Αξιωματικός (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αξιωματικός των μαύρων
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι

Ο αξιωματικός (Α, ♗♝) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Είναι λιγότερο ισχυρός από τον πύργο αλλά ανάλογης ισχύος με τον ίππο (ο ίππος και ο αξιωματικός χαρακτηρίζονται και ελαφριά κομμάτια). Στο σκάκι, κάθε παίκτης ξεκινά την παρτίδα με δύο αξιωματικούς, έναν λευκοτετράγωνο και έναν μαυροτετράγωνο δίπλα στον βασιλιά και τη βασίλισσα (στα τετράγωνα γ1 και ζ1 για τα λευκά και στα τετράγωνα γ8 και ζ8 για τα μαύρα). Λέγονται από πολλούς και τρελοί (από το γαλλικό τους όνομα fou, το οποίο χρησιμοποιείται και στα ελληνικά, που σημαίνει τρελός).

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αβγδεζηθ
8
Chessboard480.svg
α8
β8
γ8
δ8
ε8
ζ8
η8
θ8 μαύρο χι
α7 μαύρο χι
β7
γ7
δ7
ε7
ζ7
η7 μαύρο χι
θ7
α6
β6 μαύρο χι
γ6
δ6
ε6
ζ6 μαύρο χι
η6
θ6
α5
β5
γ5 μαύρο χι
δ5
ε5 μαύρο χι
ζ5
η5
θ5
α4
β4
γ4
δ4 μαύρος αξιωματικός
ε4
ζ4
η4
θ4
α3
β3
γ3 μαύρο χι
δ3
ε3 μαύρο χι
ζ3
η3
θ3
α2
β2 μαύρο χι
γ2
δ2
ε2
ζ2 μαύρο χι
η2
θ2
α1 μαύρο χι
β1
γ1
δ1
ε1
ζ1
η1 μαύρο χι
θ1
8
77
66
55
44
33
22
11
αβγδεζηθ
Οι κινήσεις του αξιωματικού

Κινείται διαγωνίως όσα τετράγωνα θέλει όπως φαίνεται στο διάγραμμα δεξιά. Όπως και η βασίλισσα, δεν μπορεί να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια (Αν π.χ. στο διάγραμμα βρισκόταν ένα κομμάτι στο τετράγωνο ζ6 δεν θα μπορούσε να κινηθεί στο η7 και το θ8). Επίσης, δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος, αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού, απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα.

Ο αξιωματικός κινείται μόνο σε τετράγωνα ίδιου χρώματος και για αυτό ο αξιωματικός της (λευκής) βασίλισσας λέγεται μαυροτετράγωνος και ο αξιωματικός του (λευκού) βασιλιά λευκοτετράγωνος. Αυτόν τον χαρακτήρα οι αξιωματικοί τον διατηρούν σε όλο το παιχνίδι. Ο κάθε αξιωματικός έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο στα μισά τετράγωνα της σκακιέρας.

Τακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβατική αξία του αξιωματικού είναι 3 πιόνια. Θεωρείται έτσι πιο αδύνατος από τον πύργο, αλλά ανταλλάσσεται με τον ίππο σαν ίσης αξίας κομμάτι.

Συνήθως όσο προχωράει η παρτίδα προς το φινάλε, η σκακιέρα καθαρίζει και οι γραμμές ανοίγουν, αυξάνεται η αξία του αξιωματικού. Ο αξιωματικός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να επιχειρεί ταυτοχρόνως σε απομακρυσμένες περιοχές της σκακιέρας σε αντίθεση με τον ίππο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις φινάλε που ο ίππος μπορεί να είναι ισχυρότερος του αξιωματικού. Σε ανοιχτές θέσεις με ελεύθερες διαγώνιες γραμμές ο αξιωματικός είναι πολύ ισχυρός, επειδή μπορεί να απειλεί από απόσταση, αλλά σε κλειστές θέσεις, όπου τα πιόνια σχηματίζουν πυκνό σκελετό, ο αξιωματικός μπορεί να εγκλωβιστεί πίσω τους. Το ζεύγος όμως των αξιωματικών έχει τη δυνατότητα να καλύπτει ολόκληρη τη σκακιέρα, δίνοντας στον παίκτη που θα το διατηρήσει ως το φινάλε αποφασιστικό πλεονέκτημα. Γενικά θεωρείται ότι το φινάλε με αξιωματικούς αντίθετου χρώματος (και πιόνια) οδηγεί σε ισοπαλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Chess bishops στο Wikimedia Commons