Λος Άλαμος σκάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λος Άλαμος σκάκι
α6 μαύρος πύργοςβ6 μαύρος ίπποςγ6 μαύρη βασίλισσαδ6 μαύρος βασιλιάςε6 μαύρος ίπποςζ6 μαύρος πύργος
α5 μαύρο πιόνιβ5 μαύρο πιόνιγ5 μαύρο πιόνιδ5 μαύρο πιόνιε5 μαύρο πιόνιζ5 μαύρο πιόνι
α4β4γ4δ4ε4ζ4
α3β3γ3δ3ε3ζ3
α2 λευκό πιόνιβ2 λευκό πιόνιγ2 λευκό πιόνιδ2 λευκό πιόνιε2 λευκό πιόνιζ2 λευκό πιόνι
α1 λευκός πύργοςβ1 λευκός ίπποςγ1 λευκή βασίλισσαδ1 λευκός βασιλιάςε1 λευκός ίπποςζ1 λευκός πύργος
Διάγραμμα εκκίνησης

Λος Άλαμος σκάκι είναι μια παραλλαγή στο σκάκι που παίζεται σε σκακιέρα διαστάσεων 6×6 χωρίς τους αξιωματικούς, για τον λόγο αυτό είναι επίσης γνωστή και ως αντικληρικό σκάκι. Υπήρξε το πρώτο σκακιστικό παιχνίδι που παίχτηκε από πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε το 1956 στο εργαστήριο του Λος Άλαμος από τους Πωλ Στέιν και Μαρκ Γουέλς για τον υπολογιστή MANIAC I. Η μείωση του μεγέθους της σκακιέρας και του αριθμού των κομματιών σε σχέση με το κλασικό σκάκι, οφειλόταν στην πολύ περιορισμένη ικανότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών την εποχή εκείνη.

Ο υπολογιστής έπαιξε τρεις παρτίδες. Την πρώτη την έπαιξε ενάντια στον εαυτό του. Τη δεύτερη ενάντια σε κάποιον άνθρωπο, ισχυρό σκακιστή, ο οποίος έπαιξε χωρίς βασίλισσα και κέρδισε την παρτίδα. Στην τρίτη παρτίδα, ο MANIAC I έπαιξε εναντίον ενός αρχάριου σκακιστή που είχε διδαχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού ακριβώς πριν από την παρτίδα αυτή. Ο υπολογιστής κέρδισε, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας υπολογιστής κέρδισε κάποιον άνθρωπο σε μια παραλλαγή του παιχνιδιού.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική θέση των πεσσών είναι η ίδια με το κλασσικό σκάκι, αλλά απουσιάζουν οι αξιωματικοί και τα αντίστοιχα πιόνια τους. Οι κανόνες είναι ίδιοι με αυτούς στο κλασικό σκάκι με τρεις όμως διαφορές:

  • Τα πιόνια δεν εκκινούν με διπλή κίνηση, και έτσι δεν μπορεί να ισχύσει το πάρσιμο εν διελευσει.
  • Τα πιόνια δεν μπορούν να προαχθούν σε αξιωματικούς.
  • Δεν επιτρέπεται το ροκέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]