Ματ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στον σκακιστικό όρο. Για άλλες σημασίες, δείτε: ματ (αποσαφήνιση).
8
7
6
5
4
3
2
1
α β γ δ ε ζ η θ
Ματ σε δυο κινήσεις. Το γρηγορότερο ματ που υπάρχει.

Ματ λέγεται στο σκάκι η θέση στην οποία ένας παίκτης αδυνατεί σε μία κίνηση να αντιμετωπίσει το σαχ (απειλή ενάντια στον βασιλιά η οποία λέγεται και ρουά, κατά το γαλλικο roi: βασιλιάς, από όπου και η γνωστή έκφραση ρουά ματ). Η λέξη προέρχεται από τα Αραβικά (شاه مات), και σημαίνει "νεκρός", ενώ η Περσική αντίστοιχη έκφραση, από την οποία και προέρχεται η αραβική σημαίνει "Ο βασιλιάς είναι αβοήθητος".[1] Ο παίκτης που του γίνεται ματ, χάνει αμέσως το παιχνίδι. Το ματ είναι ο τελικός σκοπός του παιχνιδιού, αν και η παρτίδα μπορεί να τελειώσει επίσης με την εγκατάλειψη ενός παίκτη, όταν θεωρεί το ματ αναπόφευκτο (οπότε επίσης χάνει την παρτίδα), με ισοπαλία (υπάρχουν αρκετοί τρόποι) ή και με απόφαση της διαιτησίας (κυρίως από το ρολόι). Ο βασιλιάς στο σκάκι δεν αιχμαλωτίζεται, αφού μόλις βρεθεί σε θέση ματ σηματοδοτείται η λήξη του παιχνιδιού.

Αναπαράσταση παραδείγματος θέσεως κομματιών σκακιού μετά από μια κίνηση ματ.

Για να είναι ματ η θέση πρέπει ο βασιλιάς να απειλείται. Αν δεν απειλείται αλλά δεν υπάρχει νόμιμη κίνηση (κίνηση που να μην αφήνει άμεσα εκτεθειμένο τον βασιλιά σε σαχ), τότε έχουμε πατ και το παιχνίδι λήγει αμέσως με ισοπαλία.

Αρκετές εικόνες των ματ που είναι χρήσιμες να τις θυμάται κάποιος παίκτης ώστε να τις προβλέψει ευκολότερα στο παιχνίδι έχουν ονόματα, όπως ματ του αποπνιγμού ή ματ της τελευταίας γραμμής (γνωστό και ως ματ στην τελευταία οριζόντιο).

Πρέπει να τονιστεί ότι κανένα κομμάτι, ακόμα και η βασίλισσα, δεν μπορεί να δώσει ματ μόνο του, αλλά πάντα χρειάζεται την συνδρομή και άλλων κομματιών (τουλάχιστον ενός ακόμα), δικών του ή του αντιπάλου (αναλόγως με τις θέσεις των κομματιών στη σκακιέρα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο ματ στην τελευταία οριζόντιο).

Αναγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην σκακιστική γραφή, εκτός από την ίδια την λέξη, χρησιμοποιείται το σύμβολο "#". Επίσης, σπανιότερα χρησιμοποιείται και το "++" (το οποίο όμως τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για το διπλό σαχ).

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]