Αλεξάνδρα της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλεξάνδρα της Δανίας
Πριγκίπισσα της Δανίας
Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
Αυτοκράτειρα της Ινδίας
ALexandra of Denmark Princess of Wales.jpg
Περίοδος 22 Αυγούστου 1901 – 6 Μαΐου 1910
Στέψη 9 Αυγούστου 1902
Προκάτοχος Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα
Διάδοχος Μαίρη του Τεκ
Γέννηση 1 Δεκεμβρίου 1844
Κίτρινο Παλάτι, Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος 20 Νοεμβρίου 1925 (80 ετών)
Κάστρο Σάντρινχαμ, Νόρφολκ
Τόπος ταφής Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, Κάστρο Ουίνδσορ
Σύζυγος Εδουάρδος Ζ΄
Επίγονοι Πρίγκιπας Αλβέρτος Βίκτωρας, Δούκας του Κλάρενς και Έιβοντεϊλ
Γεώργιος Ε΄
Λουίζα, Βασιλική Πριγκίπισσα
Πριγκίπισσα Βικτώρια
Ματθίλδη, Βασίλισσα της Νορβηγίας
Πρίγκιπας Αλέξανδρος Ιωάννης της Ουαλίας
Πλήρες όνομα
   Αλεξάνδρα Καρολίνα Μαρία Καρλότα Λουίζα Ιουλία
Δανικά: Alexandra Carolina Maria Carlotta Louisa Julia
Οίκος Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
(από την γέννηση)
Σαξονίας-Κόμπουργκ και Γκότα
(από τον γάμο)
Πατέρας Χριστιανός Θ΄ της Δανίας
Μητέρα Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ
Θρησκεία Αγγλικανισμός
(πρώην Λουθηρανισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αλεξάνδρα της Δανίας (Δανικά: Alexandra af Danmark, 1 Δεκεμβρίου 1844 - 20 Νοεμβρίου 1925) ήταν η σύζυγος του Εδουάρδου Ζ' του Ηνωμένου Βασιλείου, και ως εκ τούτου ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και η αυτοκράτειρα της Ινδίας από το 1901 μέχρι το 1910.

Ως πριγκίπισσα της Ουαλίας από το 1863 μέχρι και το 1901, κέρδισε τις καρδιές των Βρετανών και παρέμεινε πολύ δημοφιλής. Το στυλ και το ντύσιμό της υιοθετήθηκαν από πολλές γυναίκες της τότε εποχής. Η Αλεξάνδρα παρέμεινε εκτός των πολιτικών πραγμάτων σε γενικές γραμμές, εκτός από την περίπτωση που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επηρεάσει τη γνώμη των Βρετανών υπουργών και της οικογένειας του συζύγου της, προς όφελος της Ελλάδας και της Δανίας. Γενικότερα, τα καθήκοντα της περιορίστηκαν σε φιλανθρωπική εργασία.

Με το θάνατο της Βασίλισσας Βικτώριας το 1901, ο Αλβέρτος Εδουάρδος στέφθηκε ως ο Εδουάρδος Ζ'. Από τον θάνατό του το 1910 μέχρι το τέλος της ζωής της, κράτησε τον τίτλο της Βασιλομήτορος. Ως μητέρα του Γεωργίου Ε' της Αγγλίας αναφερόταν ως Η Μεγαλειότητά της, Βασίλισσα Αλεξάνδρα. Ήταν γνωστό πως δεν εμπιστευόταν καθόλου τον ανιψιό της, τον Γερμανό Αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β', και υποστήριξε τον γιο της κατά της διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο η Βρετανία και οι σύμμαχοι της πολέμησαν τη Γερμανία.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χριστιανός Θ΄ της Δανίας με τη σύζυγό του και τα έξι παιδιά τους, 1862. Από αριστερά προς τα δεξιά: η Δάγμαρ, ο Φρειδερίκος, ο Βάλντεμαρ, ο Χριστιανός Θ΄, η Βασίλισσα Λουίζα, η Τύρα, ο Γεώργιος και η Αλεξάνδρα

Η Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1844 στο Κίτρινο Παλάτι στην Κοπεγχάγη. Κόρη του Πρίγκιπα Χριστιανού του Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και της Πριγκίπισσας Λουίζας του Έσσελ-Κάσσελ. Η οικογένειά της ήταν σχετικά άγνωστη μέχρι που ο πατέρας της, ο Πρίγκιπας Χριστιανός, επιλέχτηκε με την συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων για να διαδεχτεί τον μακρινό του εξάδελφο, Φρειδερίκο Ζ΄, στον θρόνο της Δανίας.

Στην ηλικία των δεκαέξι η Αλεξάνδρα επιλέχτηκε ως η μελλοντική σύζυγος του Αλβέρτου Εδουάρδου, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και διαδόχου της Βασίλισσας Βικτώριας. Παντρεύτηκαν δεκαοκτώ μήνες αργότερα το 1863, το ίδιο έτος που ο πατέρας της στέφθηκε βασιλιάς της Δανίας, και που ο αδερφός της, Γεώργιος Α', στέφθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλεξάνδρα το 1889

Η Βασίλισσα Βικτώρια και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Αλβέρτος, είχαν αρχίσει την εύρεση νύφης για το γιο και διάδοχο, Αλβέρτο Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας. Ζήτησαν επίσης και την βοήθεια της κόρης τους, της Διάδοχου Πριγκίπισσας Βικτώρια της Πρωσίας, για την αναζήτηση κατάλληλης υποψηφίας νύφης. Η Αλεξάνδρα δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους, δεδομένου ότι οι Δανοί ήταν στα μαχαίρια με τους Πρώσους λόγο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν[1] και ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια είχε περισσότερο σχέσεις με τους Γερμανούς. Τελικά, μετά από την απόρριψη των άλλων υποψηφίων, κατέληξαν στην Αλεξάνδρα. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1861 η Διάδοχος Πριγκίπισσα Βικτώρια έφερε σε επαφή τον αδελφό της Αλβέρτο Εδουάρδο και την Αλεξάνδρα στο Σπάιερ.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1862 (μετά το συμβάν με την Νέλι Κλίφντεν και το θάνατο του πατέρα του) ο Αλβέρτος Εδουάρδος έκανε πρόταση γάμου στην Αλεξάνδρα στο Βασιλικό Παλάτι του Λάακεν, στο σπίτι του Βασιλιά Λεοπόλδου Α΄ του Βελγίου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 10 Μαρτίου 1863 στο Παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο Ουίνσδορ. Η επιλογή του τόπου της τελέσεως του γάμου επικρίθηκε ευρέως. Καθώς η τελετή έλαβε χώρα έξω από το Λονδίνο, και ο τύπος κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο πλήθος του κόσμου δεν θα είναι σε θέση να δει το θέαμα.

Η Αλεξάνδρα και ο Εδουάρδος Ζ΄ απέκτησαν τρεις γιους και τρεις κόρες:

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα το 1923

Μετά τον θάνατο του Εδουάρδου η Αλεξάνδρα έγινε βασιλομήτωρ, ως χήρα βασίλισσα και μητέρα του νέου μονάρχη. Δεν παρέστη καν στην στέψη του γιου της, το 1911, δεδομένου ότι δεν ήταν σύνηθες να στέφεται Βασιλιάς ή Βασίλισσα και να παρακολουθήσουν την στέψη του άλλος Βασιλιάς ή Βασίλισσα, αλλά κατά τα άλλα συνέχισε τη δημόσια πλευρά της ζωής της, να αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς της. Μια τέτοια αιτία συμπεριλαμβάνει και το Αλεξάνδρα Ρόουζ Ντέι, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου τα άτομα με ειδικές ανάγκες κατασκεύασαν τεχνητά τριαντάφυλλα και πωλήθηκαν για την ενίσχυση των νοσοκομείων από τις γυναίκες εθελόντριες.[2][3]

Όντας σε μεγάλη ηλικία η Αλεξάνδρα είχε αρχίσει να χάνει την ακοή της, πράγμα που δυσκόλευε την επικοινωνία. Η Αλεξάνδρα επιθυμούσε να παραμένει τις ελεύθερες ώρες της μόνη της, αν και συχνά δεχόταν την επίσκεψη της αγαπημένη της αδελφή της Μαρίας Φιόντοροβνα.[4] Η Αλεξάνδρα δεν έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς δεν το επέτρεπε η κακή κατάσταση της υγείας της. Το 1920, ένα αιμοφόρο αγγείο στο μάτι της σπάει, αφήνοντας την προσωρινά με μερική τύφλωση.[5] Προς το τέλος της ζωής της, η μνήμη και η ομιλία της, είχε μειωθεί.[6]

Πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 1925 στο Κάστρο Σάντρινχαμ μετά από μια καρδιακή προσβολή και θάφτηκε σε ένα περίτεχνο τάφο δίπλα στο σύζυγό της στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο Ουίνδσορ.[7]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1 Δεκεμβρίου 1844 - 31 Ιουλίου 1853: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
 • 31 Ιουλίου 1853 - 21 Δεκεμβρίου 1858: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας
 • 21 Δεκεμβρίου 1858 - 10 Μαρτίου 1863: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας
 • 10 Μαρτίου 1863 - 22 Ιανουαρίου 1901: Η Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας
 • 22 Ιανουαρίου 1901 - 6 Μαΐου 1910: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα
  • Στην Ινδία: Η Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα-Αυτοκράτειρα
 • 6 Μαΐου 1910 - 20 Νοεμβρίου 1925: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ερώτηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
 2. Duff, pp. 251–257, 260.
 3. Το ταμείο Αλεξάνδρα Ρόουζ Ντέι εξακολουθεί να υπάρχει; προστάτης του είναι η Αλεξάνδρα του Κεντ, δισέγγονη της Αλεξάνδρας.
 4. Duff, pp. 285–286.
 5. Battiscombe, p. 299.
 6. Battiscombe, pp. 301–302.
 7. Eilers, Marlene A., Queen Victoria's Descendants, p. 171.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλεξάνδρα της Δανίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 1 Δεκεμβρίου 1844 Θάνατος: 20 Νοεμβρίου 1925
Βρετανική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα
ως Πριγκιπικός Σύζυγος
Βασιλική Σύζυγος του Ηνωμένου Βασιλείου
22 Αυγούστου 1901 – 6 Μαΐου 1910
Διάδοχος
Μαίρη του Τεκ
Προκάτοχος
Δημιουργία του τίτλου
Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ινδίας
22 Αυγούστου 1901 – 6 Μαΐου 1910