Βασίλισσα (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλισσα των λευκών

Η βασίλισσα (B, ♕♛), που συχνά λέγεται και ντάμα, είναι το ισχυρότερο κομμάτι στο σκάκι (η βασίλισσα και ο πύργος χαρακτηρίζονται και βαριά κομμάτια). Η κάθε παρτίδα σκάκι ξεκινά με τους παίκτες να έχουν μία βασίλισσα δίπλα στον βασιλιά τους (στο τετράγωνο δ1 η λευκή και στο τετράγωνο δ8 η μαύρη). Υπάρχει ένας μνημονικός κανόνας που λέει ότι το φόρεμα (χρώμα βασίλισσας) έχει το ίδιο χρώμα με τα παπούτσια (χρώμα τετραγώνου).

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
α8
β8
γ8
δ8 μαύρο χι
ε8
ζ8
η8
θ8 μαύρο χι
α7 μαύρο χι
β7
γ7
δ7 μαύρο χι
ε7
ζ7
η7 μαύρο χι
θ7
α6
β6 μαύρο χι
γ6
δ6 μαύρο χι
ε6
ζ6 μαύρο χι
η6
θ6
α5
β5
γ5 μαύρο χι
δ5 μαύρο χι
ε5 μαύρο χι
ζ5
η5
θ5
α4 μαύρο χι
β4 μαύρο χι
γ4 μαύρο χι
δ4 λευκή βασίλισσα
ε4 μαύρο χι
ζ4 μαύρο χι
η4 μαύρο χι
θ4 μαύρο χι
α3
β3
γ3 μαύρο χι
δ3 μαύρο χι
ε3 μαύρο χι
ζ3
η3
θ3
α2
β2 μαύρο χι
γ2
δ2 μαύρο χι
ε2
ζ2 μαύρο χι
η2
θ2
α1 μαύρο χι
β1
γ1
δ1 μαύρο χι
ε1
ζ1
η1 μαύρο χι
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Οι κινήσεις της βασίλισσας

Μπορεί να κινείται οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια όσα τετράγωνα απόσταση θέλει όπως φαίνεται στο διάγραμμα δεξιά. Δεν μπορεί όμως να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια (αν στο διάγραμμα βρισκόταν π.χ. ένα κομμάτι στο τετράγωνο ζ4 δεν θα μπορούσε να κινηθεί στα η4 και θ4). Επίσης δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος, αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού, απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα.

Τακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβατική αξία της βασίλισσας είναι 9 πιόνια και θεωρείται έτσι ισάξια με τρία ελαφριά κομμάτια, ισχυρότερη από έναν πύργο και έναν αξιωματικό (που αξίζουν 8 πιόνια), αλλά λιγότερο ισχυρή από 2 πύργους (που αξίζουν 10 πιόνια).

Επειδή είναι τόσο ισχυρή, συνήθως ανταλλάσσεται μόνο με την αντίπαλη βασίλισσα. Αυτό σημαίνει πως πρακτικώς είναι υποχρεωμένη να υποχωρεί σε κάθε απειλή. Προτιμάται έτσι γενικά να καθυστερεί η είσοδός της στην αρχή της παρτίδας, ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα τα υπόλοιπα κομμάτια. Εισάγοντας νωρίς την βασίλισσα στην μάχη, είναι πιθανό να ξοδευτεί σε μετακινήσεις της επιπλέον «χρόνος», ο οποίος είναι πολύτιμος για το άνοιγμα. Επιπλέον, αυτή η περιπλάνηση μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι.

Στο φινάλε, και συνήθως αφού έχουν φύγει οι βασίλισσες από την σκακιέρα, το παιχνίδι γενικά περιστρέφεται γύρω από την πιθανή προαγωγή κάποιου πιονιού σε βασίλισσα (γεγονός που συνήθως εξασφαλίζει την νίκη). Η δυνατότητα όμως ενός παίκτη να προαγάγει τα πιόνια του σε βασίλισσες, δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι της αρχικής βασίλισσάς του στη σκακιέρα. Θεωρητικά ένας παίκτης μπορεί να αποκτήσει ως και 9 βασίλισσες στην σκακιέρα, αν και στην πράξη αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά υπάρχει παρτίδα που οι παίκτες είχαν από δυο βασίλισσες στην σκακιέρα (πρόκειται για την παρτίδα του Φίσερ (ΗΠΑ) εναντίον του Πετροσιάν (ΕΣΣΔ), που παίχτηκε στο τουρνουά διεκδικητών το 1959[1] και έληξε με ισοπαλία μετά από σκληρή μάχη).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φίσερ–Πετροσιάν, 1959». chessgames.com. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Chess queens στο Wikimedia Commons