Αλεξάνδρα της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλεξάνδρα της Δανίας
Alexandra af Danmark
ALexandra of Denmark Princess of Wales.jpg
Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κυριαρχίας και Αυτοκράτειρα της Ινδίας
Περίοδος 22 Αυγούστου 1901Μαϊου 1910
Σύζυγος Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
Οίκος Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα
Πατέρας Χριστιανός Θ΄ της Δανίας
Μητέρα Λουίζα του Χέσσελ-Κάσσελ
Γέννηση 1 Δεκεμβρίου 1844,
Κοπεγχάγη
Θάνατος 20 Νοεμβρίου 1925,
Κάστρο Σάντρινχαμ, Νόρφολκ
Τόπος ταφής Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, Κάστρο Γουίνδσορ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Αλεξάνδρα της Δανίας (Alexandra Carolina Marie Charlotte Louise Julia, 1 Δεκεμβρίου 1844 - 20 Νοεμβρίου 1925) ήταν η σύζυγος του Εδουάρδου Ζ' του Ηνωμένου Βασιλείου, και ως εκ τούτου ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και η αυτοκράτειρα της Ινδίας από το 1901 μέχρι το 1910.

Η οικογένειά της ήταν σχετικά άγνωστη μέχρι που ο πατέρας της, ο Πρίγκιπας Χριστιανός του Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, επιλέχτηκε με την συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων για να διαδεχτεί τον μακρινό του εξάδελφο, Φρειδερίκο Ζ, στον θρόνο της Δανίας. Στην ηλικία των δεκαέξι η Αλεξάνδρα επιλέχτηκε ως η μελλοντική σύζυγος του Αλβέρτου Εδουάρδου, Πρίγκηπα της Ουαλίας, και διαδόχου της Βασίλισσας Βικτωρίας. Παντρεύτηκαν δεκαοκτώ μήνες αργότερα το 1863, το ίδιο έτος που ο πατέρας της στέφθηκε βασιλιάς της Δανίας, και που ο αδερφός της, Γεώργιος Α', στέφθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας. Ως πριγκίπισσα της Ουαλίας από το 1863 μέχρι και το 1901, κέρδισε τις καρδιές των Βρετανών και παρέμεινε πολύ δημοφιλής. Το στυλ και το ντύσιμό της υιοθετήθηκαν από πολλές γυναίκες της τότε εποχής. Η Αλεξάνδρα παρέμεινε εκτός των πολιτικών πραγμάτων σε γενικές γραμμές, εκτός από την περίπτωση που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επηρεάσει τη γνώμη των Βρετανών υπουργών και της οικογένειας του συζύγου της, προς όφελος της Ελλάδας και της Δανίας. Γενικότερα, τα καθήκοντα της περιορίστηκαν σε φιλανθρωπική εργασία.

Με το θάνατο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1901, ο Αλβέρτος Εδουάρδος στέφθηκε ως ο Εδουάρδος Ζ'. Από τον θάνατό του το 1910 μέχρι το τέλος της ζωής της, κράτησε τον τίτλο της Βασιλομήτορος. Ως μητέρα του Γεωργίου Ε' της Αγγλίας αναφερόταν ως Η Μεγαλειότητά της, Βασίλισσα Αλεξάνδρα. Ήταν γνωστό πως δεν εμπιστευόταν καθόλου τον ανιψιό της, τον Γερμανό Αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β', και υποστήριξε τον γιο της κατά της διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο η Βρετανία και οι σύμμαχοι της πολέμησαν τη Γερμανία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα