνα της σκακιέρας (ενώ ο αξιωματικός ελέγχει μόνο τα μισά τετράγωνα, αυτά του ίδιου χρώματος με αυτόν) και είναι ισχυρότερος αν τα πιόνια περιορίζονται στη μία πτέρυγα της σκακιέρας ή αν υπάρχουν πολλά πιόνια που εγκλωβίζουν τις διαγώνιες στους αξιωματικούς.

Συνηθισμένος στρατηγικός στόχος, είναι η τοποθέτησή του σε μια τρύπα της εχθρικής παράταξης (τρύπες είναι τα τετράγωνα που δεν μπορούν να απειληθούν από πιόνια).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Chess knights στο Wikimedia Commons